Arne Anderson Stamnes var på vei hjem da han ble oppmerksom på noe som svevde rett over takene til trehusbebyggelsen i Midtbyen.

- Jeg skjønte med en gang at det var snakk om lyslykter. Det var like ved Riibe mynthandel at jeg så at minst fire slike lyslykter kom opp fra et sted mellom Dronningens gate og Kongens gate, forteller Anderson Stamnes.

5. januar innførte Trøndelag brann- og redningstjeneste bålforbud i mange trønderske kommuner på grunn av den store gress- og lyngbrannfaren.

- Dårlig idé

Han tok bildet sent lørdag kveld, og lyslyktene svevde sakte vestover, i retning Bymarka.

- Det er en forferdelig dårlig idé, både med tanke på skogbrannfaren og trehusbebyggelsen, sier han.

Anderson Stamnes er arkeolog, og generelt veldig glad i den verneverdige bebyggelsen i Midtbyen.

- Man blir bekymret når man ser at noen sender opp noe som utgjør en åpenbar fare. Jeg er veldig glad i byen, og vil helst ikke se noen branner her, sier han.

Åpen ild-forbud i Trondheim

Brannsjef Torbjørn Mæhlumsveen ved Trøndelag brann- og redningstjeneste synes observasjonen til Anderson Stamnes er nedslående.

- For det første er det sånn at når man fyrer opp ild, så er man pliktig til å ha kontroll på den. Det klarer man ikke når man sender av gårde noe sånt. For det andre så er vi inne i en tid med stor skogbrannfare, og det er innført forbud mot åpen ild i hele distriktet, sier han.

- Det er med andre ord enda mer alvorlig å sende opp sånne lyslykter akkurat nå. Det er straffbart, sier Mæhlumsveen.

- Dette er helt uakseptabelt, og vi ser alvorlig på dette. Vi har ikke fått info om denne hendelsen, og vi ber folk som ser slikt om å melde fra til politi eller brannvesen, sier han.

- Det eneste du bør gjøre nå, er å bruke fyrstikker i peisen, legger han til.

28 registrerte branner i bolig, gress og lyng er registrert hos 110-sentralene de siste to uker i Trøndelag.

- Hodeløst

Han er bekymret over at folk ikke tenker på konsekvensene av å sende opp flyvende lyslykter som kan brenne i nærmere 40 minutter.

- Det er ikke så lenge siden at vi hadde en boligbrann på Vikåsen som startet på grunn av en slik lyslykt. Det er hodeløst å sende opp disse, sier han.

En flyvende lykt sendt fra Vikåsen skole førte trolig til husbrann ifølge politiet.

I verste fall kan lyslyktene sveve over lange avstander hvis de riktige vindforholdene er til stede. Det vil være helt umulig å følge med på hvor disse «flyvende bålene» lander.

- Man sender i praksis fra seg åpen ild, og det kan lande på et tak hvor det tar tid før noen oppdager det. Det er meget risikofylt øvelse å slippe disse av syne, sier brannsjefen.

I februar for to år siden brøt det ut omfattende skog- og lyngbranner i Flatanger og Frøya.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Kritikkverdig: Brannvesenet er særdeles kritisk til slike flyvende lyslykter eller lanterner. Foto: Arne Anderson Stamnes
Skummelt syn: Arne Anderson Stamnes la merke til fire flyvende lyslykter som svevde over Midtbyen i Trondheim sent lørdag kveld. Foto: Arne Anderson Stamnes