Student dømt etter forsøk på nettbanksvindel

En 22 år gammel student ved NTNU skal ha hjulpet internasjonale datakriminelle i et forsøk på å svindle DNBs nettbankkunder for store beløp.

VILLE STJELE INFO: En kopi av blant annet dette innloggingsvinduet hos DNB skulle brukes til å stjele påloggingsinformasjon fra DNB-kunder ved hjelp av et datavirus.   Foto: SKJERMBILDE

Saken oppdateres.

22-åringen er opprinnelig fra Øst-Europa, men har opphold i Trondheim hvor han studerer. I vår ble han kontaktet av en barndomskamerat fra hjemlandet via Skype. Innholdet i samtalen bidro etter hvert til at 22-åringen ble dømt for medvirkning til grovt bedrageri. Straffen ble satt til fengsel i 11 måneder.

Bedrageriet skal ha blitt forsøkt gjennomført ved at 22-åringen ga en bekjent av barndomskameraten tilgang til sin konto hos DNB. Dette skulle brukes til å utvikle et program som kan tappe bankens kunder for penger.

Avslørt av Kripos

Saken ble etterforsket av Kripos. Da adressa.no skrev om tiltalen mot 22-åringen opplyste politiadvokat Erik Moestue at tilgangen til 22-åringens konto skulle brukes til å lage en visuell løsning lik innloggingsvinduet til DNBs nettbank. Likheten skulle gjøre at intetanende kunder skulle forsøke å logge seg inn og dermed avgi passord og engangskoder som svindlerne i neste trinn kunne bruke til å tømme kontoene for penger. Midlene skulle umiddelbart sendes ut av Norge.

- Da er pengene å regne som borte, forklarte politiadvokaten.

LES OGSÅ: - Kundene våre er godt beskyttet

Skype-møtet med barndomskameraten førte til at 22-åringen ble introdusert for en bakmann som studenten oppga påloggingsdetaljer og engangspassord til. Dette skjedde ved flere anledninger i løpet av våren 2015. Kommunikasjon med bakmannen skjedde også ved hjelp av meldingsappen Viber. I dommen mot 22-åringen vises det til flere meldinger mellom studenten og bakmannen:

«Er du sikker på om de der ikke har noen begrensninger på overførsler til utlandet», spør bakmannen 19. april.

Dagen etter lurte studenten på fordeling av utbytte:

«Spørsmål: Hvilken prosent foreslår du at jeg skal beholde for meg selv?»

Retten fant det bevist at studenten skulle få 50 euro (cirka 470 kroner) for å stille sin egen konto til rådighet. Kompensasjonen skulle øke dersom svindelen ble fullbyrdet. Studenten skal ha fått beskjed om at opplegget hadde blitt brukt med hell både i Tyskland og Polen.

Tilsto

Ifølge dommen mot studenten var den såkalte angrepskoden under utvikling i Moldova. Etterforskningen viste også at det ble forsøkt overført penger til Estland.

22-åringen tilsto umiddelbart da han ble pågrepet 25. august, ifølge hans forsvarer, advokat Tone Nilsen Skålevik. Retten har lagt vekt på hans forklaring, og databeslag Kripos hentet inn. 22-åringen sto tiltalt for medvirkning til grovt bedrageri.

«Tiltaltes innsats var helt nødvendig for at nettbanksvindelen hadde mulighet til å lykkes, og han engasjerte seg aktivt i opplegget», heter det i dommen.

Ettersom ingen penger ble fjernet, var ikke svindelen å regne som fullbyrdet. 22-åringen satt 110 dager i varetekt. Denne tiden ble fratrukket den ubetingede perioden på fengsel som han ble idømt, 11 måneder.

- Han synes det var en grei dom og kommer ikke til å anke, sier advokat Nilsen Skålevik.

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter

På forsiden nå