- Det holder ikke å sperre fortauet og vente på våren

Huseiere i Midtbyen må rydde tak der det er fare for snø- og isras.

Trondheim parkering er ute i Midtbyen for å kontrollere hva huseierne gjør, eller ikke gjør, i forbindelse med rasfare fra tak.   Foto: Frank Lervik

Saken oppdateres.

Snømengdene som har falt i Trondheim de siste dagene har ført til stor fare for at snø og is ramler ned i byens gater og fortau. I Midtbyen kryr det derfor av sperrebånd og plakater som advarer folk mot farene.

- Vi følger med

- Vi satte opp varslingsplakatene våre her i Nordre gate i går, og vi holder situasjonen under oppsikt, forteller direktør Petter Arnstad i Stiftstaden AS. De har over tyve bygg i byen som må passes på.

- Vi har driftsledere og vaktmestere som følger med. Så lenge det fortsatt er kaldt ute har vi kontroll. Men det er store snømengder som potensielt kan bli farlige, sier Arnstad.

Se bildeserien: Før var det morsomt med snø

Huseiers ansvar

Trondheim parkering har fått delegert myndighet til å håndheve noen av politivedtektene. En av dem er denne:

«Når snø eller is truer med å falle fra hustak mot offentlig sted, skal eieren straks sette opp avvisere som gjør det tydelig at ferdselen er forbundet med fare eller ulempe og snarest sørge for at taket blir ryddet».

Torsdag var parkeringsetaten ute for å sjekke forholdene.

- Det er ille i byen nå. Vi prioriterer tak der vi ser at det er isklumper i snøen som kan falle ned, sier Siv Bogfjellmo.

Straffegebyr

De siste to dagene har de ilagt tre miljøgebyr på 3000 kroner. I tillegg har de gitt noen huseiere advarsler. Gebyr kan bli opp til 5000 kroner om tiltak uteblir.

- Det holder ikke å sperre av fortauene og vente på våren. Huseierne må opp på takene og rydde. Så langt i dag har vi ikke sett noen som er i gang med det, sier Bogfjellmo.

Se bildeserien: Nedsnødde Trondheim

- Ble skjelven

Trafikkbetjent Sissel Fornes var i fjor selv nær å bli truffet av et takras.

- Jeg var på jobb i Tinghusgata. Plutselig smalt det store isklumper i fortauet bare en meter fra meg. Jeg ble helt skjelven av det. Nå ser jeg alltid opp når jeg går gatelangs på vinterstid, forteller hun.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Direktør i Stiftstaden AS, Petter Arnstad, forteller at de har over tjue bygg i byen som de må passe på. I Nordre har de nå satt opp takrasvarsel. 
    
      (Foto: Frank Lervik)

Direktør i Stiftstaden AS, Petter Arnstad, forteller at de har over tjue bygg i byen som de må passe på. I Nordre har de nå satt opp takrasvarsel.  Foto: Frank Lervik

Inne i Stiftsgården er også faren for takras overhengende. 
    
      (Foto: Frank Lervik)

Inne i Stiftsgården er også faren for takras overhengende.  Foto: Frank Lervik

Sissel Fornes i Trondheim parkering ble i fjor nær truffet av et snøras fra et tak da hun var på jobb. Nå kikker hun opp ekstra nøye når hun vandrer gatelangs. 
    
      (Foto: Frank Lervik)

Sissel Fornes i Trondheim parkering ble i fjor nær truffet av et snøras fra et tak da hun var på jobb. Nå kikker hun opp ekstra nøye når hun vandrer gatelangs.  Foto: Frank Lervik

 
    
      (Foto: Frank Lervik)

  Foto: Frank Lervik

På forsiden nå