I minus 17 grader kom folk i hopetall til Granåsen i dag tidlig for å være med å lete etter Bowie. Hele Bymarka skal gjennomsøkes i håp om å finne hunden som sist ble observert ved Rønningen for bare to dager siden. Men det haster å finne ham i den kulda som herjer regionen nå.

Fortsatt i live

Bjørn Smistad er aktiv i Norsk pointerklubb og aksjonsleder for letingen. Han har planlagt at folk skal gå inn fra Skogly, Smistad, Granåsen og Vådanområdet og tror det er fortsatt håp om å finne Bowie i live.

- Jeg er imponert over en vanlig hund som blir igjen i marka i denne kulda. Men jeg har sett det før, etter fire-fem dager er de nærmest ville. Det viktige i dag er å forsikre oss om at han er her. Hvis vi går oss på ham er det viktig å gjøre det riktig. Da må vi trolig bare snu ryggen til og forsøke å gi ham noe mat, det er det eneste rådet jeg har, sier Smistad, og understreker at hunden trolig har bitt svært sky.

LES OGSÅ Fortvilet leting etter Bowie

Stort engasjement

Hundeeieren Jan Petter Thuve er rørt over engasjementet og understreker at Bowie er observert i området en rekke ganger. Han er overbevist om at Bowie er i live.

- Han har trolig knekt koden for overlevelse. Det handler om mat, le, beskyttelse og sikkerhet. Derfor holder han seg unna folk og har gått inn i et overlevelsesmodus.

Bowie er fem år gammel og i sin beste alder, og en robust hund, ifølge eieren, overveldet av at så mange nå leter er ute og leter. Lise Garberg og Siv Jorunn Nakken er hundeeiere selv. De har lett etter Bowie helt siden han forsvant for over en måned siden.

LES OGSÅ Hunden Bowie har vært savnet i over ei uke

Som å jakte vilt

- Vi tror han er i live, derfor gjør vi en enda større innsats nå. Vi kommer til å jage omtrent som man gjør på en elgpost. Vi har folk ute på forskjellige plasser, og forsøker å jage ham ut fra et eventuelt skjulested, sier Garberg.

- Det viktige er å finne ut hvor han oppholder seg for å holde seg i live. Han må ha et tilholdssted en plass, og så må vi vurdere hva vi gjør når vi observerer han, sier Nakken som selv har en engelsk setter.

Bowie er observert i nærheten av folk, noen har sett han ved en parkeringsplass, andre ved Rema 1000 på Stavset. Men det er mange som ikke vet at han har vært borte og som ikke tenker over at det er en hund som har rømt, ifølge Nakken.

LES OGSÅ - Jeg tror jeg hadde flere engler med meg denne kvelden

Folk må se overalt

- Derfor er det så viktig å få informert om at han er i live og at han er savnet. Det beste verktøyet vi har er at mange er oppmerksomme på dette. Det å lete etter en engelsk setter som har blitt litt vill er nesten umulig å få til ut ifra en strategi. Men håpet er at noen tilfeldigvis er der og ser ham, og varsler andre slik at han kan lokaliseres. At det kan være mulig å få lokket ham til seg.

- Mange tror at det er så kaldt at han nok er borte allerede, men det er flere eksempler på hunder som har vært borte og klart seg lenge, og denne hunden er nylig observert i live. Vi kan ikke gi opp ennå, supplerer Garberg.

Fangstfeller

Det er satt ut fangstfeller flere steder der det er satt inn mat. Drar han i maten, vil en luke gå ned bak og fange ham.

- Folk som støter på Bowie bør ikke ha direkte øyekontakt med ham. Du bør sette deg ned på huk, kanskje med ryggen til, og forsøke å lokke ham med en brødskive eller noe annet godt å spise. Hiv ut noen biter og se om han kommer nærmere og nærmere.

Leteaksjonen etter Bowie ble avsluttet da mørket kom lørdag.

- Vi ber alle om å sjekke uthus og lignende for å se om Bowie kan ha blitt innelåst, sier Garberg.

Bowie er en engelsk setter med tricolor-farger. Foto: PRIVAT
Organisert leteaksjon: Bjørn Smistad er aksjonsleder for leteaksjonen i Bymarka i dag, der frivillige deltar i letingen etter den fem år gamle engelsksetteren som har vært savnet siden 8. desember Foto: VEGARD EGGEN
Foto: VEGARD EGGEN
Manngard: Over et 100-talls personer møtte opp i morgentimene lørdag for å delta i letingen etter den savnede hunden Bowie. Foto: VEGARD EGGEN
Fortsatt håp: Lise Garberg har lett etter Bowie siden han forsvant for over en måned siden. I dag var hun med på den organiserte leteaksjonen fra Granåsen. Foto: VEGARD EGGEN
Foto: VEGARD EGGEN