Hilde Opoku (MDG):

- Vi må gjøre noe med sykkel-saltingen

- Sykkelstier i Trondheim saltes for ofte og til feil tidspunkt. Det saltes når det er mange plussgrader og når det ikke er meldt kaldt vært. Vi trenger nye regler for denne ordningen.

Saltmotstand: Syklister i Trondheim er ikke tilfreds med at sykkelveiene saltes. Nå åpner varaordfører Hilde Opoku for nye regler for salting.  

Saken oppdateres.

Varaordfører Hilde Opoku (MDG) vil helst ha slutt på saltingen av sykkelveier i Trondheim. Hun mener det skader naturen, og sliter for mye på sykler og biler.

- Men enn så lenge saltes sykkelstiene i byen, og frem til vi får på plass bedre metoder for å holde sykkelstiene åpne, må vi få på plass nye rutiner. Mitt inntrykk er at det i dag saltes uansett vær og temperatur, og det må vi endre på, sier Opoku.

LES OGSÅ: Sykkel, salt og sinne

Bedre praksis

I formannskapet tirsdag tok hun opp saken for å få til en bedre praksis på hvor og hvordan sykkelstiene i Trondheim bør saltes. Blant vintersyklistene i Trondheim er engasjementet stort for å få kommunen til å slutte med å salte sykkelstiene. Hilde Opuku har fått mange henvendelser den siste tiden om akkurat dette.

- Mange vil ha slutt på saltingen. Jeg er enig i det, og det er viktig at vi får på plass alternativer til saltingen. Jeg er veldig glad for at kommunen holder sykkelveiene åpne gjennom vinteren. Det forskes på alternativer, og jeg vil komme tilbake med et forslag om hvordan vi best kan sikre vinterføre for syklistene. Men i mellomtiden må vi sikre at kommunen salter på best mulig måte. Mitt inntrykk er at bydrift tar lite hensyn til vær og temperatur, men kjører saltbilene uansett om det er plussgrader eller ikke, sier varaordføreren.

Opoku viste i formannskapet til situasjonen på sykkelstiene gjennom juleuka.

- Da ble det saltet på dager da det ikke lå an til å komme kulde. Det saltes også selv om værmeldingen ikke varsler om minusgrader i Trondheim. Det sies at man også salter for å binde støvet, men da må det være bedre å koste sykkelstiene fremfor å salte ytterligere, sier Opoku.

LES OGSÅ (BAKGRUNN): Svart asfalt hele vinteren

Vil få bort saltet

Hilde Opoku ønsker å sette politisk søkelys på dette slik at Trondheim bydrift tar hensyn til vær og føremeldinger før de kjører ut saltbilene. Samtidig varsler hun å fremme et politisk initiativ for å få bort saltingen helt og holdent.

- Jeg jobber med å fremme et forslag som skal endre dagens praksis. Mange syklister er svært negative til saltingen som foregår. Jeg er ikke helt sikker på hvilke alternativer som finnes, men det skal vi få utredet fremover. Jeg vil nå ta kontakt med andre kommuner for å undersøke hvordan de løser utfordringen med å holde sykkelveiene åpne gjennom vinteren. I utgangspunktet er vi i Miljøpartiet De Grønne skeptiske til å bruke så mye salt på veier og sykkelveier. Vi vet at saltet kan skade naturen. Jeg håper vi kan få gjort noe med dette i løpet av denne vinteren, sier Hilde Opoku.

LES OGSÅ: Preventiv salting i Trondheim

For ofte og feil: Varaordfører Hilde Opoku vil endre rutinene for salting på sykkelveier i Trondheim. - Mitt inntrykk er at det saltes uansett vær og føre, det må det bli slutt på, sier hun. 

For ofte og feil: Varaordfører Hilde Opoku vil endre rutinene for salting på sykkelveier i Trondheim. - Mitt inntrykk er at det saltes uansett vær og føre, det må det bli slutt på, sier hun. 

På forsiden nå