Neste uke er det slutt på priskrigen

Trønderne har hamstret tonnevis med smågodt og appelsiner før påske. Men snart er det slutt på de rekordlave prisene.

Torleiv Berge er en av trønderne som har latt seg friste av rekordbillig smågodt under priskrigen på påskevarer. 

Saken oppdateres.

Foran en halvtom smågodtreol på Bunnpris ved Bakklandet står Torleiv Berge og fyller godteposen. Han er en av mange trøndere som har latt seg friste av rekordlave priser på smågodt i påska.

- Det er jo helt konge at det er så billig med smågodt. I forhold til prisen har jeg egentlig kjøpt veldig lite, forteller Berge mens han fyller godtespaden med sjokolade.

Over to uker har gått siden flere av butikkjedene valgte å dumpe prisen på smågodt, flere steder helt ned til 29 kroner per kilo. Men fra neste uke er det slutt på priskrigen på påskevarer. Berge pakker sammen posen i god tid før den er halvfull, men stopper litt opp da Adresseavisens journalist forteller at prisen snart kommer til å gå opp igjen.

- Det var jo synd. Men det var ganske utplukket her nå, så jeg tror det holder med det jeg har, sier han.

Les også: Sjekk hvor mye smågodt trønderne kjøpte

Les også: Priskrig på mye mer enn bare smågodt

Prisfesten er over

Coop og Bunnpris har alene solgt 73,5 tonn smågodt ved sine butikker i trondheimsområdet i løpet av de siste ukene før påske. Påskehandelen av godteri har tatt seg opp, særlig denne uka. Ifølge Coop sine tall ble det ved deres butikker i samme område i løpet av mandag og tirsdag solgt 10 tonn smågodt.

Om få dager er det derimot slutt på priskrigen på påskevarene om man skal tro ansatte i de to kjedene.

- Prisene justeres opp igjen tirsdag, og normaliseres med det rett etter påske. Jeg regner med de andre kjedene vil gjøre det samme, sier innkjøpssjef hos Bunnpris, Geir Haugnæss.

Blant andre påskevarer har både appelsiner, egg og Kvikk Lunsj hatt en prisreduksjon før påske. Disse varene vil også gå tilbake til normalpris etter påske, men Haugnæss tror prisjusteringen på disse varene allerede vil skje på lørdag.

–Hvor fort prisjusteringen skjer, vil variere, men jeg tror det vil gå fort. Disse prisene har vært ekstremt lave. Jeg tror det allerede har begynt å justere seg på lørdag, sier han.

Les også: Nortura knuste den gamle eggrekorden

Les også: Sjekk hvor mye du må trene for å forbrenne dette

Prisen normaliseres

I likhet med Haugnæss forteller administrerende direktør Coop Midt-Norge, Torbjørn Skei, at det snart er slutt på det rekordlave prisnivået på smågodt.

- Jeg føler meg ganske sikker på at prisene vil normalisere seg tirsdag, det er i alle fall vår intensjon, sier Skei. Han tar likevel forbehold om at prissituasjonen vil være avhengig av hva de andre kjedene velger å gjøre.

Skei sier at salget på appelsiner, egg og Kvikk Lunsj også har økt betraktelig hos dem. Han beskriver salget av appelsiner som voldsomt.

–Når prisen er så lav kjøper folk mer enn normalt. Vi har solgt 105 tonn med appelsiner de siste to ukene. Det er mye, sier Skei.

Han opplyser at prisene på disse produktene også vil normalisere seg etter påske hos Coop Midt-Norge.

Les også: - Smågodt er altfor billig

Les også: Helseministeren om smågodtpriser: - I påsken skal folk få kose seg

Selger med tap

Butikksjef Marius Malvik på Kiwi Tiller opplyste imidlertid til Adresseavisen få dager etter at priskrigen startet, at de i løpet av en dag hadde solgt 70 ganger så mye smågodt som normalt. I tillegg til salget hos Coop og Bunnpris, kommer også omsetningen hos Rema 1000 og Kiwi, som ikke har ønsket å gå ut med sine salgstall i forbindelse med de rekordlave prisene.

Priskrigen har imidlertid vist seg å være en kostbar affære for kjedene.Haugnæss, sier at kjeden selger smågodtet med tap. Det til tross for at kjeden har lagt seg på en pris som ligger ti kroner høyere per kilo sammenlignet med de billigste.

- Men skal man henge med, så må man bare dumpe prisen. Selv om vi med sukkeravgiften og momsen taper på dette, sier Haugnæss som aldri har opplevd så lave prise på smågodt tidligere.

Les også: «Flire mæ hjæl, bare i Norge dette skjer»

Les også: Tre ganger så dyrt å handle smågodt i Sverige

Noe blir billigere

Men innkjøpssjefen hos Bunnpris har en liten gladnyhet for de som er glad i billig godteri.

–Påskemarsipanen blir nedpriset etter påske, fordi den ikke er i det normale sortimentet, forteller Haugnæss.

På forsiden nå