Aldri før har så mange nordmenn hatt hund. Friserte miniatyrhunder tripper ved siden av jålete jenter, aktive settere traver med på dagens joggetur. Ifølge Norsk Kennel Klub finnes det i dag omtrent 500 000 hunder i Norge. Hver femte husholdning har hund, og ti prosent som ikke har det vurderer å skaffe seg en firbeint venn. Med andre ord ser tallet ut til å stige fremover. Men mange glemmer hvor stort ansvar de tar på seg når de kjøper hund.

Trenger nytt hjem

Charlotte Vikhals (38) startet Charlottes omplassering i 2000. Hvert år omplasserer hun mellom 150 og 200 hunder fra hele landet.

– Det er en myte at omplasseringshunder er vanskjøttede og mishandlede dyr hentet fra gaten. Hundene som kommer til meg har hatt det godt, og bodd hos mennesker som bryr seg om dem. Eierne har bare ikke mulighet til å beholde hunden sin av ulike årsaker, sier Vikhals.

Eiere som passer hundene

Det tar som regel ikke lenger tid enn et par uker, så har Vikhals funnet et nytt hjem til hundene.

– Jeg bruker mye tid på å finne hjem og eiere som passer til hundene, men det løser seg relativt fort. Dersom det viser seg at hunden ikke klarer å tilpasse seg hjemmet til de nye eierne, tar Vikhals dem i retur.

– Det aller viktigste for meg er at hundene har det godt. Når jeg ser at de trives går det greit å omplassere dem. Da klarer jeg å slappe av, men enkelte hunder har fått en større plass i hjertet mitt enn andre. De er det vanskelig å gi slipp på, og da følger jeg dem opp enda mer nøye, sier hun.

Realisere nye mål

Etter 12 år med krevende arbeid er Charlotte Vikhals klar for å realisere nye mål i livet. Drømmen er å finne en arvtaker som vil videreføre hjertebarnet hennes.

– Jeg håper noen med brennende hundeinteresse vil overta stafettpinnen. Noen må fortsette med dette, men jeg er klar for å trekke meg tilbake nå.

Charlotte Vikhals forklarer at voksne hunder har lett for å tilpasse seg nye hjem. Unghunder fra seks til syv måneder og inntil ett år trenger ofte lenger tilvenningstid til et nytt miljø og hjem.

– Jeg får mange henvendelser fra eiere av unghunder mellom ett til to år som har funnet ut hvor mye arbeid det er med hund. Det er synd, for de krever gjerne mindre når de blir rundt to til tre år. Den optimale alder for å overta omplasseringshund er når den er over to år. Da er den ferdigutviklet fysisk og mentalt, sier hun.

Valp kan være stressende

Vikhals anbefaler aldri at småbarnsfamilier skaffer seg en valp. Kombinasjonen blir ofte stressende for både barn og hund.

– Foreldre klarer ikke bestandig å følge med, og når en hund aldri får fred fra barn som vil leke med dem kan de bli stresset. Alle hunder har en grense. Jeg mener barna helst bør ha fylt tre år før man får en valp i huset.

Det gjør en voksen omplasseringshund til den perfekte familiehund, mener hun.

Vikhals forteller at hun er en av få i landet som driver et privat firma for omplassering av hunder på heltid. Hun har hjulpet flere med oppsett av kontrakter, gode råd og samarbeidspartnere, men de gjerne innser fort at jobben blir altoppslukende.

– Jeg jobber syv timer om dagen i tillegg til kontorarbeid om kvelden. Til enhver tid har jeg mellom 20 og 30 hunder plassert i krisehjem rundt om i Trondheimsområdet. Der venter de til jeg finner nye eiere til dem.

Les mer i Ukedadressa lørdag.

Charlotte Vikhals er i ferd med å skaffe Troy et nytt sted å bo. Foto: Sophie Bergersen Moen