Vil gi barn en god julekveld

For første gang inviterer Blå Kors til julekveldsfeiring for barnefamilier i Trondheim.

Inviterer: Hun er vokst opp med en tradisjonsrik jul med familie i Oslo. Nå inviterer Gurpreet Kaur Dhesi til åpen julekveldsfeiring på Kvilhaugen gård for familier som er i en vanskelig livssituasjon. Blå Kors står bak arrangementet. 

Saken oppdateres.

- Jeg ser at så mange gruer seg til jul. Det er barn som starter allerede etter sommeren og bekymrer seg for hvordan julekvelden skal bli, sier Gurpreet Kaur Dhesi.

Hun er miljøterapeut ved Barnas stasjon i Trondheim, et forebyggende tiltak for familier med utfordringer i forhold til psykiske og rusrelaterte vansker. Der møter hun barn og familier som har ulike utfordringer i hverdagen. Og når hverdagen er tøff, kan det å planlegge en julehelg være krevende.

Nå ønsker hun å bidra til en lysere julekveld for barna og deres familier.

- Jula kan være den tyngste tiden på året for noen. Når foreldre er bekymret, smitter det over på barna. Vi vil at både barn og foreldre skal kunne glede seg til jul. Derfor inviterer vi barnefamilier som er i en vanskelig livssituasjon til å feire julekvelden på Kvilhaugen gård. Dette blir et rusfritt arrangement med trygge rammer for barna, forteller Dhesi.

Startet i Oslo

Det er Blå Kors som står bak arrangementet «Minjul» i Trondheim, og ideen til det hele kom fra artisten og barnevernspedagogen Tooji. Initiativet førte til at Blå Kors dro i gang «Minjul» i Oslo for to år siden.

- Tanken er utvide med to nye byer for hvert år, sier Dhesi.

Trondheim er nå den første byen utenfor hovedstaden som kan tilby en slik barnevennlig julefeiring.

- Det er flere som har lignende tilbud på julaften, men det spesielle hos oss er at dette er rusfritt, og det er barna som er i sentrum. Vi ønsker å gi dem en varm, trygg og tradisjonell julaften, påpeker Dhesi.

Vanskelig å be om hjelp

Til nå har over 40 foreldre og barn meldt at de ønsker å delta på «Minjul» i Trondheim. Men i fjøset på Kvilhaugen er det plass til mange flere. Gurpreet Kaur Dhesi opplever gjennom sin jobb ved Barnas stasjon at terskelen for å søke hjelp, er høy. Det er lettere å hjelpe, enn å be om hjelp.

- Jeg har mottatt mange mail fra foreldre som synes at dette er et fantastisk prosjekt, men som synes det er for tøft å delta i år. De skriver at de kanskje kommer neste år, forteller Dhesi.

For det å ta med sine barn til et fremmed sted med fremmede folk, kan være uoverkommelig for mange foreldre.

- Dette er en målgruppe som kan ha vonde minner fra jula. Det er tøft å ta steget ut av hjemmet og prøve noe nytt. Jeg skulle ønske foreldrene kunne tenke at dette blir jeg med på, fordi barna mine har godt av det, sier Dhesi.

LES OGSÅ: Flere søker om julehjelp

Gaver til barna

Denne uken fikk hun en mail fra en ung mor som hadde sett at det skulle feires julekveld på Kvilhaugen. Hun var alene med sitt barn, og hadde ikke råd til julemat eller julegaver.

- Hun hadde ingen nær familie i Trondheim, og skrev at tanken på at de to skulle feire jul alene, var så trist. Derfor lurte hun på om vi hadde plass til dem på Kvilhaugen, forteller Dhesi.

Hun mener mange opplever at kontrastene blir så store rundt jula, for mens de fleste jakter dyre julegaver til barn som har så mye at de ikke vet hva de ønsker seg, sliter andre med å kjøpe gaver til barn som mangler det meste.

Frivillige

Dhesi og flere andre frivillige vil være med på den fire timer lange julekveldsfeiringen, og sørge for at arrangementet blir så bra som mulig for barna som kommer.

- Jeg er selv vokst opp med en tradisjonell jul, og mamma har vært så flink til å ordne det koselig. Samtidig ser jeg på Barnas stasjon at så mange gruer seg til jul. Det har vært så vondt å se. Derfor er jeg veldig glad for at vi nå får til en slik feiring også i Trondheim, sier Dhesi som gleder seg veldig til julekvelden.

De lover god julemat, gang rundt juletreet og artister og skuespillere som bidrar med underholdning. Alt er gratis, takket være rause bidrag fra både bedrifter og privatpersoner. Til og med transport er ordnet.

- Vi har fått mailer fra foreldre som skriver at de ikke har penger å kjøpe julegaver for. Her får alle barn gave. Vi gir også opplevelsespakker til familiene, lover Dhesi som føler seg trygg på at det blir en god julekveld på Kvilhaugen.

Julekos: Hun vil at alle skal glede seg til jul. Nå inviterer prosjektleder for Min jul i Trondheim, Gurpreet Kaur Dhesi, til julekveldsfeiring på Kvilhaugen. Målgruppen er familier som er i en vanskelig livssituasjon. 

Julekos: Hun vil at alle skal glede seg til jul. Nå inviterer prosjektleder for Min jul i Trondheim, Gurpreet Kaur Dhesi, til julekveldsfeiring på Kvilhaugen. Målgruppen er familier som er i en vanskelig livssituasjon. 

"Minjul" i Trondheim
  • Blå Kors er en felleskristen, diakonal organisasjon som fremmer rusfrihet i samfunnet. Blå Kors driver forebyggende og holdningsskapende arbeid, og forener frivillig innsats og profesjonelt behandlingsarbeid.
  • Blå Kors driver en rekke tiltak for mennesker med rusrelaterte problemer.
  • Barnas stasjon drives av Blå Kors og Trondheim kommune. Dette er et tilbud for barnefamilier i en sårbar livssituasjon.
  • «Minjul» er julekveldsfeiring for barnefamilier i en vanskelig livssituasjon, og ble startet i Oslo for to år siden. I år etableres tilbudet for familier i trondheimsområdet.
  • Påmeldingsfrist er 14. desember, og påmelding skjer på mail Facebooksiden til Minjul Trondheim eller til gurpreet.kaur.dhesi@blakors.no
På forsiden nå