Fredag 19. februar: «Ga ut en del vann og litt papir. Bråk ved Deli de Luca, fikk raskt tak i politiet. Ble ordnet opp i. Snakka med ei litt fortvila jente og prøvde å trøste henne. Gode tilbakemeldinger av mange.»

Lørdag 20. februar: «Rolig, men masse folk. Mange trivelige samtaler med godt berusede mennesker. Fant ei veske med et førerkort som vi ga til politiet.»

Fredag 26. februar: «En del fulle voksne folk på byen. Hjulpet med vekking og utpeking av retning. Mange godord å få. Tilløp til slåssing dempet.»

Lørdag 27. februar: Mye folk på byen. Mange som var overstadig tidlig på kvelden. Måtte ta hånd om ei jente som ikke kunne ta vare på seg selv. Gikk fra å være nærmest bevisstløs til å være sint om hverandre. Ambulansen hentet henne.»

- Færre tenåringer

Dette er sitat fra noen av natteravnene som var ute i Midtbyens gater de siste to helgene. Karl Sellgren, fagansvarlig for natteravnarbeidet i Kirkens Bymisjon i Trondheim forteller at det har vært relativt rolig, men at det vil ta seg gradvis opp ettersom temperaturen stiger utover våren. «Loggen» fra de fire nettene er ifølge Sellgren ganske representativ.

- Overstadig berusede mennesker i alderen 18 til 30 år, som ikke er i stand til å ta vare på seg selv, er en typisk situasjon, forteller han til Adresseavisen.

Han mener at det er sjelden at de må ta vare på tenåringer. Det var vanligere for en god del år tilbake. Nå er det mer unge voksne som raver rundt i gatene.

- Det kan være utfordrende å få disse til å forstå at vi er opptatt av sikkerheten deres og at vi er bekymret for hvordan de kommer seg hjem, forklarer Sellgren.

- Sterkt bekymret for unge jenter

Det er spesielt unge jenter som kan være svært sårbare når de er ute på byen. Natteravnene kan bare tilby råd og hjelp, og det er ofte mange som ikke vet sitt eget beste.

- Vi har et særskilt blikk på unge jenter. Vi observerer at ei jente knapt klarer å holde seg på beina, men hun nekter å motta hjelp fra oss. Vi legger samtidig merke til at menn tar kontakt med jenta og det blir snakket om skyss. Da hender det at vi er sterkt bekymret for hva som skjer videre, sier Sellgren, og legger ikke skjul på at de er redd for seksuelle overgrep.

Mange blir også sterkt fortvilet, og natteravnene bistår med å finne taxi, buss eller følger dem hjem dersom det er mulig.

- Enkelte går bare forbi natteravnene eller gir et nei når det blir spurt om man trenger hjelp. Men det kan være lurt å holde seg litt på avstand og bare vente til det kan være aktuelt å spørre igjen. Det er mange som oppdager litt for sent at de burde ha avsluttet festingen tidligere, sier Sellgren.

Faller på høye hæler

De har et godt samarbeid med både politi og ambulansepersonell, og ber om råd i de tilfellene hvor de er usikre på hva de skal gjøre videre.

- Politiet driver ikke bare med voldsavverging, men de gjør mye sosialt arbeid, sier han.

Tidligere har Adresseavisen skrevet om et motebilde som fører til at jenter tropper opp på byen i minimalt med klær. Nå er det ikke sprengkulde, men det er vinter og kald vind.

- Moten passer dårlig med norsk vinter. Det er mange lettklede jenter som har flortynne klær på seg og går i dårlige sko med tanke på vinterføre. Fall på isen er gjenganger, og da løper vi til og tørker blod og deler ut plaster, forklarer Sellgren.

- Trenger flere ravner

De siste to helgene har det vært alt fra fem til ni natteravner som har møtt opp på vakt. Sellgren skulle gjerne ønske at det var flere som delte ut trygghet, varme, godt humør og klemmer i vinternatten.

- Lørdagskveld er en spesiell tid å drive frivillighet, men det er både koselig og sosialt. Man får frisk luft, mosjon og det er mange ungdommer som setter stor pris på at vi er til stede, sier han.

Det forventes at man deltar på ei vakt fire ganger per halvår. Man bør også møte opp på ett fagmøte i løpet av perioden.

For mer informasjon om hvordan du kan bli en natteravn, besøk denne nettsiden.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Natteravnene i Trondheim forteller om godt samhold og hyggelige møter med ungdommer. Foto: NATTERAVN MIDTBYEN TRONDHEIM FACEBOOK