54 år gamle Vigdis Marthinsen kommer inn som en fønvind på Antoinette frisør på Trondheim Torg. Med vante hender viser hun frem oppfinnelsen sin, den innovative hårføneren Dual Air.

- Designet på hårfønere har ikke forandret seg på 50 år. Derfor er denne spesiell siden den har to luftutblåsninger, forklarer gründeren mens hun ivrig føner håret på daglig leder Jorunn Dragsten ved Antoinette frisør.

Ida Marie Henriksen fikk seg en overraskelse da hun tok med fireåringen til frisøren. - Barnet mitt ble gjort til et kroppslig objekt med store pupper i bikini, smal midje og altfor tynne armer, mener moren.

- Holder skuldrene

Frisør Therese Bugge har brukt den innovative hårføneren i om lag én måned og har følgende skussmål:

- Den er bedre å bruke med tanke på arbeidsstilling. Jeg merker at jeg holder skuldrene nede. Til tider kan det gå raskere med denne føneren fordi man blir ikke så sliten i armene.

- Hvordan har det vært å venne seg til hårføneren?

- Det har vært litt utfordring at den er så annerledes, men etter å ha jobbet en del med den, så blir den bare bedre og bedre, sier Bugge.

LES MER (PLUSS): Tok gull i Frisør-NM

Måtte operere begge skuldrene

Marthinsen har vært eier og driver av Headmasters frisør fra 1986 til 2011. Da sa kroppen stopp.

- Jeg måtte slutte som frisør i 2011, etter operasjon i begge skuldre og påvist artrose i leddene. Da hadde jeg vært i faget i over 30 år. Det var ekte kjærlighetssorg. Jeg elsket å jobbe med hår, jeg elsket kundene, kollegene og bedriften min, forteller hun.

Frisørundersøkelsen 2013 bekreftet Marthinsens mistanker om at mange frisører får slitasjeskader. 45 prosent oppga at de hadde opplevd jobbrelaterte helseplager det siste året. Av disse igjen var det 35 prosent som oppga smerter i armer og skuldre som det største problemet.

- Gjennom mitt arbeid med lærlinger så jeg at uansett hvilken måte jeg ba dem holde føneren i, ville det kunne oppstå problem med belastning. Jeg begynte å sjekke rundt på internett og jeg fant skammelig lite informasjon. Da slo tanken ned i meg: «hvis ingen kan lage en føner som ikke gir belastninger, så får jeg gjøre det selv», forteller Marthinsen entusiastisk.

- Føning gir helseplager

Men veien fra idé til ferdig produkt skulle bli mye mer kronglete enn 54-åringen så for seg. Sammen med en masterstudent ved industridesign ved NTNU, Siw Elise Aasebø, pløyde Marthinsen seg gjennom forskningsrapporter.

- Å heve armene ut fra kroppen med over 60 grader er det som utgjør en helserisiko. Dessuten gir føning uheldige vridninger på håndledd. Vi måtte lage en føner som gir en snillere arbeidsstilling, forteller Marthinsen.

Hun orket ikke tanken på at stadig flere unge frisørtalent måtte forlate yrket fordi de fikk problemer med armer, skuldre og ledd. Løsningen ble hårføneren Dual Air.

- Hvis føneren kan føre til at 25 prosent av frisørene som faller fra yrket hvert år, kan stå fem år lenger i faget, utgjør dette 750 frisører som vi slipper å erstatte i løpet av disse fem årene, forklarer hun.

- Ekstremsport

Forskning viser at føning av hår er den tyngste oppgaven en frisør gjør, på grunn av høye albuer.

- I produktutviklingen har over 50 frisører vært med i uttesting av prototyper. Det har vært viktig for meg at hårføneren ikke bare er basert på mine tanker, men på tilbakemeldinger fra frisører fra hele Norge, sier hun.

Men å gå fra frisør til gründer har vært en utfordring.

- Å være gründer er ekstremsport, galskap og panikksone, alt i ett. Det er kaotisk i starten, fordi det er så mye man ikke vet, sier Marthinsen.

Etter seks år var endelig den første hårføneren klar for markedet i slutten av januar i år. Cutrin Norge er distributør, og har bestilt rundt 800 fønere.

- Man lærer at man ikke rekker å svelge seiersskålen før neste utfordring står i døra. Man må lære seg å tåle at man bærer en pervers risiko, spesielt når man ikke vil ha investorer inn, forteller gründeren.

- Patent over hele verden

Troen på produktet og ønsket om å lette hverdagen for frisører har nå endelig gitt resultat. Hun legger ikke skjul på at hun har hårete mål for produktet.

- Jeg har tenkt internasjonalt fra starten gjennom å søke patent i internasjonale områder der det er marked. Flere av disse er allerede inngitt, sier Marthinsen.

Etter å ha forsøkt å ha produktutvikling i Malaysia endte Marthinsen opp med å la et trøndersk team fullføre utviklingen. Firmaet Noca på Lade i Trondheim står for produksjonen av fønerne.

- De har vært med i utviklingsarbeidet og kjenner kvalitetskravene til Dual Air-føner. Utviklingsteamet kan på kort varsel rykke inn på produksjonslinjen om det skulle oppstå feil eller problemer i tidlig produksjon. Jeg kan selv ta tester av ferdig produkt når jeg måtte ville og jeg kan ha direkte kontakt med alle nivå, forteller hun.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Daglig leder Jorunn Dragsten (i stolen) og frisør Therese Bugge ved Antoinette frisør har hatt den nye føneren i bruk i en liten måned. De forteller at Dual Air har vært en etterlengtet nyhet. Foto: Marit Langseth, Adresseavisen
Dual Air har et meget annerledes design enn tradisjonelle hårfønere siden den har to luftutblåsninger. Foto: Marit Langseth, Adresseavisen
Mange har en oppfatning av at man må til Asia for å produsere produktet sitt, men Vigdis Marthinsen opplevde at det var enklere å gjøre det hos Noca i Trondheim. Foto: Marit Langseth, Adresseavisen
Vigdis Marthinsen måtte slutte som frisør etter slitasjeskader i begge skuldrene. Nå lanserer hun en profesjonell hårføner kalt Dual Air, som hun selv har utviklet. Foto: Marit Langseth, Adresseavisen