Før jul ble det kjent at klinikkene ved St. Olavs Hospital må kutte 100 millioner kroner i 2016.

Heller ikke psykiatrien blir skjermet: Her skal det kuttes seks millioner kroner. Et forslag om å kutte innen rusbehandling ble trukket tilbake, skrev Adresseavisen i desember.

Initiativtakerne til lørdagens demonstrasjon på Torvet mener kuttene ikke står i stil med regjeringens ønske om økt aktivitet innen psykisk helsevern og rusbehandling.

«Noen må si ifra»

- St. Olavs Hospital skal kutte mye, samtidig som det er mye snakk i media om at disse feltene må satses mer på. Noen må si ifra. Dette er et felt som må styrkes mer, men det blir vanskelig med budsjettkutt, sier Anastasia Svenningdal.

Flere aktører holdt appeller på Torvet lørdag, deriblant FHNs leder i Norge, Arild Knutsen, politikerne Jan Bojer Vindheim (MDG) og Ottar Michelsen (SV), samt styremedlem Ragna Vorkinnslien i Mental Helse Ungdom.

Appell holdt også Sorgenfri-selger Anita Walseth.

- Legger opp til vekst

- Hun kan mye om disse feltene. Også padlemiljøet (ved Kent Kristensen, leder i Oppdal Elvefestival, journ. anm.) var representert, sier Anastasia Svenningdal, som mener det er svært viktig å styrke både rusbehandlingen og psykisk helsevern:

- Dette handler om en veldig svak gruppe i samfunnet. De trenger mer hjelp. Det er ikke rettferdig at noen skal lide på grunn av budsjettkutt. I Midt-Norge er det allerede kjent at tilbudet ikke er godt nok. Det er et felt som må styrkes mer, sier Svenningdal.

- Rus blir skjermet. Psykiatrien må kutte noe, men mindre enn de andre klinikkene. Vi legger opp til en vekst i de ambulante tjenestene innen psykisk helsevern på 3,7 prosent. Men det kommer nok til å bli lagt ned noen senger i psykiatrien også neste år, uten at vi helt vet hvor nå, uttalte sykehusdirektør Nils Kvernmo da kuttene ble kjent før jul.