Denne uka har Gynkreftforeningen arrangert livmorhalskreftuken for tiende gang.

- Dette er en av de kreftformene vi faktisk kan forhindre i de fleste tilfeller, da denne kreftformen som regel forårsakes av HPV-viruset, sier ungdomskontakt Karianne Elise Almås i Gynkreftforeningen.

Vaksine og screeningundersøkelse

HPV er en forkortelse for humant papillomavirus. HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden, og omtrent 70 prosent blir smittet av HPV i løpet av livet. De fleste tilfellene av livmorhalskreft skyldes nettopp en slik infeksjon, noe som kan forebygges med vaksine og screeningkontroller.

- Det er viktig at kvinner går regelmessig til screeningundersøkelse. Testing av celleprøver går fort, og er så absolutt verdt det, sier hun.

- Tabubelagt

Denne uka har representanter fra Gynkreftforeningen blant annet stått på stand på Sirkus shopping i Trondheim. Her har de informert om ulike gynekologiske krefttyper, foreninger, screening og vaksiner.

- Det er dessverre fortsatt litt tabubelagt å snakke om seksualitet og kreft som følge av å være seksuelt aktiv, sier hun.

Nettopp derfor velger Gynkreftforeningen å sette ekstra fokus på dette.  Foreningen har den siste uka reist rundt på ungdom- og videregående skoler for å spesielt informere de unge.

- Livmorhalskreftuka er et nasjonalt tiltak hvor vi er ekstra synlige, sier Almås.

Ikke bare for kvinner

I Norge får rundt 300 kvinner livmorhalskreft hvert år. HPV-vaksinen ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet for jenter i 2009 for å forebygge livmorhalskreft. I løpet av høsten 2016 kan også kvinner mellom 20–25 år få denne vaksinen kostnadsfritt.

- Dette viruset gis det vaksine mot og den ønsker vi at både gutter og jenter under 26 skal ta, sier Almås.

Også menn kan få HPV-relaterte kreftformer, men er i dag ikke inkludert i vaksinasjonsprogrammet i Norge. Vaksinasjon av menn vil kunne redusere HPV-relaterte krefttilfeller blant menn i tillegg til å bremse forekomsten av livmorhalskreft hos kvinner.

- Vi jobber for at også menn skal få det samme tilbudet som kvinner har i dag, sier hun.

Adressa.no har tidligere skrevet om at Folkehelseinstituttet rådes til å innføre HPV-vaksine også til gutter.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Karianne Elise Almås ved Gynkreftforeningen er opptatt av at kvinner vaksinerer seg mot livmorhalskreft. Foto: Privat