Unge menn takler samlivsbrudd dårligst

Og går fortere inn i nye forhold enn kvinner.

Forskning tyder på at kvinner benytter seg av venninner og nettverk for å takle bruddet, mens menn helst vil takle sorgen på egen hånd, noe som gjør at de sliter mer med tanker og følelser. 

Saken oppdateres.

- Menn må bli flinkere til å ta vare på gode nettverk. Både innen familien, i venneflokken og blant kolleger. De kan ikke være så avhengig av kona som sin eneste fortrolige. Da mister de alt om de mister kona, sier Bjørn Frengstad, daglig leder ved Senter for rådgivning etter samlivsbrudd (Seres) i Trondheim. Han har både privatfolk og bedrifter, som Sintef, på sin kundeliste.

Ifølge Frengstad ender fire av ti seriøse forhold med samlivsbrudd. Helt ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det var 9306 skilsmisser i 2015. Kvinnene takler bruddene best.

LES MER: Skilsmisser er bra for miljøet

Nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser skal skille lag privat, men ønsker å samarbeide videre (Pluss)

Unge menn rammes hardest

Frengstad tror årsaken er at kvinner i større grad benytter seg av venninner og nettverk for å takle bruddet, mens menn helst vil takle sorgen på egen hånd, noe som gjør at de sliter mer med tanker og følelser. Frengstad viser til forskning som konkluderer med det samme.

Lene Solhaug (25) kjøpte ny sofa, men så gikk forholdet skeis. Nå selger hun«nederlagssofaen» på Finn.no

- Analysene av data fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag viser at skilsmisser rammer unge menn hardest. Dette kan tolkes til å støtte feministene som hevder at ekteskap er mer fordelaktig for menn enn for kvinner. Det kan også hende det bare gjenspeiler at menn opplever å bli stående mer alene når de ikke er i et parforhold, sier han.

Det er forskerne Siri Næss, Morten Blekesaune og Niklas Jakobsson som har gjort funnene Frengstad viser til.

Bedrifter kan tape hundretusener på skilsmisser - og sensommeren er høysesong. Noen bedrifter kjøper terapitjenester til sine ansatte.

Finner kjapt noe nytt

Menn er også ifølge Frengstad for raske på avtrekkeren når det gjelder å gå inn i et nytt forhold.

- Menn opplever det å være alene vanskeligere, og det blir mer attraktivt å gå inn i et forhold igjen for å slippe å kjenne på de vonde følelsene. Uansett om det nye forholdet ikke er bra. Kvinner derimot vil heller leve alene enn i et dårlig forhold, sier han.

LES OGSÅ: Ønsker flere kvinner å velge mellom

Han viser også til annen norsk forskning som sier at kvinner uten barn kommer seg kjappere på beina etter en skilsmisse enn menn. Mens kvinner med barn føler bruddet som en større belastning enn menn. For menn er belastningen av et samlivsbrudd mye mindre avhengig av om de har barn eller ikke.

LES OGSÅ: Dette er forskjellen mellom parterapi og familierådgiving

- Menn vil klare seg selv

- Det sitter langt inne for menn å oppsøke hjelp etter et samlivsbrudd, om de i det hele tatt gjør det, sier Knut Oftung, mannsforsker og seniorrådgiver i Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Han har skrevet en avhandling om skilte fedres omsorg, mestring og livskvalitet, i forbindelse med sin doktorgrad i sosiologi. Han mener den tradisjonelle forsørgerrollen som menn alltid har hatt, er grunnen til at så få søker hjelp. Menn har en oppfatning om at de skal klare seg selv, være til å stole på og være i god fysisk og psykisk form.

- Det er flest kvinner som tar initiativ til samlivsbrudd, og mange menn opplever dette som et fall, en krasj. Skammen over å ikke lykkes får dem til å trekke seg tilbake og takle sorgen på egen hånd. Kvinner er ofte flinkere til å snakke ut om ting, sier Oftung.

Det har imidlertid vært en utvikling de siste årene hvor menn har fått et nærmere forhold til ungene sine. Det er ikke en selvfølge lenger å ta de tradisjonelle valgene. Menn ønsker mer samvær med barna sine, og økt samvær bedrer livskvaliteten til menn etter samlivsbrudd.

Grafen viser at kvinner uten barn kommer seg kjappere på beina etter en skilsmisse enn menn. Kvinner med barn, føler bruddet som en større belastning enn menn. Belastningen av et samlivsbrudd er den samme for menn uansett om de har barn eller ikke. 

Grafen viser at kvinner uten barn kommer seg kjappere på beina etter en skilsmisse enn menn. Kvinner med barn, føler bruddet som en større belastning enn menn. Belastningen av et samlivsbrudd er den samme for menn uansett om de har barn eller ikke. 

Her kan du se skilsmissestatistikken fra de forskjellige fylkene. 
        
            (Foto: Statistisk sentralbyrå.)

Her kan du se skilsmissestatistikken fra de forskjellige fylkene.  Foto: Statistisk sentralbyrå.

Ifølge Bjørn Frengstad, daglig leder ved Senter for rådgivning etter samlivsbrudd (Seres) i Trondheim, ender fire av ti seriøse forhold med samlivsbrudd.  

Ifølge Bjørn Frengstad, daglig leder ved Senter for rådgivning etter samlivsbrudd (Seres) i Trondheim, ender fire av ti seriøse forhold med samlivsbrudd.  

På forsiden nå