- Jeg er sjokkert over måten politiet behandlet meg på

Fredag ble Stefan Robin Ljungsberg (26) pågrepet av politiet og mistenkt for dopingbruk i forbindelse med fitness- og bodybuilderkonkurransen Kaliber Open på Scandic Lerkendal i Trondheim.

- Plutselig ble jeg løslatt, uten å ha vært inne til avhør. Jeg ble bare kastet inn og kastet ut, og fikk ikke en gang forklare meg, sier Stefan Robin Ljungsberg (26). 

Saken oppdateres.

Stefan Robin Ljungsberg lå og slappet av på hotellrommet da sju politimenn tok seg inn på rommet hans fredag ettermiddag.

- De slo opp døren og oppførte seg som om jeg hadde gjort noe skikkelig ille. De tok på meg håndjern selv om jeg sa at jeg gikk frivillig og ikke ville stritte imot. Det var veldig nedverdigende, og jeg er sjokkert over måten de behandlet meg på, sier Ljungberg.

Svensken bor i Oslo der han til daglig jobber som blikkenslager. I helga konkurrerer han i kroppsbygging under Kaliber Open 2016 i Trondheim.

Her pågripes fem personer under en politiaksjon på Kaliber Open 2016

Les også: Politiet fant en kondom med urin i på en av de pågrepne

Fem pågrepet

Fredag ettermiddag og kveld ble fem personer pågrepet og siktet for bruk av dopingmidler i forbindelse med Kaliber Open. De fem ble ikke fremstilt for fengsling, siden det ikke var mistanke om store mengder dop.

I politiaksjonen ble det gjort beslag av mindre mengder flytende doping og tabletter, og det ble funnet et kondom som tilsynelatende hadde urin i seg. Ingenting av dette ble funnet på Ljungsberg eller blant hans eiendeler.

- Jeg vet ikke hvorfor jeg ble pågrepet. De sa jeg var mistenkt for dopingbruk, men ikke mer enn det. Jeg vet ikke hvor de har fått navnet mitt fra, sier Ljungsberg, som har drevet med kroppsbygging siden han var 13 år.

- Dette er min livsstil. Trening og kosthold betyr veldig mye for meg, og er en interesse jeg deler med kjæresten min. Vi reiser rundt på konkurranser sammen. Det tar mye tid, men det gir oss også mye glede, sier han.

Lørdag sto trondheimsjenta Leslie Eidsaune på scenen i Oslo under NM i Kroppsbygging og Fitness 2015.

LES OGSÅ: Nå skal fitness-Sandra være med på reality-TV

Fikk panikk

Etter å ha blitt hentet av politiet på hotellet fredag, ble Ljungsberg satt på ei celle på Sentrum politistasjon. Han var innelåst i mange timer, og kjente at panikken begynte å bre seg. Han fikk ikke sove og var dehydret på grunn av at han ikke hadde inntatt væske eller mat i forkant av konkurransen, noe som er vanlig for utøvere i konkurransemodus.

- Jeg hadde fått beskjed om å ringe på ei klokke om jeg ville noe, og jeg ringte sikkert et kvarter før politiet ga lyd fra seg. Så tok det enda et kvarter før de kom. Jeg forklarte at jeg holdt på å få panikk der inne, men det hjalp ikke. Jeg ble sittende der i sju timer, sier han.

Det ble tatt urinprøve av ham, men det ble ikke gjennomført avhør på politistasjonen.

- Plutselig ble jeg løslatt, uten å ha vært inne til avhør. Jeg ble bare kastet inn og kastet ut, og fikk ikke en gang forklare meg, sier han.

LES OGSÅ: - Doping er krevende å avdekke

Forstår politiet

Han har forståelse for jobben politiet gjør, og vet at det er doping i omløp i det miljøet han er i.

- Det er ikke feil at politiet jobber med dette, men de må ha respekt for mennesker. En bodybuilder har også følelser og tåler ikke nødvendigvis hardere behandling selv om de har store muskler. Politiet legger fokuset på feil sted når de arbeider så hardt for å ta kroppsbyggere. De må ta dem som selger og kjøper i store mengder. Da forsvinner alt det i mindre omfang også, sier han, som understreker at han ikke forsvarer dopingbruk.

Rundt klokken 01 natt til lørdag kunne Ljungsberg dra tilbake til hotellet. Lørdag ettermiddag skulle han stå på scenen å konkurrere.

- Pågripelsen har hatt lite påvirkning på meg med tanke på konkurransen. Formen er litt påvirket siden jeg måtte drikke litt vann, men psykisk så går det fint. Jeg kommer til å ha det gøy på scenen og gjøre det jeg skal gjøre, og ha det fint resten av helga, sier han.

Standard å bruke håndjern

Etterforskningsleder Jon Konstad har forståelse for at Ljungsberg synes pågripelsen var voldsom, men understreker at alle pågrepne blir forsøkt behandlet likt, uansett hva de har gjort.

- Jeg har forståelse for at en pågripelse kan oppleves voldsom og drastisk for personer som ikke er vant til å bli behandlet av politiet. Det er standard prosedyre i de aller fleste pågripelser at politiet setter på håndjern. Det er instrukser de som gjennomfører pågripelsen har fått, blant annet for sin egen sikkerhet, sier Konstad.

At Ljungsberg ble sittende i sju timer i arresten er heller ikke uvanlig, hevder etterforskningslederen.

- De sitter til vi er ferdig med våre gjøremål. I denne forbindelsen var det å gjennomføre nødvendige ransakelser, avhør og skrive rapporter. Så er det opp til en jurist å avgjøre hva man gjør videre.

LES OGSÅ: Ber justisministeren vurdere strengere straff for doping

Straksavhør

- Hvorfor ble ikke Ljungsberg avhørt på politistasjonen?

- Han ble avhørt av politipatruljen som pågrep ham. Vi satset i denne aksjonen på å gjennomføre de fleste avhør som såkalte straksavhør. Noen tok vi opp til ekstra avhør på politistasjonen, sier Konstad.

Etterforskningslederen sier at Ljungsberg kan få innsyn i saken sin via advokat, eller komme til politistasjonen og lese grunnlaget for pågripelsen.

- Han ble forevist kjennelsen fra Sør-Tingrett om pågripelsene. Jeg var til stede da han fikk den, sier etterforskningslederen.

Politiet hadde i forkant av pågripelsene fredag kveld siktet sju personer for brudd på legemiddelloven paragraf 31 som omhandler erverv, besittelse og bruk av dopingmidler. I tillegg ble de samme sju siktet etter straffelovens paragraf 234 som omhandler bruk, produksjon, oppbevaring, sending eller overdragelse av stoff som er å anse som dopingmiddel.

Under aksjonen var det kun fem av disse som ble pågrepet. De to andre dukket ikke opp i Trondheim fredag kveld.

- Vurderinger gjort av politiadvokat og Sør-Trøndelag tingrett førte til pågripelser og ransaking. De har blant annet vurdert etteretningsopplysninger som politiet finner ved å søke i gamle saker og bruke åpen informasjon som for eksempel i sosiale medier, sier Konstad.

Sju politifolk tok seg inn på hotellet til Stefan Robin Ljungsberg og satte på ham håndjern. 

Sju politifolk tok seg inn på hotellet til Stefan Robin Ljungsberg og satte på ham håndjern. 

På forsiden nå