Det sier Rødts Arne Byrkjeflot. Han reagerer på at bemanningen ved Søbstad helsehus nå skal tas ned med ni årsverk, samtidig som Rita Ottervik og flertallet i trondheimspolitikken har lovet økt grunnbemanning.

Varslet via SMS

I forrige uke ble det kjent at ansatte ved Søbstad helsehus fikk beskjed via SMS fra sjefen om at de var overflødige, og måtte påregne å bli overført til andre oppgaver i kommunen. Årsaken er at Søbstad helsehus reduserte antall pasienter i 2014, men har ikke redusert bemanningen tilsvarende. Ved en rekke anledninger har helsehuset fått beskjed om å tilpasse driften til de nye budsjettrammene, men har til nå ikke gjennomført kuttene.

Kommunaldirektør Helge Garåsen har reagert kraftig på måten enhetslederen har håndtert prosessen på, og sa i formannskapet tirsdag at SMS-varsling om overflødighet er totalt uakseptabelt.

Tema for oppfølging

- Prosessen har ikke vært god nok, og måten enhetslederen har kontaktet de overtallige på er nå tema for min oppfølging med enhetslederen. Det har gått for lang tid før Søbstad helsehus har gjennomført de nødvendige prosessene med å redusere antall ansatte. Det har vært en seigpining av alle ansatte der. Nå har jeg og min stab besluttet å få tyngre inn for å styre dette arbeidet med å justere driften til budsjettrammene som er gitt, sa Garåsen da kommunalråd Yngve Brox (H) tok opp saken i formannskapet tirsdag.

Administrasjonen i Trondheim fastslår at arbeidet med å redusere antall ansatte ved Søbstad helsehus vil fortsette, og saken gjennomgås nå på nytt for å få den inn på et bedre spor.

En rekke politikere i formannskapet reagerte meget sterkt på måten de overtallige på helsehuset er blitt behandlet på, og har krevd at administrasjonen i kommunen sørger for at dette ikke skjer igjen.

Ikke kutte – men øke

Rødt Arne Byrkjeflot er enig i at SMS-varsling er en uakseptabel fremgangsmøte, men reagerer enda mer på at sykehjem nå tvinges til å kvitte seg med bemanning, samtidig som bystyret i budsjettet for 2016 har vedtatt at bemanningen skal opp.

- Ap har laget skrytebrosjyrer som forteller at de allerede har ansatt 90 nye i eldreomsorgen, og at de har lovt 100 nye ansatte på dagens sykehjem for hele denne valgperioden. Det skapte en forventning om at endelig skulle det skje noe, og at grunnbemanningen må opp. Men før det skal oppbemannes skal det nå altså nedbemannes, det skjønner jeg ikke, sier Arne Byrkjeflot.

LES OGSÅ (PLUSS): 30 nye stillinger på sykehjemmene

Ikke flere i virkeligheten

Han forstår at enhetene må holde seg innenfor de budsjettrammene som gis, men er redd for at lovnadene om økt grunnbemanning ikke blir gjennomført, og heller koker bort i budsjetteknikk.

- Vi har hatt et år med budsjettinnstramninger i eldreomsorgen. I fjor på denne tida var overforbruket 35 millioner kroner. Sykehjemmene går inn i 2016 med 25 årsverk mer enn det var budsjettert med, og disse skal vekk, sier administasjoen. Men alle tallene viser at kommunen underbudsjetter i eldreomsorgen i forhold til det virkelige behovet. I 2016 ble det bevilget 16 millioner ekstra til økt grunnbemanning. Men økningen kommer ikke på toppen av det som ble brukt i 2015, men på toppen av budsjettet for 2015. Etter påplussingen er det altså like mye på budsjettet til bemanning som det ble brukt i 2015. Hvordan blir det nye årsverk ut av det? spør Byrkjeflot.

- Rita Ottervik og sentrum-venstrealliansen lovte 100 nye årsverk. Da må det tolkes som at det skal bli 100 nye årsverk mer enn antall årsverk det var på det tidspunktet dette løftet ble gitt. Nå nedbemanner man på flere sykehjem for så å si at de skal øke grunnbemanningen senere. Det er ikke det pasientene, de pårørende og velgerne forsto da de lovet økt grunnbemanning, sier Arne Byrkjeflot.