- Får du hjernehinnebetennelse kan du faktisk dø, sier smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune.

Sagvik forteller at det i år er 1188 avgangselever ved videregående skoler i Trondheim som har benyttet seg av tilbudet om vaksinering mot hjernehinnebetennelse så langt. Det er under halvparten av årets avgangskull.

- Det er et for lavt tall. Jeg hadde håpet at flere hadde tatt vaksinen, men slik er det altså ikke. Tallet var omtrent det samme i fjor også.

Vaksinen mot hjernehinnebetennelse koster 450 kroner, noe som hver enkelt må betale selv. Sagvik tror det kan være noe av årsaken til at ikke alle velger å ta vaksinen.

- Hadde vaksinen vært gratis, eller inkludert i vaksineprogrammet, tror jeg langt flere hadde tatt vaksinen.

Ungdom spesielt utsatt

Ungdommer i aldersgruppen 15 til 25 år er spesielt utsatt for smitte, og russen er en ekstra utsatt gruppe.

- Russen er ekstra utsatt fordi de ofte fester mye. Hjernehinnebetennelse smitter gjennom dråpesmitte. Når mange slitne ungdommer deler drikke og kysser øker risikoen for smitte og sykdomsutvikling.

Sagvik kan fortelle at en undersøkelse gjort på soldater i førstegangstjenesten påviste at 7 av 10 var bærere av meningokokkbakterier i halsen. Sjansen for å komme i kontakt med en smittebærer er derfor ganske stor.

- Du kan være smittebærer uten selv å bli syk. Men du bør uansett ta vaksinen, da er du sikret.

En farlig sykdom

- Blir du først smittet kan det gå veldig raskt fra de første symptomene dukker opp, til du blir alvorlig syk. Faktisk er dødeligheten på over 10 prosent. Det er derfor utrolig viktig at russen tar vaksinen nå før russetiden starter for fullt.

Sagvik forteller at de første symptomene på hjernehinnebetennelse kan være feber, kvalme, oppkast, sent i sykdomsforløpet kan man også få stiv nakke. Hvis man legger merke til noen av disse symptomene bør man komme seg til lege eller sykehus så raskt som mulig.

- Hjernehinnebetennelse har et raskt sykdomsforløp, derfor er det viktig å få behandling så raskt som mulig. Har man en generelt nedsatt almennfunksjon og man er i risikogruppen bør det ringe en bjelle.

- Bør vaksinere seg

Andreas Tonning, president for Hovedrussestyret for Trondheim 2016, mener det er viktig for russen å ta vaksine mot hjernehinnebetennelse.

- Vi har brukt mye tid på å informere om hva hjernehinnebetennelse er, at det er farlig å bli syk. Vi har blant annet laget en informasjonsvideo om hjernehinnebetennelse sammen med Trondheim kommune. Vi har også brukt mye tid på å spre informasjon gjennom blant annet Facebook.

Tonning håper at flere benytter seg av muligheten til å ta vaksinen.

- Det er dumt at ikke alle har vaksinert seg. Har man muligheten bør man absolutt ta vaksinen. Det har jo også vært mulig å ta vaksinen i skoletid.

- Better safe than sorry

Selv om vaksinen koster 450 kroner tror ikke Tonning at det er den eneste årsaken til at så få russ har tatt vaksinen foreløpig.

- Jeg tror en del dropper vaksinen rett og slett fordi de tror de ikke kommer til å bli syke. Men det er også de som synes 450 kroner er for dyrt.

Tonning har en klar oppfordring til all russen.

- Jeg håper at alle tar vaksinen. Better safe than sorry, sier nå jeg.

Smittevernoverlge Eli Sagvik i Trondheim kommune sier det fremdeles er mulig å benytte seg av vaksinasjonstilbudet. Foto: Jens Søraa