Han er til daglig tannlege i Trondheim, hvor han har bodd og arbeidet de siste 17 årene.

Når Irans president, Hassan Rouhani, kommer til Paris torsdag, vil han være med og markere sin motstand.

- Det er ventet flere tusen demonstranter i Paris. Det kommer iranere fra store deler av Europa, og jeg vet at det også reiser flere fra Trondheim, sier Omid til Adresseavisen.

- Ikke vår leder

Han understreker at dette skal være en fredelig demonstrasjon mot presidenten og regimet i Iran.

- Vi vil vise at han ikke er det iranske folkets leder, ikke vår representant. Vi er imot fundamentalisme og innblanding i andre land. Vi vil ha et demokratisk sekulært samfunn med religionsfrihet og likestilling.

Omid vet at det iranske regimet liker å framstille Rouhani som en reformvennlig president.

- I virkeligheten har situasjonen nesten ikke vært verre for det iranske folk, mener han.

Tror det nytter

Trondheimstannlegen viser til FNs fordømmelse av det store antallet dødsstraffer og tilfeller av tortur, som også skal være dokumentert av Amnesty International.

- Antallet henrettelser er doblet under Rouhanis periode, sammenlignet med forrige presidentperiode. Hele 80 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensa. Rouhani har mislyktes med å reformere Iran, og han holder ikke løftene han har kommet med om menneskerettigheter og likestilling.

- Nytter det å dra til Paris og demonstrere?

- Absolutt, det mener jeg. Vi kommer til å få mye oppmerksomhet. Vi vet mange er enige med oss, og jeg tror dette vil kunne bidra til at det internasjonale samfunnet øker presset på det iranske regimet. Det må stilles strengere betingelser for oppmykningspolitikken, sier Omid.

Han må fort tilbake til tannlegejobben i Trondheim, så han blir bare en dag i Paris.

- Hvor bruker du tid og penger på en sånn tur?

- Jeg har vært politisk fange selv, første gang som 15-åring, og jeg har sett mange nære venner bli drept av regimet. Det sitter dypt i meg, selv nå mange år etter, så dette er noe jeg brenner for. Jobber du for en god sak, så gir det til slutt resultat. Selv om det går sakte, så går det framover, sier Beroz Omid.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.