Ellinor (93) får ikke gå på fortauet

Kommunen ilegger gebyr for dårlig snørydding.

Saken oppdateres.

Tydelig sint over manglende rydding av fortauet i Kjøpmannsgaten må Ellinor Berg (93) ta med rullatoren ut i veibanen. Ute i gaten blir hun møtt av Siv Bogfjellmo fra Trondheim parkering. Det Ellinor ikke vet, er at Bogfjellmo har ilagt eieren av Kjøpmannsgaten 16 et gebyr for manglende rydding av fortauet.

- Gebyr for manglende snørydding? Det gjør hun helt rett i, sier Ellinor Berg når hun får høre hva Siv og Trondheim parkering har gjort med saken.

- Jeg har ikke kommet meg ut på flere dager, sier en oppgitt 93-åring til Adresseavisen.

Ellinor Berg forteller Trondheim parkerings representant om hvordan det er å være gammel og ferdes i byen. 93-åringen bor i Thomas Angells hus, ikke langt unna det ufremkommelige fortauet i Kjøpmannsgaten. 

- Ved Thomas Angells hus er det ikke så mye bedre med snørydding, men det er ille når jeg må ut i veibanen slik det er her i Kjøpmannsgaten, sier hun oppgitt.

- Forferdelig

- Dette var helt uakseptabelt, det så helt forferdelig ut da jeg fikk øye på Ellinor Berg som kom gående ute i veibanen med rullatoren sin.

Siv Bogfjellmo, fagansvarlig miljø hos Trondheim parkering, er tydelig berørt når hun snakker om 93-åringen som måtte ferdes i den trafikkerte bygaten.

- I tillegg fortalte Ellinor Berg meg at hun måtte gå ute i gaten på samme måte også i går, legger Siv Bogfjellmo til.

Forrige fikk den samme gårdeieren i Kjøpmannsgaten et annet gebyr, da for å ha sperret av fortauet.

- Sperringen var en indikasjon på at her skulle det ryddes av taket, men ingen ting skjedde, sier Siv Bogfjellmo.

Nå vil Trondheim parkering avvente noen dager før de gjør noe mer i Kjøpmannsgaten. Deres representant forklarer dette med at gårdeieren må få rimelig tid til å reagere før kommunen går videre med saken.

Skjer det ikke noe mer nå, vil vi utstede et nytt og forhøyet gebyr, legger Bogfjellmo til.

Sperret fortau

Også utenfor Danske bank i krysset Søndre gate – Dronningens gate har Trondheim parkering vært på inspeksjon.

Ved denne inspeksjonen var Steinar Myhr, drift og kontrollsjef i Trondheim parkering, med for å se på snøen på taket.

- Akkurat nå ser ikke taket til Danske bank så ille ut, og det er ikke nødvendig å ha sperrebånd på fortauet slik det ser ut nå, mener Myhr.

- I dette tilfellet har gårdeieren sperret av fortauet og vi venter nå tre timer for å se om de begynner å rydde taket. Det er ofte like skummelt for folk å gå ute i gaten som å risikere å få takras i hodet

Miljøgebyrene

 • Om avviserne (sperringene) står ute, uten at det er fare for takras, er gebyret 1000 kroner.
 • Er avviserne ute og det i tillegg er fare for takras, er gebyret 3000 kroner om ikke rydding er igangsatt.
 • Ved overhengende fare for snø eller is fra taket, uten at det er avvisere på fortauet, er gebyret 5000 kroner.

Følger politivedtekten

Et annet sted i Søndre gate har avviserne ifølge kommunens representanter stått ute i dagevis.

Tirsdag ble vel 20 gårdeiere ilagt miljøgebyr for manglende snørydding på tak og/eller fortau.

Utfordringen er at mange gårdeiere setter ut avvisere eller sperrebånd, men så skjer det ikke noe mer.

Så snart fortauet er sperret, skal rydding av snø på taket iverksettes.

Tidligere har kommunen sett på snørydding og strøing av fortau, men i fjor fikk Trondheim parkering også ansvar for å kontrollere rydding av tak.

- Vi forholder oss til politivedtekten, og der er det flere paragrafer som gir huseier plikter om å rydde tak eller fortau, sier Steinar Myhr, drift og kontrollsjef Trondheim parkering KF.

Vanskelig for rullestol

Sperrebåndene på fortauet her i krysset Søndre gate – Dronningens gate ble satt opp tirsdag. Vi var i kontakt med gårdeieren samme dag, og gårdeieren ba om å få frist til onsdag. Fristen ble satt til klokken 08.00 onsdag, men nå fire timer etter at fristen gikk ut har det ennå ikke skjedd noe. Mens Steinar Myhr forklarer Adresseavisen om regelverket, får han øye på en voksen mann i rullestol som må gi tapt for sperringen på fortauet.

- Det er bedre å snu, enn å få et takras i hodet, sier Aage Bergum med et smil.

Bergum mener det blir litt tungvint, men man må bare snu og finne en annen vei.

Idet Bergum forsøker å komme seg over til fortauet på den andre siden av Dronningens gate, forklarer Steinar Myhr at eldre fotgjengere, de med barnevogn og personer med rullestol får problemer på slike dager hvor gårdeiere i midtbyen stenger fortauene.

Ut i veibanen: 93-år gamle Ellinor Berg møtte Siv Bogfjellmo ute i veibanen i Kjøpmannsgaten. På fortauet var det ikke mulig å komme frem med rullator. 
    
      (Foto: Morten Antonsen)

Ut i veibanen: 93-år gamle Ellinor Berg møtte Siv Bogfjellmo ute i veibanen i Kjøpmannsgaten. På fortauet var det ikke mulig å komme frem med rullator.  Foto: Morten Antonsen

Løsningsorientert: Du finner i alle fall en løsning på problemet, sier Steinar Myhr til Aage Bergum. 
    
      (Foto: Morten Antonsen)

Løsningsorientert: Du finner i alle fall en løsning på problemet, sier Steinar Myhr til Aage Bergum.  Foto: Morten Antonsen

På forsiden nå