18 kajakkpadlere var på vei fra Skansen til Sponhuset på påsketur da de ble vitner til ett av naturens mange drama.

- Vi så en flokk med kråker som jaget en ugle så den falt i vannet. Den kom seg opp i lufta igjen, men ble angrepet og havnet i sjøen nok en gang. Der ble den liggende, forteller Sigmund Omarhaug.

Tok uglen i fanget

Padlerne tok seg bort til ugla og fikk den til slutt ombord i en kajakk.

- Den hadde kapitulert. Den var helt stille og så bare på oss. En av padlerne er fuglevant og fikk etter hvert fuglen opp av vannet og i fanget. Så tok vi den inn til land. Der la jeg den i et hulrom ved ei rot, slik at den kunne komme seg igjen, forteller Omarhaug.

Padlerne forlot ugla, og inntok sin lunsj ved Sponhuset. Omarhaug tok for sikkerhets skyld kontakt med Statens naturoppsyn og fortalte historien. De reagerte lynkjapt.

Truet ugleart

- Dette var en hubro. Det er en truet art som er på rødlista, så da var dette noe vi prioriterte, forteller Georg Bangjord i Statens naturoppsyn.

Han dro ned til Lade og fant ugla. Den ble redd og havnet nok en gang i vannet, men padlerne fikk den nok en gang opp på land.

- Jeg tok den med meg og nå sitter den til tørk på en pinne. Jeg har tint en kråke som den skal få til middag så håper jeg den kommer seg igjen.

- En kråke til middag, det blir en bra hevn?

- Hubroen er kråkas verste fiende om natten. På dagen kan derimot flokker med kråker plage livet av en hubro. Det er rett og slett mobbing, forklarer Bangjord.

Les også: Fikk uglebesøk på verandaen

Skryter av redningsaksjonen

Om hubroen spiser godt vil den bli sluppet fri på samme sted som den ble funnet i løpet av mandagskvelden. Naturoppsynet mener kajakkpadlerne gjorde det eneste riktige da de kom over den mobbeutsatte ugla.

- Dette er en solskinnshistorie. Du må skryte skikkelig av padlerne. Ugla hadde kanskje klart å bakse seg til land, men den ville vært et lett bytte for andre rovdyr i den tilstanden den var i, avslutter ugleeksperten.

For kajakkpadlerne ble hendelsen et minne for livet.

- Det var en utrolig naturopplevelse. Vi ble vitne til en kamp på liv og død. Det endte heldigvis godt, sier redningsmannen Sigmund Omarhaug.

Denne hubroen ble jagd i sjøen av kråker. Der ble den liggende til kajakkpadlerne gikk til aksjon. Foto: Jens Petter Dahle
Vibeke Strand har fugleerfaring og fikk til slutt hubroen opp i fanget i kajakken. Foto: Wenche Risan
Padlerne Jens Petter Dahle og Vidar Sørum var med på redningsaksjonen 2. påskedag. Foto: Wenche Risan
Hubroen fikk kajakkskyss inn til land hvor den ble lagt på et lunt sted. Foto: Wenche Risan