- Venter ikke at mannen spanderer på date, men det er hyggelig å bli satt pris på

- Det er fortsatt hyggelig om mannen tar initiativet og rollen som gentleman, mener studentene.

Kent Roger Tangvik (27) mener det er en selvfølge å opptre som gentleman. Cathrine Sæther (26) og Maren Smedhaug (22) tar det imidlertid ikke som en selvfølge at mannen skal betale regningen.  Foto: RICHARD SAGEN

Saken oppdateres.

Menn og kvinner er i stor grad likestilte i dag. Men gamle forventninger henger ofte igjen i romantiske sammenhenger. Hvem skal egentlig betale regningen når man er på date?

På BI i Trondheim møter vi studentene Kent Roger Tangvik (27), Cathrine Sæther (26) og Maren Smedhaug (22). De er alle etablerte i forhold, men har mange synspunkter på spørsmålet om hvilke roller man inntar i en datesituasjon.

- Vise at man setter pris på den andre

- Det er ikke en forventning at mannen betaler, men det er ikke negativt at han gjør det. Det er litt gentleman. Jeg hadde gjort det hvis jeg var mann! Det handler om å vise at man setter pris på den andre, og det er hyggelig å oppleve at man blir satt pris på, sier Cathrine Sæther.

- For min del spiller det ingen stor rolle. Hvis jeg ser at han er usikker og ikke vil ta regningen, kan det fort ende med at jeg sier: «Jeg tar den!» for å unngå at det blir pinlig, sier Maren.

- Jeg betaler, for å si det sånn. Jeg stiller ikke spørsmål en gang, men sier at hun ikke trenger å betale. Jeg er vant til dette fra oppveksten, mann er mann og dame er dame, sier Kent Roger Tangvik.

Studentene mener at det er mer vanlig i andre land at menn spanderer drinker på kvinner i baren eller middag på restaurant. Og ofte er det fortsatt mannen servitøren henvender seg til når regningen skal gjøres opp.

- Vi har felles kort med felles penger, men han betaler med kortet når vi er ute. Vi ler litt av det, sier Cathrine Sæther.

Men mange kommer ikke så langt som til en tradisjonell restaurantdate.

- Tinderdate er jo mye mer normalt nå, og da går man ikke så mye ut. Daten foregår ofte på soverommet, ifølge de single jeg kjenner, sier Kent Roger.

LES OGSÅ: Forbrukerrådet til kamp mot Tinders brukervilkår

- Ofte jenta som ender med å ta initiativ

- Det er mest vanlig å dele regningen, mener Ingrid Moen Solbakken (20) og Lone Sunde Johansen (21). Ingrid er samboer, mens Lone er singel. Begge studerer markedsføringsledelse ved BI.

Begge peker på at vi i Norge ikke har samme datingkultur som i andre land. Man går ikke ut med noen man bare kjenner litt.

- Det hele foregår sikkert 80 prosent på sosiale medier. Man starter med å like hverandres bilde på Instagram, så er man på Snapchat, man møtes kanskje på en felles fest, så utveksler man telefonnummer, forklarer Ingrid.

Det kan like gjerne være jenta som gutten som tar initiativ for å gå på date.

- Men det er veldig mye snakk om hvem som bør ta det første steget, sier Ingrid.

- Og ofte er det jenta som ender opp med å gjøre det, supplerer Lone.

- Ofte skal gutten late som om han ikke liker jenta. Jeg tror jenter hadde blitt overrasket hvis guttene tok initiativ, mener Ingrid.

- Krasjer ofte med ideen om vårt likestilte samfunn

Aksel Tjora, professor i sosiologi ved NTNU, forsker på mellommenneskelige relasjoner og sosialt samspill. Det er imidlertid lite forskning på kjønnsroller knyttet til datingsituasjoner.

- Det er mye usikkerhet knyttet til det. Man har de tradisjonelle rollene. Menn og gutter forventes å være mer aktive enn jentene. Men dette krasjer ofte med ideen om vårt norske, likestilte samfunn, sier Tjora. Særlig guttene får vanskeligheter i en datingsituasjon, mener Tjora:

- Hvor pågående skal man være? Skal man ta initiativ, skal man ta gentlemansrollen, holde opp dører og spandere drinker?Det faller ikke alltid i god jord hos alle kvinner eller i alle miljøer.

- Alle synes det er hyggelig å bli påspandert, men i noen sammenhenger kan man tolke det som at den påspanderte på en måte inntar en lavere status.

Datingapper fjerner denne usikkerheten – men også det sosiale samspillet som gjør at vi lærer oss å bli sosialt kompetente, med å lese kroppsspråk og signaler, mener forskeren.

Ekspertenes kjæresteråd: - Vent med sex, dropp leppestiften og senk kravene


- Kan det å bli spandert på kombineres med å være likestilt?

- Skal du være selvstendig, må du ta regningen selv. Men dette handler ikke mest om økonomi, men om en måte å vise kjærlighet og omsorg på, mener Tjora.

Han mener at er man først på en date burde det være opplagt at man er interessert i hverandre, og å spandere burde ikke være nødvendig. Likevel kan dette oppleves tryggest.

- I en datingsituasjon holder man på å etablere rollene seg imellom. Da kan det være greit for mannen å innta en spandabel rolle og i alle fall være forberedt på å betale, sier Tjora.

At mannen spanderer, stammer fra fortidens paternalistiske samfunn der det var mannen som tjente pengene. Tjora mener at det vil bli interessant å se hvordan situasjonen blir etter hvert som flere kvinner blir høyt utdannet.

LES OGSÅ: Nylig ble Norges første feministhus åpnet i Trondheim

- Jeg tror vi skal være forsiktige med å si at vi er helt likestilte. Det ligger forventninger der som vi ikke snakker om, men som er der. En ung mann kan heller ikke nødvendigvis spørre sin far – mye har skjedd på 30 år, mener Aksel Tjora.

Lone Sunde Johansen (21) og Ingrid Moen Solbakken sier at det ofte er mye snakk om hvem som burde ta initiativet til å bli bedre kjent. 
        
            (Foto: RICHARD SAGEN)

Lone Sunde Johansen (21) og Ingrid Moen Solbakken sier at det ofte er mye snakk om hvem som burde ta initiativet til å bli bedre kjent.  Foto: RICHARD SAGEN

På forsiden nå