Derfor bør du unngå legevakta i Trondheim på lørdag

Leder for legevakta, Gustav Øverli, frykter at det kan bli lenger ventetid på ukas travleste dag.

Legevakta i Trondheim anbefaler at du prøver å unngå legevakta lørdag 9. januar. Da vil datasystemer være nede.  Foto: jens petter søraa

Saken oppdateres.

Alle datasystemer i Trondheim kommune er ute av drift lørdag 9. januar fra klokka 15.00 til klokka 24.00.

- Det er ikke et tidspunkt som vi på legevakta har bestemt. Lørdag er jo vår travleste dag, sier leder for legevakta, Gustav Øverli, til Adresseavisen.

Bjørn Lykke la på røret etter å ha ventet én time i telefonen til legevakta i Trondheim 2. juledag.

Ekstra bemanning

Den planlagte datastansen er nødvendig for å sikre Trondheim kommune mer stabile datasystemer. Datastansen vil trolig føre til lenger ventetid enn vanlig på legevakta.

- Datasystemene gjelder for hele kommunen, og det var mest praktisk med lørdag for store deler av kommunen. Men det betyr jo en ekstra utfordring for oss, innrømmer Øverli.

Legevakta vil sette inn ekstra bemanning, både på telefonsentralen og på selve legevakta. Han og andre fra ledelsen vil også være til stede for å hjelpe til dersom det skulle bli ekstra utfordringer.

Har du fått med deg deg nye telefonnummeret til legevakta? Nå skal du ringe 116 117.

- Har ikke journaler

Han tror likevel at datastansen vil medføre lenger ventetid, både på telefon og for dem som sitter på venterommet. Øverli ber derfor folk om å smøre seg med ekstra tålmodighet hvis de må oppsøke Legevakta i det aktuelle tidsrommet.

- Vi får ikke lagt inn informasjon om legevaktbesøket der og da, og det blir derfor en del merarbeid i ettertid. Vi vil heller ikke ha tilgang til det elektroniske journalsystemet vårt, og det betyr at vi ikke har pasientens historikk lett tilgjengelig. Det vil kunne forsinke den enkelte konsultasjonen, tror Øverli.

Dessuten henviser legevakta en del pasienter til både laboratorium og røntgen.

- Det blir manuelt papirarbeid denne dagen, som også vil føre til mer ventetid. Kan du unngå lørdag, så bør du gjøre det, råder Øverli.

Glatte veier ga legevakta pasienter på løpende bånd. Det kom inn et titalls personer med bruddskader.

To datastans i 2015

Han mener at et mer stabilt datasystem vil gjøre legevakta bedre rustet til å takle utfordringer i fremtiden.

- Selv om lørdag ikke er den beste dagen for legevakta, så vil det være bra for kommunen som helhet, fastslår Øverli.

Kommunen har hatt to tilfeller av datastans i 2015 på grunn av problemer med strøm i Dora datasenter.

- Problemet skyldes en feilkonfigurasjon, og for å endre denne på en sikker måte må alle systemer i datasentret tas ned på en kontrollert måte, sier IT-sjef Bjørn Villa til kommunens nettsider.

LES OGSÅ: Ventet 40 minutter på ambulanse til Vetle (14)

Nettside vil være nede

Kommunen vil samtidig benytte anledningen til å teste reserveløsninger. Nedetida berører alle kommunens datasystemer. Det betyr blant annet at Trondheim kommunes nettside www.trondheim.kommune.no er utilgjengelig i perioden.

Trygghetspatrulje og hjemmetjenester skal gå som normalt, men det kan bli noe lenger ventetid på utrykning. Også der settes det inn ekstra bemanning.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

På forsiden nå