Hilde Klungsøyr har jobbet som rektor i 20 år, og mener det ikke har blitt mer vold og utagering enn for 20 år siden.

- Forskjellen er at det er mer utagering og vold blant de minste. Før var det først og fremst på ungdomstrinnet, men nå opplever vi det faktisk helt nede på første trinn. Det er en utvikling vi har merket oss og tatt opp til diskusjon her hos oss.

Tror spill har skylda

- Er det alvorlige tilfeller?

- Det handler om truende adferd, psykisk og fysisk utagering – i tillegg til stygg språkbruk, sier Klungsøyr.

- Hva tror du kan være årsaken til det?

- Min personlige mening er at dette kan knyttes til voldelige spill og sosiale medier. Samfunnet har endret seg. At ungene sitter inne og spiller dette, i stedet for andre aktiviteter. Men dette er ikke noe vi vet.

- Hva kan dere gjøre med dette?

- Vi jobber intenst med det. Vi har gode rutiner og internt støtteapparat. Foreldre blir koblet inn, barne- og familietjenesten blir påkoblet om nødvendig.

- God støtte

- Klarer dere å korrigere det?

- Heldigvis gjør vi det, stort sett. Vi har også god støtte i skoleteamet og barne- og familietjenesten som er en stor støtte, og de kan sende oss til andre igjen, om det trengs. Det er ikke ofte, men vi har noen ganger så alvorlige tilfeller at politiet må inn i bildet. Så lenge elevene er i grunnskolen har jeg inntrykk av at vi stort sett har god kontroll.

- Bruker dere avvikssystemet og har det noen funksjon?

- Vi bruker det mer og mer. Om det har en funksjon, er vi litt usikre på. Hvor ender disse meldingene, hva blir gjort, hva skjer videre, det vet vi ikke helt ennå.