- Tar sterkt avstand fra doping

Etter opprullingen av «Operasjon Gilde» fikk Kaliber Gym i Trondheim dopingstempel hengende over seg. I helgen arrangerer klubben som er tilknyttet treningssenteret fitnesskonkurranse på Scandic Lerkendal.

Daglig leder ved Kaliber treningsstudio, Thomas Hjelde Thoresen garanterer ikke at utøverne på senteret hans er dopingfrie. I helgen skal klubben arrangere fitnesstevne Kaliber Open. 

Saken oppdateres.

- Vi håper Kaliber har lært av sine feil, og tar antidopingarbeidet på alvor, sier Tone Opheim, president i Norges kroppsbygger- og fitnessforbund (NKF).

Kaliber Open er den første fitnesskonkurransen i Trondheim siden 2012. Bak arrangementet står Kaliber Gym Fitness- og Kroppsbyggerklubb. I forbindelse med den største dopingopprullingen i Europa, «Operasjon Gilde», fikk Kaliber et dopingrenommé hengende over seg. Saken som ble avsluttet i fjor avdekket produksjon og bruk av ulovlige dopingmidler i enorm skala både i Trøndelag og Norge for øvrig. Flere av de dømte kan knyttes til treningssentre og kroppsbyggermiljøer, deriblant Kaliber Gym.

LES OGSÅ:  Ni dopingtatt under NM i kroppsbygging og fitness

LES OGSÅ: - Doping er krevende å avdekke

LES OGSÅ: Dette er Operasjon Gilde

Enkeltpersoner

Men dette mener daglig leder ved Kaliber Gym, Thomas Hjelde Thoresen tilhører fortiden.

- Kaliber Gym og klubben tar sterkt avstand fra doping. Det som skjedde var knyttet til enkeltpersoner, og tilhører fortiden. Norges kroppsbygger- og fitnessforbund (NKF), som vi er en del av, har avtale med Antidoping Norge. Og vi følger retningslinjene til forbundet, sier Hjelde Thoresen.

Avtalen han snakker om kom i stand i mars i fjor. Da inngikk det internasjonale kroppsbyggerforbundet, IFBB, en avtale med det internasjonale dopingbyrået WADA. Og det betyr at alle medlemmer av NKF kan bli kontrollert under konkurranse. Dermed også under Kaliber Open på Scandic Lerkendal i helgen.

- Frykter du dopingkontroll på stevnet?

- Vi vet ikke om det dukker opp kontrollører, men gjør det det så er det bare bra, sier han.

LES OGSÅ: Ber justisministeren vurdere strengere straff for doping

Ni av elleve dopingtatt i NM

Under NM i kroppsbygging og fitness i fjor høst ble det for første gang på over 20 år tatt dopingprøver. President i NKF, Tone Opheim bekrefter at ni av elleve personer ble tatt for doping. Adresseavisen vet at fem av de 11 ikke ville la seg kontrollere, og ifølge reglene er det ensbetydende med en positiv dopingprøve.

Hjelde Thoresen har ingen kommentar til den saken, men understreker at han tar sterkt avstand fra doping.

- Kan du garantere at de som trener på Kaliber treningsstudio er dopingfrie?

- Det er umulig å si. Det er ingen treningsstudio som kan garantere det, sier han.

- Blitt mer folkelig

Av de 127 påmeldte deltakerne kommer 57 fra Kaliber Gym. Innveiingen skjer fredag kveld, mens selve konkurransen gjennomføres lørdag.

- Som Norges største klubb i NKF med over 100 betalende er det viktig for oss å arrangere stevne på hjemmebane. Vi har jobbet siden i fjor med dette, og nå får vi endelig en mulighet til å vise oss frem for familie og venner her hjemme. Så langt er cirka halvparten av de 800 billettene solgt, så det blir godt besøkt, sier han, vel vitende om at Kaliber har flere av favorittene til stevnet.

Tross den belastende historien kroppsbyggere og fitnessutøvere har, føler han det likevel er mer stuerent blant folk flest nå enn tidligere.

- Det er blitt en bredere appell, og innført klasser som er mindre ekstreme, og mer folkelige. Som for eksempel bikinifitness sier han.

- Bedre miljø

President i NKF, Tone Opheim forstår at det kan virke litt merkelig at Kaliber med sin historie får lov til å arrangere et så stort stevne.

- Det er selvfølgelig nært innpå det som skjedde. Men vi håper Kaliber har lært av sine feil, og tar antidopingarbeidet på alvor. Vi mener at Kaliber jobber hardt for et bedre miljø, og det er viktig at klubben viser at man kan fortsette i fitnessbransjen med et positivt fokus, og vise at fitness kan være en god livsstil med et godt miljø uten doping, sier Opheim.

Aslaug Lie Pettersen hadde i fjor ansvar for antidopingarbeidet i forbundet. Men i januar trakk hun seg ut. Hun følte at dopingproblematikken ikke ble tatt alvorlig i forbundet, og at hun ble motarbeidet. Hun sier at arrangementet Kaliber Open var et styretema i fjor høst.

- Jeg satte spørsmålstegn i styret om det var lurt av forbundet at Kaliber, med den historien, fikk arrangere stevne. Svaret var at Kaliber har endret holdninger rundt doping, og at klubben ønsker en ren profil, sier Lia Pettersen.

Gjort klart rom for testing

Under NM i fjor høst ble altså ni av 11 tatt for doping.

- Jeg tror dessverre ikke det er bedre nå. Men jeg håper at forbundet vil gjøre det som må til for å skape gode antidoping-holdninger, sier hun.

Opheim er ikke glad for det store antallet positive prøver under NM. Og er forberedt på at dopingkontrollørene dukker opp i Trondheim også.

- Det er viktig at vi får dette frem i lyset, og at det ikke skal lønne seg å drive med doping. Vi frykter ikke kontroller, og har allerede gjort klart rom for testing på hotellet, sier hun.

Dette er Operasjon Gilde

Dopingetterforskningen fra Sør-Trøndelag politidistrikt skal være Europas største.

Politiet i Sør-Trøndelag begynte høsten 2011 en opprulling av et organisert, kriminelt nettverk med utspring i Trondheim etter flere saker om dopingbørsen Anabolic Forums i avisen Dagens Næringsliv.

Politiet mener en organisert kriminell gruppe menn i alderen 27–45 år, opprettet og drev Anabolic Forums med milliongevinst i årevis.

Samtlige ble dømt i Sør-Trøndelag tingrett. Fem av dem anket saken til Frostating lagmannsrett som avsa dom 14. januar 2015. Der ble fire av de fem dømt til norgeshistoriens strengeste straffer for dopingforbrytelser. Høyesterett avslo anker både fra de domfelte og fra aktoratet. Dermed ble dommene fra lagmannsretten stående.

Totalt har 131 personer over hele landet vært siktet i Operasjon Gilde. Mannen, som kaller seg «Corleone», skal ha ha forsynt hovedmennene i Trondheim med store mengder dopingråstoff. «Corleone» var på frifot i årevis, frem til han ble pågrepet i Krabi, Thailand, 2. februar 2016. En uke senere landet «Corleone» på Værnes flankert av flere politietterforskere.

På forsiden nå