Som medlem av helse og omsorgskomiteen på Stortinget jobbet Karianne Tung for å kriminalisere doping i Norge i 2013. Stortingsrepresentanten reagerer sterkt på adressa.nos sak om bakmannen som i årevis skal ha innført over tretti kg dopingråstoff til Norge.

- Jeg mener bakmenn i dopingnettverk har blod på hendene sine, sier hun.

- Svært alvorlig

Historien om mannen som har valgt mafiadekknavnet «Corleone» viser hvordan voldsomme mengder stoff har blitt innført, mens millionfortjeneste har gått til Thailand. Der har «Corleone» oppholdt seg, og sluppet unna flere politietterforskninger.

Les «Jakten på Corleone» her (krever innlogging)

- At en antatt hovedmann tilsynelatende har gått fri i flere år og ikke er fanget opp før nå er svært alvorlig og det bekymrer meg, sier Karianne Tung.

I høst ble «Corleone» varslet om at Sør-Trøndelag politidistrikt har siktet ham etter den grove dopingbestemmelsen i straffeloven.

- Han er siktet for å ha innført over 34 kg dopingvirkestoff. Politiet vet i tillegg at han har innført store mengder legemidler. Dette gjelder for perioden mellom januar 2007 og september 2009, opplyste politiadvokat Erlend Hjulstad Nilsen til adressa.no.

Politidistriktet har siden 2011 rullet opp Europas største dopingsak (se fakta). Over 100 personer har blitt siktet i Operasjon Gilde.

«Corleone» er sistemann på lista.

Fikk doping kriminalisert

I mars 2013 fremmet Karianne Tung og Sør-Trøndelag Arbeiderparti et forslag om å kriminalisere doping i Norge. Tidligere var besittelse av dopingmidler til eget bruk tillatt. Fra 1. juli det året ble dette ulovlig.

- Oppmerksomheten omkring doping som samfunnsproblem har blitt en helt annen etter at lovforbudet trådte i kraft. Politiet viser økt interesse for tematikken, treningssentre engasjerer seg sterkere, helsepersonell bryr seg i større grad og flere, for eksempel, foreldre uttrykker bekymring, sier daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge.

Da dom ble avsagt i Frostating lagmannsrett ble fire trøndere idømt norgeshistoriens strengeste straffer for dopingforbrytelser. Mennene skal ha fått store deler av råstoffet sitt fra «Corleone».

Mengden doping som sakene handler om, gjør at det er behov for å se på strafferammene, mener Karianne Tung.

- På generelt grunnlag vil jeg si at en strafferamme på seks år for å ha ødelagt noens liv er altfor lav. Det nivået yter overhodet ikke rettferdighet ovenfor dem som har opplevd å miste noen til dopingens helvete. Det er her i noen tilfeller snakk om særdeles grov kriminalitet. Da mener jeg at en strafferamme på 6 års fengsel ikke er tilstrekkelig.

Saken «Jakten på Corleone» ble publisert på adressa.no 21. desember. Foto: FAKSIMILE