Tre nye nordmenn forteller om sitt første møte med Norge:

Julien laget guidebok for å forstå nordmenn

- Nordmenn viser mindre følelser, men det betyr ikke at de er kaldere, sier Julien S. Bourrelle, som har skrevet «The Social Guidebook to Norway» .

Julien Bourrelle kom til Norge som forsker, og er nå forfatter og foredragsholder.  Foto: Jon Danielsen

Saken oppdateres.

Kanadiske Julien S. Bourrelle kom til Norge for seks år siden for å fullføre doktorgraden ved NTNU. Rakettforskeren har også bodd i Tyskland, Spania, Australia, og New Zealand for å få med seg alle fagene han trengte til studiet.

Julien ga i 2014 ut boka «The Social Guidebook to Norway» sammen med illustratør Nicholas Lund. Boka er en humoristisk guide til nordmenns væremåte.

Tema som hvorfor nordmenn helst ikke setter seg ved siden av ukjente på bussen, eller hvorfor norske menn og kvinner ofte sjekker hverandre opp i omvendt rekkefølge, har fått folk til å kjenne seg igjen.

LES OGSÅ: Spiser de varm hund i Norge?

LES OGSÅ: Møllenbergs kebabkonge har 50 000 følgere på Facebook

- Nøkkelen til å klare seg i et nytt land er å forstå folks oppførsel ut fra hva det betyr i deres kultur, ikke ut fra hva det betyr i ens egen, mener han.

Positive forventninger

- Jeg kom til Norge med et smil og en positiv forventning, forklarer Julien, og forteller om sin første dag i Trondheim.

- Jeg syklet opp til Moholt og møtte en student i resepsjonen. Hun var en av de vakreste kvinner jeg hadde møtt, da var jeg ennå ikke vant til hvor vakre norske kvinner er. Jeg ble sammen med henne, og vi var et par en stund.

Julien sier at Norge er det landet der han har hatt mest størst utfordring med å bli kjent med mennesker.

– Jeg skjønte fort at jeg måtte involvere meg.

Han er likevel uenig i typiske utsagn om nordmenn som at de er kalde og uhøflige.

- Start med å snakke om noe praktisk og meningsfylt. Small talk er verre, men hvis man innleder en skikkelig samtale, opplever jeg at nordmenn fort tør opp.

- Ved første kontakt kan nordmenn virke litt kalde og reserverte, og viser ikke så mye følelser. Man kan føle seg litt avvist, men husk at dette bare er din oppfatning. Det er mindre fysisk kontakt, men det betyr ikke at nordmenn er kaldere, sier Julien.

- Du har skrevet en bok om hvordan utlendinger skal forstå nordmenn. Ville denne boka vært nødvendig i andre land?

- Jeg vil si at Norge har vært det mest utfordrende landet å bli kjent med folk i. Men jeg ser at ideen med en humoristisk guide kan overføres til andre land, og vi skal til Sverige i januar, sier han.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Bygge bru over forskjeller

Den nye boka kommer i 2016.

– Målet er å bygge bru over kulturelle forskjeller. Ofte når folk snakker om kultur, handler det om misforståelser. Vi forstår andres kultur ut fra våre kulturelle forutsetninger, og det er feil.

Den andre boka skal handle om hvordan få venner i Norge. Han tar også for seg forhold på samme måte, med et humoristisk blikk.

- I norske forhold kan man ha en større uavhengighet og mer tillit enn i andre land. Det er en bra organisering og en stor likhet i hvordan menn og kvinner tar seg av barna. Kvinner og menn tar ansvar på kryss av kjønn for hjemmets beste, mener fransk-kanadieren, som ikke har noen planer om å flytte fra Norge.

- Mitt første inntrykk av Norge var at jeg kom til et land der alt fungerte, toget kom i tide, alle var stille og respektfulle. Og dette første inntrykket gjelder fortsatt, sier fransk-kanadieren fra Montreal.

Les portrett med Julien Bourrelle her (Pluss)

Drar til varmen for å skrive

Det Julien liker best med Norge er menneskene, den rene naturen, og det velorganiserte samfunnet. Noe av det negative synes han er utvalget av mat i Norge. Mangelen på sollys står også på denne lista.

Nå er Julien i Costa Rica for å skrive videre på sin neste bok.

- Det er et vakkert sted å jobbe. Jeg står opp grytidlig, sitter på stranda og skriver, og er omgitt av firfisler, iguaner og aper. Man må ikke sitte i kulda for å lage et godt produkt, men folk i Norge tror meg ikke når de hører at jeg jobber 8-timers dager i varmen – de tror jeg bare slapper av og drikker pina coladas, sier Julien Bourrelle med et smil.

Nordmenns følelesregister kan virke begrenset, som i denne humoristiske tegningen, men Julien Bourrelle mener at man ikek skal la seg lure av det. 
        
            (Foto: Illustrasjon fra «The Social Guidebook to Norway» .)

Nordmenns følelesregister kan virke begrenset, som i denne humoristiske tegningen, men Julien Bourrelle mener at man ikek skal la seg lure av det.  Foto: Illustrasjon fra «The Social Guidebook to Norway» .

På forsiden nå