1. januar 2016 ble det innført krav om bestått kunnskapsprøve blant personer som står som ansvarlig for daglig drift av solariet samt ansatte med kundekontakt.

- Mer trygghet for kunden

Denne kunnskapsprøven kaller Statens strålevern for «Solarieprøven», og det er mulig å gjennomføre som et nettbasert selvstudium.

- Krefttallene stiger og overdreven soling kan føre til hudkreft. Innføring av «Solarieprøven» vil gi større trygghet til kundene med tanke på den informasjonen som gis. Alle solariekunder skal få informasjon om relevante risikofaktorer tilpasset sin egen hudtype, sier seksjonssjef Tone-Mette Sjømoen ved Statens strålevern til Adresseavisen.

Sjekk hvor mye du kan om solarium. Svar på noen av spørsmålene i «Solarieprøven»

Prøve på 30 minutter

«Solarieprøven» avlegges på et av Norsk test sine 200 testsentre rundt om i landet, og består av 35 flervalgsspørsmål som besvares i løpet av 30 minutter. Kommunene gjennomfører tilsyn, og de vil sjekke om aktuelle personer har bestått «Solarieprøven» når de er ute på tilsyn.

- Sist vi hadde møte med Norsk test i november i fjor, var det bare 20–30 personer som totalt hadde tatt «Solarieprøven», forteller Sjømoen.

I Trondheim kommune er det registrert om lag 70 solstudioer, men det er ikke sikkert at alle disse fortsatt er i drift, opplyser Sjømoen.

Krav om alderskontroll

Det er ikke bare krav om kunnskapsprøve som er nytt fra og med i år. 1. juli skal solariene også sørge for et tilfredsstillende system for alderskontroll. Det er ikke lov å tilby solarium til personer under 18 år i Norge. Det er ingen krav om å ha betjening i solstudioer i Norge.

- Fra 1. juli 2012 har det vært forbudt for solstudioer å tilby bruk av solarier til personer under 18 år. Siden det ikke ble noe av betjeningskravet, må solstudioene fra 1. juli i år ha et system som sørger for at personer under 18 år ikke kan sole seg. Hvis det ikke er betjening til stede, må en teknisk løsning sørge for effektiv alderskontroll, forklarer Sjømoen.

Følgende løsninger anses som tilfredsstillende

  • Heltidsbetjening, eller delvis betjening kombinert med etterfølgende elektronisk adgangskontroll.

  • Videoautomat med dokumentleser tilknyttet kundesenter.

  • Annen type forhåndskontroll og registrering kombinert med etterfølgende elektronisk adgangskontroll.

- Ansatte har bestått

Daglig leder Karl-Sigurd Cyvin ved Insane Sun i Prinsens gate i Trondheim er godt kjent med de nye reglene som trer i kraft i år.

- Vi har allerede opplæring av våre ansatte som strekker seg langt videre enn omfanget av «Solarieprøven». Alle ansatte som deltar i den daglige driften av studioet har bestått prøven, og nyansatte vil ta prøven fortløpende, sier han.

Han mener også at tilstanden på utstyret som kundene benytter er lik så viktig som kunnskapen hos de ansatte.

- Vår tekniker skifter rør i henhold til retningslinjene og sørger for at utstyret arbeider feilfritt og innenfor grensene satt av Statens strålevern, sier han.

Velger å bemanne solstudio

Insane Sun har frem til nå vært ubemannet, men ifølge Cyvin arbeider de med å bemanne sitt solstudio i Midtbyen.

- De nye reglene sier at en teknisk løsning kan håndheve 18-årsgrensen, noe vårt betalingssystem kan håndtere. Men vi ønsker å gi kundene en enda bedre kundeopplevelse og trygghet, og velger derfor å bemanne solstudioet, sier han.

Et av solrommene er omgjort til resepsjon, og kundene vil alltid kunne få rådgivning med tanke på solingstid for sin hudtype.

Statens strålevern vil gjennomføre en kampanje sammen med kommunene etter at regelen om alderskontroll er innført i sommer.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Karl-Sigurd Cyvin ved Insane Sun er i disse dager opptatt med å bemanne solstudioet i Midtbyen. Foto: Frank Lervik
Insane Sun i Prinsens gate i Trondheim vil møte de nye reglene med å innføre en betjent resepsjon. Foto: Frank Lervik
Insane Sun er opptatt av å ha godt utstyr som hele tiden blir vedlikeholdt. De mener dette er lik så viktig som veiledning. Foto: Frank Lervik
Dette er en av spørsmålene som deltakerne i «Solarieprøven» må gjennom for å kunne drive eller betjene et solarium. Foto: skjermdump norsk test