Salget av juletrelys uten ledning har skutt fart de siste årene. Foto: Leikny Skjærseth

Du har kanskje stått og pyntet treet dagen før julaften og irritert deg over ledningskaoset i boksen med juletrelys?

Ifølge flere av butikkene i Trondheim kan det i alle fall virke som om flere har vært inne på tanken om at ledning ikke er den beste løsningen for å få lys i juletreet.

Adresseavisen har vært i kontakt med både Clas Ohlson, Rusta og Jula. Alle tre kan fortelle at salget av batteridrevne juletrelys går unna.

Kraftig økning siden i fjor

- Vi ser at trenden bare øker innen akkurat dette produktet, sier kjedekoordinator hos Jula, Tim Iversen.

Kjeden har allerede solgt ti prosent mer av batteridrevne juletrelys i år sammenlignet med i fjor.

- Vi er spent på om dette vil øke ytterligere utover i desember når folk skal pynte juletreet, men så langt ser det i alle fall lyst ut, sier Iversen.

Tar inn større lager

Også Clas Ohlson har opplevd en stadig økende etterspørsel etter batterilysene til juletrær.

- Det går så det suser. Det virker som om folk har blitt lei av kaoset med ledninger på juletrelysene, sier butikksjef ved Clas Ohlson på Trondheim torg, Kjetil Grønvik.

Han forteller at butikken fikk inn de første variantene av trådløse juletrelys, men at de forsvant fort ut av butikken. I år har de tatt inn flere.

- Men med det salget som er nå, så blir det trolig for lite i år også, sier Grønvik.

Lavere brannfare

Avdelingsleder hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Bjørn Nyrud, sier de ikke har statistikk for hvilke typer juletrelys som fører til flest branner. Han jobber ved enhet for elektriske produkter, og sier brannfaren vil være mindre med batteridrevne lys enn de med ledning.

- Den totale risikoen er nok mindre. Batterier har også sine feil og kan bli varme, men brannfaren vil være lavere med batteri enn de man plugger i støpselet i veggen, sier Nyrud.

Han legger til at de fleste juletrelys i dag har LED-pærer og derfor begrenset varme. Likevel får de inn meldinger om nestenulykker der lys går varme.

- De skal være av plast som tåler de temperaturene som normalt oppstår. Men det skjer jo at det er feil som fører til overoppheting, forteller avdelingslederen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.