Østmo driver Midtkiløra Fuglehundsenter og Midtkiløras Kennel. Som oppdretter og dressurinstruktør kjenner han godt til hunders psyke, fysikk og overlevelsesevne i situasjoner som for eksempel når de forsvinner i terrenget og blir borte lenge.

Se det fra hundens side

- Det er en fortvilet situasjon når hunder forsvinner som i Bowies tilfelle, og det er da det er viktig å handle på hundens premisser og ikke menneskeliggjøre dem. De gangene jeg har opplevd at hunder kommer bort har jeg hatt best resultat med å forsøke å se det fra hundens side, og da handler det om å la hunden få mulighet til å bruke sine egne instinkter for å finne tilbake til eieren sin, sier Østmo som tror det er uheldig å lete for mye fordi det kan føre til at hunden mister sporet tilbake.

Mye folk forvirrer

- Hvis eieren går mye i terrenget for å finne hunden, blir gjerne hunden forvirret og kommer på avveie. Mitt råd er å legge igjen et teppe, eller en jakke der hunden forsvant, og selv gå tilbake til bilen eller hjemmet. Det er viktig å stole på hundens evne til å snuse seg tilbake på egen hånd, sier hundeoppdretteren som frykter at Bowie kan ha blitt sky som følge av at det er mye folk i terrenget.

Vanskelig situasjon

- Det kan virke veldig forstyrrende på en hund som søker tilbake til eieren sin at det er mange i samme område. Men det er selvsagt en vanskelig balansegang dette, vi vil jo forsøke alt. Men å tenke som et menneske er ikke alltid beste måten å gjøre det på fordi hunden kan bli helt forvirret.

Østmo tror Bowie løper rundt i marka uten mål og mening, og at han trolig har mistet fokus på at han skal tilbake til eieren sin.

- Jeg har mest tro på at han vil søke tilbake til det terrenget der han først forsvant, men hvis det er gjort sikre observasjoner kan det være lurt å gå dit han sist ble observert.