Turid Buvik har 16 års utdanning på feltet og vet hva hun snakker om. Hun er adferdsterapeut, startet Trondheim hundeskole, har vært med på å lage de nasjonale retningslinjene for Røde Kors sine besøkshunder, og blir brukt som fagkyndig av politi og domstol.

- Mange som trenger hjelp og som lurer på om hunden er farlig kommer til oss for å få vurdert hunden. Det kan være vanskelig for en familie å vite om hunden faktisk er farlig om den plutselig knurrer og glefser når de vil ha den ned fra sofaen. Vi sjekker også hunder som skal jobbe med og omkring mennesker i ulike sammenhenger, sier Buvik.

Folk flyr til Trondheim fra hele landet med hundene sine for å dra nytte av Buviks ekspertise, og det er flere måneders ventetid for å få en adferdstime hos henne.

Konkurranse: Vi premierer den som er mest lik hunden sin. Kreativitet settes pris på.

Sjekk hvilke hunder det fødes flest av i Trøndelag

- Ingen kjappe løsninger

Dessverre er det altfor mange som trenger hjelp.

- 40 prosent av hunder under seks måneder trenger hjelp til en eller annen problematisk adferd. 55 prosent av hunder over seks måneder har adferdsproblemer. Mange får tips om kjappe løsninger, men det finnes ingen kjappe løsninger som bygger opp hundens trygghet. Der tar slike som César Millán feil, altså, sier Buvik.

Det finnes omtrent 500 000 hunder i Norge, cirka 20 prosent av husstandene har hund, og 10 prosent av husstandene vurderer å skaffe seg hund.

Les også: Dette er Trøndelags mest populære hundenavn

Urealistiske forventninger

Buvik sier at det største problemet blant nye hundeeiere er urealistiske forventninger og at de bommer på rase.

- De tror hunden kommer til å bli like rolig som naboen sin, eller de tenker at en liten rase er enklere. Men til og med en liten hund er tung å holde igjen når den ser en katt, sier hun.

Hennes råd er å alltid gå på valpekurs når man får et nytt familiemedlem i hus.

- Gå på valpekurs, og snakk med folk som har hatt hund ei stund. Det skrives veldig mye på nett, men vær skeptiske til bastante råd, sier hun.

Her kan du sjekke hvilke hunderaser det fødes mest av i Trøndelag. (NKK-tall)

Hun regner med at mellom 35 og 40 prosent av dem som skaffer seg valp i Trøndelag går på valpekurs.

- Den generelle trønder er ganske flink til å ta til seg lærdom om hundehold. Men noen venter litt for lenge med å ta tak i et eventuelt problem.

Her er 9 ting hundeeiere gjør feil:

1. Feil rase og størrelse

a. For stor hund. Selv en halvstor hund kan være mye å holde om den vil springe etter en katt, «spise» andre hunder eller kaste seg etter en jogger. Alle bør være i stand til å holde hunden sin. Store hunder krever egen teknikk.

b. For aktiv eller krevende rase. Noen raser krever en del hundekyndighet for å lykkes med. Hunden kan utvikle seg til å bli utrivelig eller i verste fall bli farlig for familien eller sine omgivelser.

2. Ikke ha forståelse for at hunder må lære seg å være rolige ...

... og ha hvilepuls mens eieren gjør noe annet i nærheten. Dette betyr ikke å ligge på stedet (bli). Spesielt hunder som lett blir gira sliter med å lære seg dette. Mange trener også for mye og for lenge med unge valper, dette kan gi problemer med ro senere i livet.

Les også: Dette er Norges mest populære hund

3. Ikke lære hunden å være alene hjemme ...

... for så å gå altfor fort fram. Separasjonsangst er et stort problem for dem som har det i hundeholdet.

4. Mangler forståelse for at adferd læres inn trinn for trinn ...

... og skal man ha en sikker og lydig hund kan man ikke slurve eller gå for fort fram. Ikke gå for tett innpå ting, tren på nivået der hunden er rolig og klarer å jobbe med deg. Ellers trener du faktisk på «stress» og feil ting. Erfarne hundefolk kan gjøre ting raskere, men er man nybegynnere må man gå rolig fram.

5. Lytte til alle råd og skifte metode.

Da kan det bli veldig rotete for hunden. Husk at en som har mye erfaring med en rase, trenger ikke å kunne det som er viktig for din hund. Ikke all erfaring er god erfaring. God hundetrening har som mål å gjøre hunden trygg og gi den selvtillit. Husk også at råd som handler om å påføre ubehag, faktisk er i strid med dyrevelferdsloven, og noen raser og individer kan blir utrygge av slik behandling, så styr unna.

6. Ha hunden løs uten sikker innkalling.

Unge hunder kan rote seg opp i store problemer, stikke av, bli påkjørt eller borte. Husk at innkallingen blir «ødelagt» om du må rope og hunden ikke kommer. Valper kommer alltid, men unge hunder gjør det «plutselig» ikke, så ikke bli eplekjekk. Mye riktig trening, langline og god planlegging må til.

7. Bommer på sosialiseringen til andre hunder.

Voksne hunder som reagerer på andre hunder har stort sett hilst på for mange hunder eller for få hunder. «Feil møter» hvor hunden blir veldig ivrig = stress, og møter i bånd hemmer kroppsspråket og er kun for voksne godt sosialiserte hunder. Ikke la valpen hilse på andre en trygge, trivelige hunder, eventuelt andre valper.

8. Venter for lenge med å søke hjelp.

Husk at en valp lagrer det aller viktigste på «harddisken», men problemene vises ofte ikke før den blir over halvåret. Jo lengre hunden har problemet, jo mer må man trene med avlæring før man kan starte ny innlæring.

9. Være for opptatt av uønsket adferd ...

... og glemme å belønne nok for ønsket adferd. Mange får ikke med seg når hunden faktisk gjør noe bra, men spretter opp om hunden gjør noe «galt». Dette kan gi usikre hunder, de blir ofte urolige og kan oppfattes som stressede. Dette er rett og slett fordi de ikke vet hva som forventes av dem og derfor ikke finner roen.