Frosne vannrør over hele Trondheim

Trondheim bydrift oppfordrer folk til å lukke kjellervinduene.

Bildet er tatt 8. januar. Den siste uka har det vært ned mot 18 minusgrader i Trondheim.  Foto: Håvard Haugseth Jensen

Saken oppdateres.

I løpet av helga har Trondheim bydrift mottatt mellom 10 og 15 telefoner fra privatpersoner som opplever stopp i vanntilførsel på grunn av frosne rør.

- Det skjer over hele byen. Det har vært veldig kaldt, men det spesielle er at det ikke har vært noe snø. Det betyr at det er ingenting som isolerer bakken, og kulda slår enklere ned i vannledningene som går under bakken, sier driftsleder for vannett, Trond Ellefsen, i Trondheim bydrift.

Les også: Frosne vannrør stengte Bangsund skole

Glemmer vindu

Han er ikke overrasket over antall telefoner, men over årsaken til at rørene har frosset.

- En god del har glemt å lukke kjellervinduene. Nå jobber jeg med dette, og har et ekstra fokus på det, men når det er så kaldt, bør folk skjønne at kjellervinduene må holdes lukket, sier han.

Når uhellet først er ute, finnes det flere måter å tine de frosne rørene på.

- Første tips er å sette på varmen i det rommet som vannledningene kommer inn i. Noen setter på ei vifteovn og blåser mot rørene også, men da er det viktig å ta hensyn til brannsikkerheten, sier Ellefsen.

Hos Sjøbadet hadde rørene også fryst, og dermed fikk ikke isbaderne noen varm dusj etter å ha hoppet i sjøen

Tining kan ta tid

Hvis ikke dette hjelper må man tilkalle rørlegger for å begynne tining. Er det snakk om plastrør, blåser rørleggeren varm damp inn i rørene. Er det kobberrør, kan man sette strøm på rørene for å tine dem.

- Det er vanskelig å si hvor lang tid dette kan ta. Det kan ta alt fra én time til 12 timer. I verste fall må man grave opp rørene for å tine dem, sier Ellefsen.

- Kan det ikke gå over av seg selv?

- Joda, men da må du vente på vannet til våren kanskje. Om frosten går langt ned i bakken, kan det ta veldig lang tid, sier Ellefsen, som nevner at den siste telefonen om frosne rør kom mandag morgen. Selv etter at gradestokken så vidt besøkte pluss-siden igjen.

- Det er en treghet i systemet. Selv om lufta slår om, er det fortsatt kaldt i bakken.

Nå er det meldt kaldere igjen, og Ellefsen oppfordrer derfor folk til å lukke alle kjellervindu, og sette på varme i rommet der vannledningene kommer inn i huset.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

På forsiden nå