Trønderske ungdommer går med bare ankler i kulda

- Ankler er ekstremt utsatt for varmetap, sier Sintef-forsker Mariann Sandsund.

Mange ungdommer velger joggesko og ankelsokker i vinterkulda. 

Saken oppdateres.

Utenfor Trondheim Torg møter vi en jentegjeng med ankelsokker og joggesko - i ti minusgrader. 15 år gamle Christine Fuglevaag, Eivor Grindeland og Fride Mastad begrunner skovalget med at det er behagelig å gå med.

- Men vi har vintersko hjemme, sier jentene til Adresseavisen.

LES MER: Vinterens første kuldebølge i Trøndelag

Inne på Trondheim Torg finner vi fem jenter som går siste trinn ved Sjetne skole – to med joggesko og tre med vintersko.

Linn Fredagsvik og Mia Øyangen har på seg joggesko med lave ankelsokker. Jentene forklarer at de oppholder seg mye innendørs på skolen og ikke behøver varme sokker og sko.

- Det er viktigere at skoene matcher antrekket enn at de er varme, mener Fredagsvik. De andre jentene er enige.

Helle Reiten, Kristina Johansen og Julie Moen Stavseng har tatt på seg sko som varmer i kulda. Alle jentene er enige om at det er lite utvalg av fine vintersko, og sier at dette er hovedårsaken til at de velger joggesko i stedet.

Ankler ekstremt utsatt

Forskningsleder Mariann Sandsund ved helseavdelingen til Sintef Teknologi og samfunn forklarer at hender og føtter lett kjøles ned når det blir kaldt.

- Områder som ankler, og som ikke er beskyttet av klær og sko, er ekstremt utsatt for varmetap, forklarer hun.

Årsaken er at når huden kjøles ned vil blodtilførselen til disse hudområdene stenges av for at kroppen ikke skal miste enda mer varme. Bar hud er veldig eksponert der lav temperatur og vind øker nedkjølingshastigheten, slik anklene blir med lave sokker og oppbrettet bukse.

Skotøy med tynn såle og for stram snøring er en dårlig kombinasjon. Hvis man i tillegg har bomullssokker, vil det være vanskelig å holde seg varm på føttene. Sandsund anbefaler derfor sko med tykk såle og sokker av ullblanding eller ren ull. En god innleggssåle kan også bidra til å holde føttene varme.

Det er meldt om lave temperaturer ut uka i Trondheim. Sandsund påpeker at kuldeskader ikke er noen stor risiko i hverdagen. Likevel er det en betydelig økning av frostgrader om temperaturen når ti minusgrader.

LES MER: Slik kler du de minste i kulden.

Dårlige assosiasjoner

Den trønderske toppbloggeren Erica Mohn Kvam (19) forstår at mange på hennes alder unngår de typiske vinterskoene. Hun forklarer at de «gode vinterskoene» gir negative assosiasjoner for mange. Likevel har trondheimsjenta oppdaget at det faktisk finnes vintersko for den mer motebevisste.

- Det trenger ikke å være gigantiske Uggs eller det folk kaller «gamlissko», påpeker hun.

Selv tviholder Kvam på de lave slip-on-skoene året rundt, mest fordi hun skulle ønske at det var sommer hele året. På den andre siden trekker bloggeren frem lave ankelboots som en sikker vinner året rundt, som også finnes med fôr.

Motetrender

Det er ikke første gang at moten legger føringer på hva ungdommene går kledd i, selv på vinterstid. På 90-tallet var magetoppen et fast innslag, også om vinteren.

En periode var det å bruke lue helt ute av motebildet. På en annen side ble den mye diskuterte «Ugg»-trenden populær over hele verden på midten av 2000-tallet. De varme, men ifølge mange, stygge skoene, mistet med tiden sin trendstatus.

Christine Fuglevaag, Eivor Grindeland og Fride Mastad lar vinterskoene ligge hjemme. 

Christine Fuglevaag, Eivor Grindeland og Fride Mastad lar vinterskoene ligge hjemme. 

Linn Fredagsvik, Mia Øyangen, Helle Reiten, Kristina Johansen og Julie Moen Stavseng mener det er lite utvalg av fine vintersko. 
        
            (Foto: TERJE SVAAN)

Linn Fredagsvik, Mia Øyangen, Helle Reiten, Kristina Johansen og Julie Moen Stavseng mener det er lite utvalg av fine vintersko.  Foto: TERJE SVAAN

Blogger Erica Mohn Kvam forstår at unge sliter med å finne fine vintersko, selv om det finnes noen unntak. 

Blogger Erica Mohn Kvam forstår at unge sliter med å finne fine vintersko, selv om det finnes noen unntak. 

Bruker du ankelsokker og tøysko i vinterkulda?
Du må velge et alternativ
På forsiden nå