Ansatte ved St.Olavs Hospital reagerer på at brukbare møbler som skal byttes ut havner i en søppelkonteiner. Foto: Mariann Dybdahl, -

Møblementet i fellesarealene ved Nevrosenteret, Kvinnebarn-senteret og deler av Gastrosenteret ved St. Olavs Hospital er i ferd med å bli skiftet ut. Nå reagerer ansatte på at møblene som byttes ut, havner i en konteiner.

Overlege Leif Anders Holmen ved Øre-nese-hals-avdelingen uttaler seg på vegne av flere ansatte ved sykehuset.

- Vi observerer at møbler som virker helt intakte og uten synlige merker, blir kastet. Det stiller vi oss undrende til, sier Holmen.

Bevisstløst av ledelsen

Holmen har vært i kontakt med ledelsen som sier møblene byttes ut på grunn av hygiene og en utskiftningsplan som sier at møbler skal skifte ut hvert tiende år.

- Dette er bevisstløst, særlig med tanke på miljøet. Vi forventer bedre ressursforvaltning enn det vi får inntrykk av er gjort her, sier han.

Det er ti år siden Nevrosenteret flyttet inn i sine lokaler. Holmen antar at det meste av møblementet har stått der siden, men det har også vært noen utskiftninger underveis.

- Senest i sommer kom det noen nye møbler i andre etasje, nå forsvant de i samme sluken med de eldre møblene, sier han.

Har tatt ut brukbare møbler

Eiendomssjef Åge Lien i St. Olav eiendom sier de følger et program for utbytting av møbler og at storparten av det som byttes ut er over ti år gammelt.

- Vi må bytte hele serier, ikke én og én stol, men det har vært en prosess i forkant der vi har tatt ut møbler som er brukbare og som kan brukes andre steder. Vi har ikke lagerplass der vi kan sette gamle møbler, så det som er igjen må kastes, sier Lien, som ikke kjenner til at enkelte av møblene som er byttet ut skal være kun seks måneder gamle.

Ifølge Holmen har utskiftningen vært et tema blant de ansatte i løpet av romjula. Ansatte har sjekket prisen på lignende møbler som ligger til salgs på nettsiden finn.no, og disse skal være priset til rundt 4000 kroner. De ansatte reagerer på at møblene blir kastet, fremfor å leveres videre til gjenbruk.

- Vi savner en gjenbruksplan for møblement. Vi vet at noe skal bli brukt på legevakta, men en større del av møblene blir kastet. Trondheim kommune har en langt mer bevisst plan for gjenbruk av møbler, men det virker ikke som sykehuset har en slik gjenbruksplan, sier Holmen.

Midt i en krevende budsjettprosess

I november skrev Adresseavisen om St. Olavs Hospitals krevende budsjettprosess. Sykehuset må kutte 170 millioner neste år. At møbler ved flere avdelinger samtidig blir kastet, er uheldig, mener Holmen.

- Den økonomiske styringen blir ikke troverdig når du på den ene siden ber om sparing og på den andre siden agerer på denne måten, sier han.

LES OGSÅ (PLUSS): St. Olav kan komme til å kutte 30 stillinger i rus og psykiatri

På spørsmål om Lien kan forstå at ansatte reagerer på møbler skiftes ut og kastes samtidig som sykehuset gjennomgår kraftige innstramminger, svarer Lien:

- Jeg kan ikke svare annet enn at vi bytter ut i serier og at det er gjort en prosess i forkant der vi har plukket ut det som kan brukes andre steder.