Her kom biltyven til dekket bord

Eirik Tollan Berntsen skulle bare kjøpe snus. Vips sto han og samboeren Mille Berget uten bil.

Eirik Tollan Berntsen og samboer Mille Berget er uten bil. Biltyven slo til da Eirik skulle kjøpe snus på Shell/7-Eleven på Rosendal i Trondheim onsdag.  Foto: Overvåkningsbilder Shell/7-Eleven/Privat

Saken oppdateres.

- Én ting er sikkert; dette er siste gang jeg lar bilen stå ulåst uansett hvor jeg er, sier Tollan Berntsen.

Onsdag kveld ved 21.30-tiden skulle han kjøpe snus. Ferden gikk fra leiligheten på Rosenborg til Shell/7-Eleven på Rosendal i Trondheim.

LES DENNE: Oppklarte biltyveri på under førti minutter

3 minutter og 30 sekunder

27-åringen kjørte bilen nesten til inngangsdøra, lot den stå på tomgang i kulda, og hastet inn. Uvitende om hva som foregikk utenfor vinduet sto Eirik klar for å betale for snusen.

- Jeg var inne i cirka tre minutter. Da jeg gikk ut igjen var bilen borte. Jeg skjønte ingenting, sier han.

Overvåkningsbildene viser at Eirik lukker døren på den beige Renault laguna 2004-modellen klokken 21.41.00. Et lite minutt senere dukker biltyven opp på kameraet, og 21.42.07 kjøres bilen vekk. Klokka 21.44.30 kommer Eirik ut av stasjonen, og oppdager at bilen er borte.

Han ringte politiet, som kom ganske raskt, og få minutter senere hadde politiet også sendt ut twittermelding om hendelsen.

- Verken jeg eller politiet har sett bilen siden, så jeg aner ikke hva som har skjedd eller hvor den er, sier han fredag ettermiddag.

LES OGSÅ: Mann stjal bil på tomgang og truet med kniv på Flatåsen

Ny barnestol

Han advarer andre mot å la bilen stå på tomgang, eller la nøklene være igjen i bilen, bare fordi man skal en kjapp tur på bensinstasjonen eller butikken. For Eirik skjedde det for siste gang onsdag.

- Jeg trodde jeg aldri ville oppleve det her, og i alle fall ikke på en bensinstasjon hvor jeg hadde parkert helt ved inngangsdøra, sier han.

I bilen var det nettopp installert ny barnestol, men det verste føler Eirik er at familien mistet fremkomstmidlet som ble brukt jevnlig.

- Det er skikkelig trist at bilen er borte, og man føler seg hjelpeløs uten bil. Om jeg får se den igjen vet jeg ikke, sier han.

Vet hvem tyven er

Geir Langås, krimvaktleder ved Sentrum politistasjon sier til adressa.no at politiet har sett gjennom overvåkningsbildene, og etterforsker saken videre. Biltyven var fredag ettermiddag ikke tatt, og bilen er heller ikke funnet.

- Men vi vet hvem det er, og håper å pågripe mannen etter hvert. Det er en kjenning, og han er kjent for vinningskriminalitet, sier Langås.

- Rådet må bli å bruke sunn fornuft. Man må ikke la bilen stå ulåst eller la den stå med motoren i gang, sier han.

- Får dere mange slike saker?

- Nei, men jeg har hørt om det, sier Langås.

LES OGSÅ: Trøndelag er kaldest i landet

Forsikringstrøbbel

Nå som kulda herjer er det også høytid for å la bilen gå på tomgang. Og blir bilen stjålet får det konsekvenser for forsikringsoppgjøret. Hvert år får Gjensidige inn meldinger fra flere titalls kunder som har fått bilen stjålet på denne måten.

- Dette er en invitasjon til «uærlige sjeler» som er på jakt etter et nytt fremkomstmiddel, sier informasjonssjef i selskapet, Pål Rune Eklo.

Forlater du en bil på tomgang uten tilsyn, er dette ifølge Eklo et brudd på sikkerhetsforskriftene i forsikringsavtalen. Den sier at bilen skal være lukket og låst når den forlates, og at nøkkel ikke skal oppbevares i kjøretøyet.

- Står nøkkelen i tenningslåsen, vil ikke startsperren forhindre tyveri av bilen, og forsikringsselskapene regner dette som grovt uaktsomt hvis bilen forsvinner. Blir bilen stjålet i et område med stor ferdsel, kan en i verste fall risikere en kraftig reduksjon på erstatningen. Det er også viktig å tenke på miljøet ved å la bilen gå på tomgang, sier Eklo.

I fjor ble i underkant av 5000 biler stjålet. Tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNO) viser at stadig færre biler stjeles. Det skyldes i stor grad at nyere biler har startsperre.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Her setter biltyven seg inn i bilen, mens eieren er inne på bensinstasjonen for å kjøpe snus. 
    
      (Foto: OVERVÅKNINGSKAMERA SHELL /7-ELEVEN)

Her setter biltyven seg inn i bilen, mens eieren er inne på bensinstasjonen for å kjøpe snus.  Foto: OVERVÅKNINGSKAMERA SHELL /7-ELEVEN

Eirik Tollan Berntsen og Mille Berget. 
    
      (Foto: privat)

Eirik Tollan Berntsen og Mille Berget.  Foto: privat

På forsiden nå