- Krevende å avdekke

Antidoping Norge tror det må en fokusert satsing på dopingsaker for å få avdekket de verste forbryterne.

Anders Solheim er daglig leder i Antidoping Norge. Han er bekymret over at skarpere kroppsfokus kan føre til at nye personer prøver doping.  Foto: SCANPIX

Saken oppdateres.

- Det er ingen hemmelighet at dette området har hatt lite fokus, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim.

21. desember fortalte adressa.no om «Corleone», en norsk 33-åring som i årevis har importert voldsomme mengder dopingråstoff til Norge. Hele 34 kg anabole steroider fra «Corleone» endte opp hos fire menn i Trondheim, som ble idømt norgeshistoriens strengeste stoffer for å ha omdannet pulveret til millioner av tabletter. Midlene ble solgt til personer i treningsmiljøet over hele landet. Men mens trønderne sitter i fengsel, har «Corleone» befunnet seg i Thailand - utenfor rekkevidde for norske myndigheter.

Krevende saker

I saken «Jakten på Corleone» beskrives mannens aktivitet, og hvordan han har kommet seg unna minst to politietterforskninger de siste åtte årene. Anders Solheim og Antidoping Norge reagerer på at en bakmann har fått innføre svimlende mengder doping til Norge, uten å bli tatt.

LES SAKEN HER (krever innlogging)

- Det er selvsagt ikke bra at det er slik, men dette er utvilsomt krevende saker å jobbe med og avdekke. Det forutsetter at det prioriteres, gis ressurser og at det innehas nødvendig kunnskap om dopingfeltet, sier han.

Sør-Trøndelag politidistrikt håper at mannen som kaller seg «Corleone», kan stilles for retten i løpet av 2016. Saken mot ham er den siste i Operasjon Gilde, dopingsaken som har blitt Europas største.

Stortingsrepresentant Karianne Tung (Ap) mener bakmenn som «Corleone» har blod på hendene sine.

- At en antatt hovedmann tilsynelatende har gått fri i flere år og ikke er fanget opp før nå, er svært alvorlig og det bekymrer meg, sier Tung.

Bekymret

Etterforskningen Operasjon Gilde ledes fra Sør-Trøndelag. Den begynte i 2011, og omfanget bidro til at doping omsider ble kriminalisert i Norge fra sommeren 2013. Lovforbudet mot bruk av anabole steroider har ført til økt oppmerksomhet rundt doping som samfunnsproblem, mener Antidoping Norge. Samtidig har fokuset på drømmekroppen blitt skarpere i tiden etter forbudet kom. Det har ført til at flere bruker midlene.

- Vår opplevelse er at doping er mer utbredt og tas i bruk av stadig nye trenings- og ungdomsmiljøer. Dette handler i stor grad om at brukeren i dag ikke nødvendigvis skal bli størst mulig for en hver pris, men at unge gutter – og jenter – ønsker en mer definert og muskuløs kropp. Dette er en utvikling som bekymrer oss, og en utvikling som flest mulig bør ta innover seg og ha et øye for, sier Solheim.

Trønderne som ble dømt som hovedmenn i Operasjon Gilde, sto bak nettforumet Anabolic Forums, som ble brukt av to tusen nordmenn til å kjøpe og selge dopingmidler. Selv om nettforumet ble stengt av politiet, har det norske dopingmiljøet fortsatt å bruke nettet til å skaffe anabole steroider. Dette skjer nå på Hushboard, et nettsted som er langt større enn Anabolic Forums.

Hushboard, som har både en norsk og en svensk del, har over 17 000 medlemmer i dag. Politiet vet ikke hvem som står bak Hushboard.

Saken «Jakten på Corleone» ble publisert på adressa.no 21. desember. 
        
            (Foto: FAKSIMILE )

Saken «Jakten på Corleone» ble publisert på adressa.no 21. desember.  Foto: FAKSIMILE

Dette er Operasjon Gilde

Dopingetterforskningen fra Sør-Trøndelag politidistrikt skal være Europas største.

Politiet i Sør-Trøndelag begynte høsten 2011 en opprulling av et organisert, kriminelt nettverk med utspring i Trondheim etter flere saker om dopingbørsen Anabolic Forums i avisen Dagens Næringsliv.

Politiet mener en organisert kriminell gruppe menn i alderen 27–45 år, opprettet og drev Anabolic Forums med milliongevinst i årevis.

Samtlige ble dømt i Sør-Trøndelag tingrett. Fem av dem anket saken til Frostating lagmannsrett som avsa dom 14. januar 2015. Der ble fire av de fem dømt til norgeshistoriens strengeste straffer for dopingforbrytelser. Høyesterett avslo anker både fra de domfelte og fra aktoratet. Dermed ble dommene fra lagmannsretten stående.

Totalt har 131 personer over hele landet vært siktet i Operasjon Gilde. Mannen, som kaller seg «Corleone», skal ha ha forsynt hovedmennene i Trondheim med store mengder dopingråstoff. «Corleone» var på frifot i årevis, frem til han ble pågrepet i Krabi, Thailand, 2. februar 2016. En uke senere landet «Corleone» på Værnes flankert av flere politietterforskere.

På forsiden nå