Brannvesenet fikk melding om flere titalls små branner

Vind og tørt terreng ga en hektisk start på 2016 for brannmannskapene.

Denne lyngbrannen på Steinan var på cirka et halvt mål, men var lett for brannvesenet å slokke.  Foto: Ann Leknes

Saken oppdateres.

Omtrent samtidig som 2015 bikket over i 2016 begynte telefonene på 110-sentralene både i Nord- og Sør-Trøndelag å gløde. Det opplyser henholdsvis operatør Lars Ole Øie og brannmester Gunnar Sundli. Til sammen i Trøndelags-fylkene fikk brannvesenet rundt 30 meldinger.

LES OGSÅ: - Ekstremt farlig å sende opp fyrverkeri nyttårsaften

15-20 telefoner i nord

- De første tre kvarterene etter midnatt var helt ekstreme, telefonen nærmest eksploderte. Det var meldinger fra hele fylket om små gressbranner, og større hendelser som også viste seg å være små gressbranner, sier Øie.

Blant meldingene som kom inn var brann i en stor lagerhall på Levanger havn, samt brann i trelastlageret til Verdal fengsel. Begge viste seg imidlertid å være små gressbranner, som så langt verre ut på avstand.

I de minste tilfellene fikk innringerne beskjed om å slokke selv, og mange av meldingene dreide seg om nedfall fra fyrverkeri som slokket med en gang.

- I etterpåklokskapens lys ser vi at det kanskje burde vært totalforbud mot fyrverkeri når forholdene var som de var, sier Øie.

I Trondheim valgte man å avlyse både familiefyrverkeriet og festfyrverkeriet på grunn av værforholdene. Samtidig advarte man privatpersoner mot å sende opp fyrverkeri på egen hånd.

7-8 aksjoner samtidig

Også hos Øies kolleger i Sør-Trøndelag var de første 30-40 minuttene av det nye året svært hektisk. Det kom inn flere meldinger om gressbranner som følge av nedslag fra raketter.

- Vi hadde veldig mange telefoner, og vi var oppe i 7-8 aksjoner samtidig. Mannskaper i Skaun, Hitra og Frøya, Trondheim og Oppdal var ute på oppdrag, sier brannmester Gunnar Sundli ved 110-sentralen i Trondheim.

Som i nord dreide mange av meldingene seg om nedfall fra fyrverkeri som antente gress. Ett av tilfellene det kom inn mange meldinger om var en liten gressbrann på Steinan. Der brant omtrent et halvt mål med lyng opp, ifølge politiet.

I Møre og Romsdal ble det meldt om et 20-talls branner, og over 20 personer ble evakuert da det begynte å brenne i terrenget ved Valderøya ved Ålesund.

Også før midnatt var det mange meldinger om gress- og lyngbranner i hele Midt-Norge:

Bør privat fyrverkeri forbys?
Du må velge et alternativ
På forsiden nå