- Leteaksjoner kan forvirre hunden

- Det er viktig å ikke tenke som et menneske, men lete på hundens premisser, sier fuglehundoppdretter Arild Ove Østmo, som tror det er størst håp for Bowie om han får ro til å finne tilbake selv.

Arild Ove Østmo driver Midtkiløra's Kennel og Hundepensjonat. Han frykter at store leteaksjoner kan forvirre en hund som har kommet bort fra eieren sin. 

Saken oppdateres.

Østmo driver Midtkiløra Fuglehundsenter og Midtkiløras Kennel. Som oppdretter og dressurinstruktør kjenner han godt til hunders psyke, fysikk og overlevelsesevne i situasjoner som for eksempel når de forsvinner i terrenget og blir borte lenge.

LES OGSÅ: Bowie trolig observert i morgentimene i dag

Se det fra hundens side

- Det er en fortvilet situasjon når hunder forsvinner som i Bowies tilfelle, og det er da det er viktig å handle på hundens premisser og ikke menneskeliggjøre dem. De gangene jeg har opplevd at hunder kommer bort har jeg hatt best resultat med å forsøke å se det fra hundens side, og da handler det om å la hunden få mulighet til å bruke sine egne instinkter for å finne tilbake til eieren sin, sier Østmo som tror det er uheldig å lete for mye fordi det kan føre til at hunden mister sporet tilbake.

LES OGSÅ: Manngard etter Bowie

Mye folk forvirrer

- Hvis eieren går mye i terrenget for å finne hunden, blir gjerne hunden forvirret og kommer på avveie. Mitt råd er å legge igjen et teppe, eller en jakke der hunden forsvant, og selv gå tilbake til bilen eller hjemmet. Det er viktig å stole på hundens evne til å snuse seg tilbake på egen hånd, sier hundeoppdretteren som frykter at Bowie kan ha blitt sky som følge av at det er mye folk i terrenget.

LES OGSÅ: Fortvilet leting etter Bowie

Vanskelig situasjon

- Det kan virke veldig forstyrrende på en hund som søker tilbake til eieren sin at det er mange i samme område. Men det er selvsagt en vanskelig balansegang dette, vi vil jo forsøke alt. Men å tenke som et menneske er ikke alltid beste måten å gjøre det på fordi hunden kan bli helt forvirret.

Østmo tror Bowie løper rundt i marka uten mål og mening, og at han trolig har mistet fokus på at han skal tilbake til eieren sin.

- Jeg har mest tro på at han vil søke tilbake til det terrenget der han først forsvant, men hvis det er gjort sikre observasjoner kan det være lurt å gå dit han sist ble observert.

På forsiden nå