Et enstemmig bystyre står bak den massive kritikken mot rådmannens håndtering av saken.

Rådmannen legger seg helt flat, og beklager på det sterkeste hvordan de har håndtert saken rundt de forsvunne barna under barnevernets omsorg.

Kontrollkomiteen i Trondheim kommune har tidligere kartlagt at 66 barn i 39 familier i perioden 2006 til 2016 har blitt borte mens de var under barnevernets omsorg. 22 av disse barna har aldri kommet tilbake. Saken skjøt for alvor fart da Adresseavisen omtalte forsvinningene første gang i februar i år.

LES OGSÅ (PLUSS):57 barn forsvunnet fra Trondheim

Torsdag kveld behandlet bystyret i Trondheim rapporten fra forvaltningen, og retter knallhard kritikk mot rådmannens håndtering av saken.

Sterkt kritisk til rutinene

I vedtaket heter det at bystyret er sterkt kritisk til at barnevernet ikke har tilfredsstillende skriftlige rutiner for hvordan de skal håndtere saker hvor barn blir borte, eller hvordan de skal forebygge at dette skjer. Nå pålegger bystyret rådmannen å utarbeide slike rutiner.

LES OGSÅ (PLUSS):Slo alarm om bortførte barn

Legger seg flat

I et tilleggsnotat, som ble lagt frem før bystyrets møte torsdag, har kommunaldirektør Gunn Røstad, på vegne av rådmannen som øverste administrative enhet i kommunen, beklaget administrasjonens håndtering av saken rundt de mange barna som har forsvunnet fra barnevernets omsorg.

- Rådmannen vil benytte anledningen til å beklage på det sterkeste at forsvinninger i barnevernet ikke har vært satt på dagsorden tidligere. Rådmannen ser i lys av rapporten at dette skulle vært gjort. Rådmannen burde ha skaffet seg nødvendig oversikt og informasjon for å kunne iverksatt konkrete tiltak, og for å kunne ha informert politisk nivå på et tidligere tidspunkt, heter det i notatet fra kommunaldirektør Røstad.

LES OGSÅ (PLUSS):22 barn fortsatt borte

Nær mistillit

I det samme notatet redegjør rådmannen også for at nok et barn er forsvunnet fra barnevernet, etter at denne saken ble kjent. Denne saken er, ifølge rådmannen, umiddelbart tatt tak i, og arbeidet med å sikre tilbakeføring er igangsatt.

Rolf Jarle Brøske (H) som er leder i kontrollkomiteen, gikk i bystyret torsdag meget langt i sin kritikk av rådmannens håndtering av disse sakene. Brøske sier kritikken som bystyret nå står bak er nært opp til mistillit.

- Totalt uforståelig

- Det som imidlertid uroer meg mest i denne saken er rådmannens manglende oversikt og lederskap som har kommet til syne i selve håndteringen av saken. Det er for meg totalt uforståelig at så mange barn kunne ha forsvunnet i et så stort omfang over så mange år, uten at rådmannen har ant noe som helst. Dette er et lederansvar, sa Brøske.

- Det er også uttrykk for en holdning på kanten av det akseptable at det gikk flere måneder fra rådmannen og ordføreren ble informert om avvikene, til formannskapet ble informert. Det gjør ikke saken bedre at kommunaldirektøren overfor kontrollkomiteen innrømte at det var Adresseavisens interesse for saken som utløste rådmannens informasjonsbehov til formannskapet, fortsatt han fra bystyrets talerstol.

Brøske mener ordføreren og formannskapet må følge opp bystyrets klare beskjed, og om nødvendig vurdere hvilke konsekvenser det bør få for rådmannen dersom holdningene som har kommet til uttrykk gjennom håndteringen av denne saken ikke endrer seg.