Folk:

Har garn, trenger hender

Garnetterlysningen ga kjemperespons. Nå ber Jorun Giske om hjelp fra flere strikkekyndige til å sokkestrikking for flyktningbarna i Libanon.

Garnberg: Venke Aarethun (til venstre) leverte mengder med garn til Jorun Giske nylig. Mange ville bidra med garnrester de ikke lenger hadde bruk for. Nå trenger Giske hjelp for å strikke flere sokker flyktningbarna i Libanon. 

Saken oppdateres.

– Guri-malla, himmel og hav!

Jorun Giske er over seg av begeistring for haugen med garnposer Venke Aarethun har tatt med seg opp i Giskes blokkleilighet i Ila.

I fjor høst sendte hun sammen med venninnen Anne Antonsen og datteren hennes, Karin, 75 par ullsokker til flyktningleirene i Libanon. Palestinske flyktninger har bodd der i årevis og de siste årene har krigen i Syria økt tilstrømmingen enormt.

– Det går mot vinter og behovet er stort, sa Giske da (Pluss).

Søker strikkekyndige

Sokkene ble svært godt mottatt og for noen uker siden oppfordret Giske avisens lesere til å bidra med garnrester de har liggende, slik at hun kan få strikket enda flere sokker. Hun ba folk levere garn de ikke hadde bruk for på Arbeiderpartiets kontor. Responsen har vært stor.

– Men nå trenger jeg hjelp til å strikke flere sokker, sier Giske, og oppfordrer strikkekyndige til å bli med på dugnaden.

Nylig ble hun utnevnt til æresmedlem i Arbeiderpartiet, skriver partiet på sine hjemmesider.

Til barnehjem

Målet er å sende med en dugelig mengde nye sokker når Aarethun reiser ned til Libanon på nytt oppdrag for NORWAC (Norwegian Aid Committee) i mai. Men årets første tur gjør hun allerede nå i februar og da tar hun med seg to poser sokker fra Berit Tveit fra Trondheim, som leste om Giskes strikkeaksjon og sporenstreks leverte inn to poser med ferdigstrikkede ullsokker.

– Det er helt fantastisk, sier Aarethun, som i høst ga sokkene til barnehjemmet til den humanitære og ikke-religiøse organisasjonen Beit Atfal Assumoud (BAS) i Shatila. Nå tenker hun å ta med seg opp i Bekaadalen.

Også babyklær

Giske vokste opp på Sunnmøre, som eldst av fem søsken. Hun lærte seg å strikke før hun begynte på skolen, og siden den gang har hun stort sett alltid hatt et strikkeprosjekt på gang. Hun har ikke egne barn, men som tante til 13 og gammeltante til snart 18 barn, har han hatt mange nok å strikke til. Innimellom all sokkestrikkingen har hun også strikket babyklær til nevøen Trond Giske og Haddy N'Jies kommende baby.

Et strikketøy, en kaffekopp og kaker på bordet. Jorun Giske trives med å strikke hjemme i leiligheten i Ila. 

Et strikketøy, en kaffekopp og kaker på bordet. Jorun Giske trives med å strikke hjemme i leiligheten i Ila. 

Jorun Giske fikk en hyggelig hilsen fra barna og de ansatte ved barnehjemmet i flyktningleiren i Shatila i Libanon. 

Jorun Giske fikk en hyggelig hilsen fra barna og de ansatte ved barnehjemmet i flyktningleiren i Shatila i Libanon. 

Jorun Giske (88)
  • Født 28. september 1927, i Giske kommune, like utenfor Ålesund.
  • Flyttet til Trondheim i 1959. Hun har arbeidet i hotell- og restaurantbransjen i Ålesund, på Åndalsnes, Lillehammer, Hamar og i Halden. Hun har sittet i Halden bystyre for Arbeiderpartiet en periode.
  • Fra 1971 til 1983 var hun medlem i Trondheim bystyre, derav to perioder i formannskapet. Hun var også medlem av avdelingsstyret for helsevesen og sosial omsorg, og hadde også en lang rekke verv ellers. Fra 1977 til 1981 var hun første vararepresentant til Stortinget.
  • Hun har også hatt en rekke verv i tilknytning til sitt yrkesfelt, deriblant distriktssekretær for Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet.
  • Jorun Giske er tante til Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske.
Mer om Folk?

Hver uke skriver vi saker om interessante og engasjerte mennesker i Adresseavisens Folk-spalte. Les flere intervjuer her.

Har du tips til folk vi bør snakke med? Send inn til folk@adresseavisen.no

På forsiden nå