Innenfor forbudssonen er det forbudt å sende opp privat fyrverkeri. Foto: Trondheim kommune

Skal du feire nyttårskvelden i Trondheim? Få tips og råd som vil gjøre årets siste kveld til den festkvelden den bør være.

Vardetenning

På Kristiansten festning kan hele familien komme i skikkelig nyttårsstemning med vardetenning klokka 18.30. Ordfører Rita Ottervik er kveldens vert og skal tenne varden.

Familiefyrverkeri

Familiefyrverkeriet har blitt en stemningsfull tradisjon for mange i Trondheim. Klokka 19.00 blir det fyrverkeri for både store og små på Kristiansten festning. Her kan du se bildene fra feiringa på festningen i 2013.

Hvor i byen kan du bruke fyrverkeri?

I 2004 innførte Trondheim kommune forbud mot privat oppskyting av fyrverkeri i Midtbyen og de nærmeste bydelene. Kommunen har nå utvidet forbudssonen og på kartet kan du se hvilke områder det er forbud mot oppskyting av fyrverkeri. Å bryte forbudet vil i utgangspunktet føre til en bot på minst 5000 kroner, men nesten ingen har fått økonomisk smell for ulovlig oppskyting i Trondheim sentrum siden forbudet ble innført.

Mindre artikler som kruttlapper, knall-bon-bon, partypoppers, stjerneskudd og lignende er tillatt også her. De siste årene har det blitt populært med kinesiske lanterner, men brannvesenet advarer mot å bruke de flyvende lyktene.

Tidspunkt

Utenfor forbudssonen kan private sende opp fyrverkeri mellom klokka 18.00 og 02.00 nyttårskvelden.

Siden forbudssonen ble innført i 2004, har det blitt bevilget penger til fyrverkeri i offentlig regi. Ved midnatt blir det festfyrverkeri fra festningen som hele byen, så lenge været klaffer, vil få glede av.

Sikkerhet

13 personer ble skadd under nyttårsfeiringen i Norge i fjor, det er færre enn året før. En årsak som går igjen er at personene ikke brukte vernebriller under rakettoppskyting. Skal du sende opp fyrverkeri er det viktig å følge fyrverkerireglene til direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap:

  • Planlegg fyrverkerioppskytingen i god tid. Det er lurt å forberede oppskytingen i dagslys.

  • Les bruksanvisningen nøye før bruk

  • Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet

  • Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte

  • Bruk tennstav

  • Bruk beskyttelsesbriller

  • Bøy deg aldri over fyrverkeri som er tent på

  • Ikke tenn fyrverkeriet på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk

  • Hold god avstand fra oppskytingen

  • Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen

Aldersgrenser

Sjekk aldersgrensen på fyrverkeriet. Det er 18 års aldersgrense for bruk av de fleste fyrverkerityper. For små stjerneskudd, kruttlapper og andre små fyrverkeriartikler er aldersgrensa 12 år.

Ta bilder!

Det er selvfølgelig viktig å forevige årets siste feiring. Send gjerne inn dine stjerneskudd til webred@adresseavisen.no eller bruk #adressa på Instagram eller Twitter. Her kan du se hvor flotte bilder vi fikk inn i fjor.

Tradison tro blir det vardetenning med ordfører Rita Ottervik på Kristiansten festning nyttårsaften. Foto: Glen Musk, Adresseavisen
Del dine nyttårsbilder med Adresseavisen slik som Cathrine Jørgensen gjorde i fjor. Foto: Cathrine Jørgensen
Festfyrverkeriet som sendes opp fra Kristiansten festning har blitt et populært bidrag til nyttårsfeiringa. Foto: Trond Oldertrøen