Wall Street Journal begeistret over treningsarmbånd med trøndersk teknologi

Wall Street Journal skryter av treningsarmbåndet som bygger på NTNUs formel for helsebringende aktivitet.

Bred omtale: Storavisen spanderer en helside på testen av treningsarmbåndet som bygger på forskning og utvikling ved NTNU og i trondheimsselskapet Beatstack. 

Saken oppdateres.

- Dette har endret min oppfatning av hvordan jeg skal komme i form, skriver journalist Geoffrey A. Fowler, som har testet armbåndet.

Det er ikke hver dag oppfinnelser fra NTNU havner på førstesiden av Wall Street Journal. Onsdag omtalte den berømte amerikanske storavisen aktivtetsarmbåndet til Mio Global på førstesiden og på en hel side inne i avisen.

PAI erstatter skritt

Fowler klager over at markedet flommer over av tulleprodukter som sikter inn mot mosjon og trening. De fleste ligger og samler støv. Men Fowler gjør et unntak for Mios nye produkt. Det gamle rådet om å gå 10.000 skritt per dag, er utdatert mener journalisten. Han gikk selv en fem kilometer lang tur og fikk registrert 6000 skritt, mens Mio-armbåndet registrerte usle 7 PAI (personlig aktivitets intelligens). Da Fowler tok en 30 minutters sykkeltur med høy intensitet, oppnådde han imidlertid 56 PAI, over halvveis til målet på 100 PAI i uka.

LES OGSÅ: Kan revolusjonere måling av treningseffekt

Høy puls

Det ukentlige målet oppnås ikke med antall skritt, men ut fra en formel som tar utgangspunkt i pulsen. Skal aktiviteten ha maks effekt for å forebygge livsstilssykdommer og bidra til et lengre liv, må pulsen opp. PAI-målingen gir mest uttelling når intensiteten er høy. Selv om andre produsenter har kommet med mer sofistikerte måter å måle aktivitet på enn antall skritt, mener Fowler at Mio har tatt et steg lenger. For eksempel justerer armbåndet seg etter brukerens fysikk, alder, pulsmønster osv. Fowler innrømmer at han ikke trener av glede, men skriver:

- PAI fikk meg treningen til å virke som en lek. Jeg slapp å finne ut hva som var riktig treningsmengde. Å ta en løpetur føltes ikke meningsløst - og jeg slapp å overdrive.

LES OGSÅ: Fra et bittelite land

Trøndersk feiring

Wall Street Journal skriver at teknologien bygger på forskning ved NTNU. Avisen har også merket seg at datagrunnlaget kommer fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag.

- Helt fantastisk at teknologi fra NTNU kommer på førstesiden i en så stor og anerkjent avis. Vi feirer litt i dag, sier Lasse Berre, markedsansvarlig i det norske selskapet Beatstack AS som har patentert og utviklet PAI.

- Journalisten har testet armbåndet lenge og grundig. Det artige er at han er en av mange som forsøker å komme i gang med treningen. Det viser at produktet passer for alle.

LES OGSÅ: Risikoen for hjertesykdom øker for hver time med sitting

Beste nyhet

Det kanadiske selskapet Mio Global som bruker NTNUs PAI-formel, fikk mye oppmerksomhet da de lanserte armbåndet på den digre elektronikkmessen i Las Vegas i januar. Det anerkjente tidsskriftet PC Magazine kåret det til beste nyhet i klassen for bærbare helseartikler. Produktet og en app blir klart for markedet til sommeren, under navnet Mio Slice.

Ønsker PAI som standard

NTNU-professor Ulrik Wisløff ved K.G. Jebsen Senter for hjertetrening, har stått for den vitenskapelige siden. Christian Gutvik ved NTNU TTO har utviklet algoritmen og Alf E. Edvardsen har laget teknologien. NTNU TTO er hovedaksjonær i Beatstack. De andre eierne er Wisløff, Edvardsen, Lasse Berre og Singsaker Holding, med Mikkel S. Eriksen (Stargate) og kona Hege Fossum.

LES OGSÅ: Slik får du mest ut av treningen på kortest mulig tid

Forhandlinger med Mio

Lasse Berre bekrefter at det foregår forhandlinger med Mio Global om organiseringen av eierskapet. Ifølge han vil alle i Beatstack være med videre. Ifølge Wall Street Journal er Mio villig til å åpne for å la andre bruke PAI. Ambisjonen i Beatstack at PAI skal bli en standard for aktivetsmåling. Markedet for bærbare treningsartikler er av IHS Technology beregnet å omsette for 32 milliarder dollar i 2019.

På forsiden nå