Søndag var folk fra Trondheim parkering ute for å bytte om et femtall til et tre-tall på alle parkeringsskiltene i Midtbyen, på Øya og på Møllenberg. Det betyr at det fra og med mandag morgen bare er lov å stå parkert i tre timer på gateplan i sentrum mot fem timer tidligere.

Kortidsplassene blir nesten borte

I tillegg blir det også gjort endringer på en del parkeringsplasser der det tidligere bare har vært lov til å stå parkert i 30 minutter. Mange av disse blir omgjort slik at det blir en felles maksgrense på tre timer i Trondheim sentrum. Unntak er jernbanen og noen få andre steder som beholder grensa på 30-minutter.

Ber folk om å følge skiltingen

- Men folk må mandag morgen følge skiltingen der de parkerer, sier direktør Stein Løberg i Trondheim parkering.

- Årsaken til de nye maksgrensene er at Trondheim kommune ønsker å få frigitt parkeringsplasser gata til forflytningshemmede, besøkende, handlende og for næringslivets formål. Vi ser at for mange parkeringsplasser blir brukt til arbeidsplass-parkering, og da oppfatter de besøkende at det er for dårlig parkeringskapasitet, spesielt i Midtbyen og ved St Olavs Hospital, sier Løberg.

- Det har vært snakk om at mange, særlig elbileiere, springer ut i matpausen og flytter bilen noen centimeter og blir stående på samme plass hele arbeidsdagen. Hva gjør dere med dem?

- Når maksgrensene endres fra fem til tre timer betyr det at folk i tilfelle må flytte bilen sin tre ganger i løpet av en arbeidsdag. Det må være litt stressende for de dette gjelder, og jeg vil tro at både arbeidsgivere og de næringsdrivende er opptatt av fleste mulig kundeplasser for sin virksomhet, sier parkeringsdirektør Løberg.

Fra gata til parkeringshus

Løberg sier de nå ønsker å få arbeidsplass-parkeringen fra gata til parkeringshus.

- Det er derfor vi har tilbud om rimelig parkering i parkeringshus for elbiler. Med abonnement er det halv pris for elbiler.

Parkeringsdirektøren understreker at de nye grensene for hvor lenge folk kan stå parkert i sentrum ikke skyldes at de vil bli kvitt elbilene.

- Vi ønsker ikke å ramme elbilene. Men vi ønsker at besøkende lett skal finne en parkeringsplass på gatenivå i sentrum.

Endret flere hundre skilt

Søndag har Trondheim parkering hatt folk ute for å klistre et tre-tall over femtallet på parkeringsskiltene.

Det er snakk om 3–400 skilt som har fått ny maksgrense. I tillegg gjør vi endringer på bortimot 200 parkeringsautomater, sier parkeringsdirektøren.

Han sier at alle skiltene der maksgrensen er endret fra fem til tre timer nå skal være korrekte. Derimot kan det være noen skilt med 30-minutters makstid som ikke er endret. Han ber derfor alle om å forholde seg til den skiltingen som står der de parkerer.