I 2014 bevilget bystyret i Trondheim kommune midler til å utarbeide en fysisk tredimensjonal bymodell. Nå er den fysiske 3D-modellen ferdig og klar for å vises fram. Byplanlegger Wenche Stinessen tror det vil være stor interesse for bymodellen.

- Det var flere som gikk forbi lokalet da vi monterte modellen på søndag, og det var mange som stoppet opp og viste oss en tommel opp, forteller hun.

Modellen kom med Hurtigruten fra Stord til Trondheim søndag morgen, og torsdag klokken 09.00 blir den avduket i Bytorget. Byplansjef Hilde Bøkestad vil fortelle om hvordan modellen kan brukes, og kommunalråd Geirmund Lykke (KrF) vil stå for den offisielle åpningen. Under selve åpningen vil det være begrenset med plasser, men modellen vil være tilgjengelig for publikum i etterkant og i åpningstiden til Bytorget.

LES OGSÅ (PLUSS): Varaordføreren vil ha bilfri Midtby

Nyttig for mange

Bymodellen viser hvordan Trondheim ser ut i dag, med bygninger og transportårer i hvitt, parker og grøntområder i en lys grønnfarge, og byareal, som alt fra hager til parkeringsplasser, i en lys beige farge. I tillegg er det laget en egen modell for Munkholmen.

- Det har flere ganger vært foreslått at vi burde hatt en modell for å bedre kunne illustrere hvordan byen er når vi har jobbet med ulike saker. Modellen er satt sammen av flere deler, så dersom det jobbes med store prosjekter, kan man få laget nye deler slik at man kan se hvordan byen vil bli seende ut, sier Stinessen.

LES OGSÅ KRONIKKEN: Arkitektur eller politikk

- Når for eksempel Universitetet skal flyttes fra Dragvoll ned til sentrum, kan vi få laget en modell som kan vise hvordan det vil se ut, forklarer hun.

Stinessen tror både publikum, politikere og saksbehandlere vil ha nytte av den fysiske modellen over Trondheim.

- Vi håper at man ved hjelpe av modellen vil få en lettere forståelse av hvordan ting henger sammen og hvordan byen vil se ut, sier Stinessen.

Kan gi et bilde av framtida

Det er også laget en digital modell av Trondheim som gjør det mulig å navigere seg gjennom byen som i et dataspill. Den fysiske modellen og den digitale modellen skal sammen gi unik innsikt i hvordan nye bygg og planer vil påvirke byen framover.

- Vi skal sette opp noen projektorer i taket slik at vi kan få kastet kartillustrasjoner ned på modellen. Da kan vi vise planer som diskuteres, nye planløsninger, antikvariske bygg, forskjellige tema for byutvikling og lignende, sier Stinessen.

Trondheim kommune har også lansert et digitalt nettmagasin. Grete Hennissen er redaktør for nettstedet trondheim2030.no

- Vi håper å lage engasjerende saker om byutvikling og inspirere folk til å bli mer interessert i hvordan byen skal utvikle seg, sa Grete Hennissen til Adresseavisen da nettstedet åpnet i november.