- Forekomster av mort er godt kartlagt, og spredning til Jonsvatnet vil kunne påvirke drikkevannskvaliteten, sier Nøst.

Adresseavisen intervjuet tirsdag Arne Roger Hansen, regionleder for Norges Miljøvernforbund i Midt-Norge. Hansen fyrte av en kraftsalve mot planene om å rotenonbehandle sju vann i Bymarka for å rydde ut morten. Rådmannen og Miljøenheten i kommunen frykter at mort skal spre seg til Jonsvatnet, og dermed forurense drikkevannskilden for byens befolkning.

Godt nok kartlagt

Hansen i Miljøvernforbundet mener det er gjort et for dårlig arbeid i å kartlegge om det allerede finnes mort i Jonsvatnet, og i andre vann i Bymarka som ikke skal rotenonbehandles. Han mener det derfor er meningsløst å rotenonbehandle disse sju vannene fordi morten allerede kan finnes i andre vann. Torsdag tar bystyret stilling til planen.

LES OGSÅ (PLUSS): Vil drepe all mort i Bymarka med gift

- Det er ikke riktig at det er gjort dårlig kartlegging av andre vann i marka. I 2014 ble det foretatt omfattende fiskekartlegging i Jonsvatnet nedbørfelt og i Bymarka. Hensikten var å avdekke om mort hadde spredt seg dit. 27 vann rundt Jonsvatnet og 22 vann i Bymarka ble undersøkt med garnfiske foretatt at fiskebiologer. Metoden ble utført med standard vitenskapelig metodikk, og avdekket ingen forekomster av mort i disse områdene. Denne kritikken om at vi ikke har undersøkt stemmer ikke, sier Terje Nøst.

LES OGSÅ (PLUSS): MDG: - Liten fare for spredning av mort

Ikke mort i Jonsvatnet

Også i Jonsvatnet er det foretatt prøvefiske på samme måte. Nøst sier det ikke er påvist mort i drikkevannskilden. Han understreker at man ikke kan være 100 prosent sikker, men at man med vitenskapelige metoder ikke har klart å påvise at morten allerede er spredt til Jonsvatnet.

- Det er viktig for oss å forhindre en slik spredning. Derfor ber vi om tillatelse til å rotenonbehandle vann i Bymarka hvor det finnes mort, sier Nøst.

Mort i andre drikkevann

I Adresseavisens intervju med Arne Roger Hansen uttalte han at mort allerede finnes i en rekke drikkevann på Østlandet, uten at det har forringet kvaliteten på drikkevannene der. Hansen viser blant annet til Vansjø på Toten hvor det finnes mort, men som er kåret til det beste drikkevannet i Norge for 2016.

- Det er korrekt at det er mort i Vansjø. Mort har en naturlig forekomst i vann på Østlandet, og lever i såkalte «flertartssamfunn» av fisk som historisk har tilpasset en sameksistens. Morten her har naturlige fiender, og det finnes over 20 ulike fiskearter i Vansjø. Situasjonen for vann i vårt område er annerledes, og mort er svartelistet her fordi den ikke har naturlige fiender, og den hører ikke hjemme i vårt område, sier Nøst.

Fiskebiologen mener at dersom mort spres til Jonsvatnet spres til Jonsvatnet så er risikoen høy for at den vil påvirke biologisk mangfold og vannkvalitet fordi den ikke har naturlige fiender her i motsetning til på Østlandet der den forekommer naturlig.

- Det er sannsynlig at mort vil kunne utvikle en tett bestand i deler av Jonsvatnet dersom den spres dit. Vannets evne til selvrensing vil bli vesentlig forringet. Sammen med andre faktorer, som forventet klimaendring, kan dette medføre uønsket algeoppblomstring som igjen kan frigjøre giftstoffer som kan tilføre uønsket luft og smak til vannet, sier Terje Nøst.

Terje Nøst viser til at i Vansjø renses drikkevannet i en tretrinns prosess før det kan brukes som drikkevann. Han sier en slik prosess er kostbar og sårbart.

- Det er en slik utvikling vi ikke ønsker i Jonsvatnet hvor vi i dag har en entrinns rensing før vannet slippes inn i drikkevannssystemet. Morten utgjør en trussel for dette, og det er derfor vi ønsker å fjerne den fra de vannene som i dag har den svartelistede fisken, sier Terje Nøst.