- Vi er godt fornøyd med aksjonen, og den jobben vi har gjennomført i ettermiddag. Det er folk fra hele landet som er tatt, også fra Trøndelag, sier Håkon Jørgensen ved Sentrum politistasjon i Trondheim til Adresseavisen.

- Disse fem er siktet for bruk av dopingmidler, men vil ikke bli fremstilt for fengsling. Det er snakk om bruk av midler, og det er ikke mistanke om større ting, sier etterforskningsleder Jon Konstand.

I tillegg er fire innbrakt av hensyn til etterforskningen, men de slippes fri veldig snart.

Ført ned i kjelleren

Rett før innveiingen og bruningen for de nær 130 påmeldte kroppsbyggerne og fitnessutøverne startet, rykket politiet inn på hotellet. Etter en drøy time, klokka 17.34, kom den første pågrepne ut av døra i hotellkjelleren. Flankert av to sivile politifolk ble den muskuløse mannen i caps, t-skjorte og treningsbukse fra et kjent fitnessklesmerke ført inn i politibilen. Aksjonen, som var rettet mot personer politiet mener både bruker, selger og produserer dopingmidler, hadde for alvor startet.

Mens personer intetanende kjørte biler inn og ut av parkeringskjelleren, kom sivile politifolk med ytterligere fire personer den neste timen. Alle ble kjørt til politihuset. I tillegg ble det pågrepet to personer på fremsiden av hotellet.

Inn med hunder

Klokken 20.19 hadde politiet sikret seg de fem personene de ville ha fatt i. I etterkant av dette ble politihunder sendt inn på hotellet for å ransake rommene til de pågrepne. Samtidig ble flere biler undersøkt, både med og uten hunder.

- Det er for tidlig for meg å si hva resultatet av aksjonen er. Vi jobber med dette nå, sier Jørgensen ved 21.10-tiden.

Under pågripelsene så Adresseavisens reportere at politifolkene bar bager, poser og frysebokser ut til politibilene.

Utbredt bruk

- Vi vet at det innenfor dette miljøet er relativt utbredt bruk av dopingpreparater, og da er det naturlig for oss å aksjonere inn mot en slik arena som vi har i byen denne helga, sier Arve Nordtvedt, stasjonssjef ved Sentrum politistasjon.

I 2013 ble bruk og besittelse av dopingmidler til eget bruk forbudt, og tatt inn i straffeloven, slik at dopingbruk kan føre til straffeforfølgelse.

Politiet hadde i forkant av pågripelsene fredag kveld siktet sju personer for brudd på legemiddelloven paragraf 31 som omhandler erverv, besittelse og bruk av dopingmidler. I tillegg ble de samme sju siktet etter straffelovens paragraf 234 som omhandler bruk, produksjon, oppbevaring, sending eller overdragelse av stoff som er å anse som dopingmiddel.

Men under aksjonen var det kun fem av disse som ble pågrepet. De to andre dukket ikke opp i Trondheim fredag kveld. I tillegg ble altså fire innbrakt av hensyn til etterforskningen.

- Handler ikke om Kaliber

Kaliber Open er den første fitnesskonkurransen i Trondheim siden 2012. Bak arrangementet står Kaliber Gym Fitness- og Kroppsbyggerklubb. I forbindelse med den største dopingopprullingen i Europa, «Operasjon Gilde», fikk Kaliber et dopingrenomé hengende over seg. Saken som ble avsluttet i fjor avdekket produksjon og bruk av ulovlige dopingmidler i enorm skala både i Trøndelag og Norge for øvrig. Flere av de dømte kan knyttes til treningssentre og kroppsbyggermiljøer, deriblant Kaliber Gym.

Men Nordtvedt understreker at denne aksjonen verken handler om Kaliber eller har noe med «Operasjon Gilde» å gjøre.

- Det er ikke arrangøren som er viktig for oss. Vi ville gjennomført aksjonen uansett hvem som sto bak. Men når det er sagt har Kaliber en historikk gjennom «Operasjon Gilde», som forsterker at vi fortsatt bør jobbe aktivt mot miljøet for å forebygge at det drives kriminell aktivitet, sier han.

Etterforskningsleder Anders Sunde-Eidem er også opptatt av at det ikke bare er i de harde kroppsbyggermiljøene dopingen foregår.

- Det foregår også i de mjukere grenene som bikinifitness. I tillegg er det utbredt blant unge som ikke konkurrerer, men som vil ha en flott kropp, sier Sunde Eidem.

Aksjonen i går er den første Trondheim-politiet gjør mot et slikt miljø etter at lovforbudet trådte i kraft i 2013.

- Vi ønsker å drive forebyggende virksomhet for å forhindre at nye begynner å bruke doping, og vi vil jobbe målrettet for å bekjempe bakmennene som importerer, tilvirker og selger dopingpreparater, sier Nordtvedt.

Politiet ransaket biler utenfor Scandic Lerkendal. Foto: Håvard H. Jensen