Advarer mot for dyre julegaver til barna

De Grønnes Hilde Opoku mener vi må tenke på hvor vi legger lista for julegaver til barna.

De Grønnes Hilde Opoku mener det ikke er synd på barn selv om de ikke får ting. - Men det er ikke enkelt å være gutten i skolegården som ikke tør å fortelle hva han fikk. 

Saken oppdateres.

Ifølge dagens VG har Robert Eriksson (Frp) fått nok av såkalt «NAV-sutring», selv om den tidligere arbeidsministeren ikke er sitert på dette. I et intervju med avisen rett etter at han gikk av, er han kritisk til ting han har hørt i fattigdomsdebatten:

- Vi har en fattigdomsdebatt i Norge i dag, hvor enkelte hevder at det er synd på barna om de ikke får iPhone 6 eller Playstation 4 til jul. Det er ikke synd på unger som ikke får dette, sa nordtrønderen til VG.

LES OGSÅ: Aldri kjedelig med Linda og Per

- Overforbrukets høytid

I motsetning til Robert Eriksson, har ikke De Grønnes Hilde Opoku opplevd at enkelte mener det er synd på barn som ikke for iPhone 6 eller Playstation 4.

- Det er ingen tvil om at forbruket vårt må ned, og at jula er overforbrukets høytid. Det er absolutt verdt å reflektere over hva vi legger under juletreet. Derfor er det i utgangspunktet ikke synd på barn selv om de ikke får ting. Når det er sagt, de som er mest utsatt, er de med dårlig råd. Det er ikke enkelt å være gutten i skolegården som ikke tør å fortelle hva han fikk, eller ikke fikk, til jul. Det er synd at vi har så store økonomiske forskjeller i dette landet, og dette er et samfunnsansvar vi må ta tak i, mener Opoku.

- Hvordan kan hver enkelt ta et slikt ansvar?

- Vi kan tenke på hvor vi legger lista for hvor mye penger vi bruker på julegaver for eksempel. Barn blir ikke nødvendigvis lykkeligere av dyre ting, men barn som ikke har dette kan føle seg veldig utenfor.

LES OGSÅ: Slik blir den nye regjeringen

Noen pøser på

- Bruker vi for mye penger på julegaver til barna?

- Vi har et altfor høyt forbruk generelt sett. Så er det vanskelig å generalisere, fordi noen velger å gi det barna ikke får ellers i året, mens andre pøser på med ting hele året – og topper det til jul.

- Mange opplever også at barna ikke ønsker seg noe spesielt til jul, de har det de trenger?

- Jeg kjenner igjen det at ungene ikke etterspør noe. Men i år har datteren min ønsket seg noe en god stund, så da blir det ikke så vanskelig, smiler Opoku.

LES OGSÅ: Kulturtoppene jubler for ny kulturminister

Afrika i julegave

- Har du en fast sum du bruker på gaver til barna?

- Nei. Men for min del har det vært slik at jeg ikke har kunnet gi ubegrenset med gaver. Jeg har flere ganger hatt en samtale med ungene før jul, der jeg forklarer at vi skal besøke familien i Afrika og derfor bruker pengene på det. Afrika-reisen har vært julegaven, forteller Opoku.

Hun foreslår at foreldre tenker litt alternativt når de planlegger julegavene.

- Det går an å gi bort opplevelser, for eksempel medlemskap i en organisasjon, teaterbilletter og kinobesøk.

LES OGSÅ: Per Sandberg blir ingen pusekatt i regjeringen

På forsiden nå