- Vi vil kjempe for skidag

Rektor ved Lade skole i Trondheim er ikke enig i at skidag kan være ekskluderende for elevene.

På Lade skole vil skidager fortsatt bli prioritert. 

Saken oppdateres.

Arve Hjelseths kronikk i Dagbladet om skidag på skoler har skapt mye debatt. Noen mener skidager blir ekskluderende for elever uten ferdigheter og riktig utstyr, og at det er dårlig prioritering av tid.

Det er rektor Bente Moholt ved Lade skole langt fra enig i.

- Tvert imot. Skidagene er noe vi om nødvendig vil kjempe for, sier Moholt.

LES OGSÅ: Vil stoppe skidager

LES OGSÅ:  «Trist å se fagfolk innen idrettsfag avslå skolens skiturer på denne måten»

Vil bli prioritert

Lade skole arrangerte skidag for elevene på 5. til 10. trinn forrige torsdag. Denne uken er det de yngre elevene sin tur. Moholt er utelukkende positiv til skidagene.

- Vi som skole gjør vurderinger av våre aktiviteter ut fra læreplanen, og skidag inngår som en del av kroppsøvingsfaget i tillegg til samfunnsoppdraget vårt, sier hun.

Rektoren er klar på at hun mener det er riktig og viktig bruk av tid og ressurser. Hun sier også at skolens ledelse ser at oppslutningen er stor, og derfor er trygge på at tilbudet virker samlende og er et positivt tiltak der elevene får en annerledes dag sammen med lærerne sine.

- De årene skidagene har blitt avlyst på grunn av snømangel har tilbudet vært savnet. Vi er veldig glade for at vi kan arrangere skidag i år, sier Moholt, som ikke er i tvil om at dette er noe skolen vil fortsette å prioritere.

Delte meninger

Forfatter av den nevnte kronikken, Arve Hjelseth, mener skolene klarer seg fint uten skidager. Han skriver at beskjeden om at skidag skal arrangeres for mange foreldre blir en hastebeskjed om å gå til anskaffelse av skipakker. Hjelseth er ikke negativ til å arrangere uteaktiviteter i skolen, men etterlyser alternativer og er skeptisk til det han kaller skisportens priviligerte posisjon i skolen.

- Rundt 40 prosent av tilbakemeldingene har vært fra folk som er enige med meg, sa Hjelseth til Adresseavisen tidligere i uken. Meningene har vært svært delte i kommentarfeltet på Adresseavisen.

Moholt forteller at de på Lade skole ikke har fått noen negative tilbakemeldinger fra foreldre i forbindelse med arrangementet.

Tilbyr valgalternativer

På Lade skole jobbes det med å legge til rette for at skidagen skal være inkluderende og en positiv opplevelse for alle elever.

- Vi har mulighet til å skaffe skiutstyr eller skøyter til lån for de som ikke har utstyr, og vi har også lagt til rette for at elevene kan velge tre ulike alternativer denne dagen. 

Elevene på Lade skole kunne velge mellom å gå en skitur på 5 kilometer, en skitur på 15 kilometer eller å bruke dagen til aktiviteter som aking ved en felles bålplass. Å være igjen på skolen og få normal undervisning var derimot ikke et valgalternativ.

- Jeg vet det var elever med behov for tilpasning med på skidagen, så jeg tror det fungerer veldig greit. 5 kilometer på ski er ikke mye på en hel dag når været og føret er bra.

Rektor Bente Moholt ved Lade skole er positiv til gjennomføring av skidag. 
        
            (Foto: GLEN MUSK)

Rektor Bente Moholt ved Lade skole er positiv til gjennomføring av skidag.  Foto: GLEN MUSK

På forsiden nå