Denne uka offentliggjorde Folkehelseinstituttet folkehelseprofiler på bydelsnivå for de største byene i Norge. Trondheim er delt inn i bydelene Midtbyen, Heimdal, Lerkendal og Østbyen.

Bor alene

Det er relativt små forskjeller mellom bydelene i Trondheim. Felles for hele byen er at antallet som lever alene i aldersgruppen 45 og eldre er høyere enn i landet som helhet. Men som storby er dette ikke unikt for Trondheim. Singeltilværelsen er betydelig for denne aldersgruppen også i Oslo og Bergen. I Stavanger er det derimot færre som lever for seg selv over 45 år enn det er i resten av landet.

Les her: Følge på festen er ingen selvfølge

Heimdal er den bydelen som skiller seg mest fra de andre tre. Mens andelen med videregående eller høyere utdanning i Midtbyen, Lerkendal og Østbyen er høyere enn landsnivået, er utdanningsnivået på Heimdal lavere enn resten av landet.

I Trondheim er det færre som slutter på videregående skole enn landsnivået, men i bydelen Heimdal er det høyere.

Familier med lav inntekt

Det er lokale forskjeller også for barn som bor i hjem med lav inntekt. På Heimdal er det like mange barnefamilier med lav inntekt som ellers i landet. I resten av byen er det færre barnefamilier med lav inntekt enn i Norge totalt. Folkehelseinstituttet definerer her lav inntekt som 60 prosent av nasjonal medianinntekt.

En matsentral som fordeler overskuddsmat til vanskeligstilte i Trondheim

Hvor lenge det forventes at du lever varierer alt etter hvor i byen du bor. Kvinner i Trondheim kan regne med å bli like gamle som kvinner ellers i landet. Men bor du på Heimdal har du som kvinne noe lavere forventet levealder, og i bydelen Lerkendal kommer du bedre ut.

Til sammenligning har en mann på Heimdal, Østbyen og i Midtbyen forventet like lang levealder som menn i resten av landet, mens i bydelen Lerkendal kommer du nok en gang heldigere ut.

Et hjerte som slår

I Trondheim er det færre som legges inn på sykehus med hjerte- og karsykdommer enn i resten av landet.

Når det gjelder den psykiske helsen er det større forskjeller i byen. Andelen med psykiske symptomer og lidelser i alderen 15 til 29 år er i Heimdal høyere enn i landet som helhet, og nok en gang, på Lerkendal lavere enn i landet for øvrig.

Les også: - Likeverdige levekår over hele landet

- Et kjent mønster

Professor i sosiologi ved NTNU, Johan Fredrik Rye, er ikke overrasket over funnene.

- Det er relativt små forskjeller i levekår mellom bydeler i Trondheim. Ulikhetene følger ikke like tydelige geografiske skiller, som mellom øst og vest i Oslo. I alle bydelene i Trondheim har du lommer med gode og dårlige levekår som ligger nært på hverandre. Det betyr at folk fra ulike sosiale lag ofte omgås, sier han.

Han viser for eksempel til at de fleste skolene i byen har et sosialt variert elevgrunnlag.

- Det er en tendens til at større byer har tydeligere sosiale ulikheter, sier han.