Styreleder i Sjøbadet, Tone Kjenstad, forteller at en stor gjeng med isbadere vil kaste seg i Trondheimsfjorden klokka 16.00 fredag ettermiddag.

- Jeg badet på tirsdag også, og det var deilig. Det eneste minuset er at rørene til garderobene er fryst, så det er ikke varmtvann verken i vannkranene eller i dusjene, forteller hun.

Se video fra Sjøbadet som var pyntet til jul

Bader med lue

Men slike bagateller stopper ikke isbaderne.

- Vannet i sjøen blir ikke kaldt. Det holder rundt 4–5 plussgrader, og det er veldig godt å bade når det blir så kaldt i lufta, sier hun.

Selv om det kan være litt utfordrende å komme seg ned i vannet og opp av vannet, så er det verdt det, skal vi tro styrelederen.

- Det blir en frisk start på helga. Det blir ikke mindre folk på Sjøbadet selv om det er sprengkulde, sier hun, og forteller om euforisk stemning langs promenaden på Brattøra.

- Vi synes det er flott at det blir kaldere og kaldere. Vi bader med lue, og når vi kommer opp av vannet så tar vi på oss votter og ullklær så fort som mulig, forklarer Kjenstad.

Mangler varmtvann

Hun mener at det er hendene som tar den verste støyten.

- De er det vanskelig å få igjen varmen i, og siden vi nå ikke har varmtvann, så er det en liten utfordring.

Hun beskriver turen ut i vannet som balsam for kroppen.

- Jeg får veldig sjelefred. Det er en herlig kombinasjon med hakking av tenner, sier hun med en latter.

Hun forteller at man merker veldig godt at blodet suser gjennom årene, og det blir ikke så kaldt som mange tror på forhånd.

- Varmetapet er stort, men blodomløpet kommer i gang, og da blir man etter hvert varm, fastslår hun.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

- Ikke bad alene

Siden Sjøbadet har fått en stor andel helt nye medlemmer, har styret tenkt å informere om noen kjøreregler som alle bør følge.

- Ikke bad alene, og når det er så kaldt som nå, så bør man ikke ha hodet under vann. Man bør heller ikke stupe, sier Kjenstad.

Nyere forskning viser at isbading kan føre til alvorlige helseproblemer.

- Isbading øker risikoen for hjerteinfarkt eller hjerneslag, sier professor Maja-Lisa Løchen ved UiT – Norges Arktiske Universitet til NRK.no.

- Kan det være farlig med tanke på helsa?

- Nei, dette er bare friskt. Jeg er ikke redd for å bade. Blir jeg kald, så snur jeg. Det er ingen konkurranse om å være lengst mulig uti, sier hun.

- Større rus av kulde

Driftsleder Stig Sletvold ved Sjøbadet bekrefter at badeplassen er mer populær enn noen gang.

- Folk blir bare mer ivrig og tenker at endelig kommer det kulde som vi har ventet på. Sjøen blir saltere og da er det renere smak. Jeg får større rus av å kjenne på den fantastiske kvaliteten på vannet når det er sprengkulde, sier han.

Han pleier å bade etter jobb, og siste svømmeturen var på onsdag denne uka.

- Det blir jo lynraskt. Det er maksimalt fem svømmetak, sier han.

Styreleder i Sjøbadet, Tone Kjenstad, forteller at sprengkulda ikke har lagt noen demper på badegleden. Foto: privat