Bare i løpet av fjorårets ni første måneder ble 98 parkerte biler påkjørt uten at synderen meldte seg i Trøndelag. Bilene ble påført skader for til sammen 1,4 millioner kroner.

Nå er det mange som bruker sosiale medier i jakten på den som bulket bilen og stakk av.

Det gjør også Erlenn Ingebrigtsen i Trondheim, som oppdaget at noen hadde kjørt på bilen hans tirsdag 12. januar.

- Jeg trodde først det var noe skitt på bilen, men da jeg skulle pusse det av, viste det seg å være en skikkelig bulk, sier Ingebrigtsen til Adresseavisen.

Ingen beskjed

Han kikket bort på frontruta for å se om noen hadde lagt igjen en lapp, men det var ingen informasjon å finne fra den som hadde kjørt på bilen.

Ingebrigtsen mener påkjørselen må ha skjedd mellom klokka 17.30 og 20.00 dagen før, altså mandag 11. januar, enten utenfor 3T på Leangen eller utenfor Vinmonopolet på Solsiden, der han sto parkert cirka klokka 16.30.

- Alle kan være uheldige, men da bør de legge igjen en lapp og ta ansvar for det som har skjedd. Det er jo heldigvis kun materielle ting det er snakk om, men det er litt dårlig gjort å bare stikke av, sier Ingebrigtsen

Bruker Facebook

Den uheldige bileieren la igjen kontaktinformasjon på 3T, i håp om at synderen eller vitner skulle melde seg.

Seinere har han også bedt om hjelp på Facebook med følgende melding: «Hvis noen så en bil som kjørte inn i en svart parkert bil på p-plassene utenfor Solsiden på mandag ettermiddag så gi gjerne en tilbakemelding på beskrivelse. ‪#‎påkjørt‬ ‪#‎ikkelagtigjennavn».

- Jeg har vel ikke all verdens forhåpning om å finne den som kjørte på bilen eller vitner, men det skader ikke å prøve, sier Ingebrigtsen.

- Så langt har jeg ikke funnet den som kjørte på bilen, men jeg har fått mange tilbakemeldinger. Det er tydelig at dette er noe som engasjerer mange, og det er mange som har opplevd det samme. Jeg har to kolleger som har opplevd dette i det siste, men da har saken løst seg på grunn av vitneobservasjoner. Det merkelige er at de som bulket bilene har fortsatt å nekte for det, etter de ble funnet og konfrontert med det.

Oppslagstavle

Medieforsker Thomas Wold ved NTNU sier mange bruker sosiale medier til denne type meldinger.

- De sosiale mediene fungerer som gamle dagers oppslagstavle på Samvirkelaget. Etterlysning av savnede dyr og stjålne sykler er andre eksempel, sier Wold.

Han mener denne type innlegg er uproblematiske, i motsetning til etterlysning av savnede personer, som han mener det kan være best å overlate til politi og helsevesen.

- Jeg har ikke sett store eksempel på gapestokk-tendenser i jakten på den som har bulket en bil og stukket av.

- Nytter det å bruke sosiale medier til dette?

- Det er ingen vidundermedisin, men folk vil gjerne hjelpe. Det er ikke alltid de har konkrete opplysninger å gi, men de kan dele innlegget, slik at det når ut til flere, sier Thomas Wold.

Forsikringssak

Skaden på bilen til Ingebrigtsen er taksert til 24.000 kroner. Dette går på forsikringen, men bileieren må også regne med en egenandel.

Han ser ikke på dette som den helt store saken.

- Men hvis denne artikkelen kan få flere til å legge igjen lapp etter en påkjørsel, så synes jeg det er bra, sier Erlenn Ingebrigtsen.

Mange stikker av

Ifølge trafikkskadestatistikken TRAST ble 1376 parkerte personbiler i Norge påkjørt av noen som bare stakk av i løpet av de ni første månedene i fjor. Denne statistikken er basert på skademeldinger innlevert til forsikringsselskapene.

98 parkerte biler i Trøndelag ble i fjorårets ni første måneder utsatt for det samme. 54 av påkjørslene skjedde i Trondheim.

Disse påkjørslene koster forsikringsselskapene store summer hvert år. Det ble i løpet av fjorårets ni første måneder utbetalt erstatninger på totalt 616.000 kroner bare i Trondheim.

Tilsvarende tall for Trøndelag var 1,4 millioner kroner. For hele landet ble det i løpet av fjorårets ni første måneder utbetalt totalt 15,8 millioner kroner i erstatning til bileiere som har fått påkjørt bilen av noen som bare har stukket av.

Ikke prioriterte politisaker

Politioverbetjent Håvard Tømmervold ved Sentrum politistasjon sier de ikke har oversikt over hvor utbredt dette er, fordi det som regel er rene forsikringssaker.

- Vi ser bare toppen av isfjellet. Det er mange saker som ikke blir anmeldt. Noen gir blaffen i å følge opp påkjørselen, og noen melder bare saken til forsikringsselskapet, sier Tømmervold.

Han forteller at de rett som det er får loggmeldinger på at noen har stukket av etter påkjørsel, men at de ikke går inn med tung etterforskning.

- Vi har som regel lite å gå på, men hvis det er vitner og vi vet hvem som sto bak påkjørselen, så kommer det til etterforskning. Grunnen til at disse sakene ikke blir prioritert er at det er snakk om materielle ting og vil kreve enorme etterforskningsressurser, sier Håvard Tømmervold.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Bilen til Erlenn Ingebrigten har fått en skikkelig bulk. Foto: Kjell-Ivar Myhr