- Folk sier at jeg har vært sterk, at de er stolte over å kjenne meg og at de liker musikken min. Noen har åpnet seg for meg og innrømmet at de også har hatt tøffe perioder i livet, sier Kim Sandberg.

34-åringen kommer sammen med produsent Jon-Tore Dombu rett fra bandøving i Selbu til Café Løkka i Trondheim for å møte Adresseavisen. Om ei drøy uke lanseres debutalbumet «Higher than the Sun».

- Jeg er stolt over musikken vi har laget, og gleder meg til å spille konserter. På scenen blir jeg den personen jeg vil være, sier Sandberg, som også spilte i det nordtrønderske bandet Legacy på 90-tallet.

Les også: Per Sandbergs sønn planla å ta sitt eget liv

Sønnen til Per

Men det er ikke musikken hans som har preget overskriftene i media den siste uka. Sandberg er født og oppvokst i Skogn i Nord-Trøndelag, med fiskeriminister Per Sandberg som far. Det har ikke alltid vært lett.

- Det er ikke bare positivt å være sønnen til Per. Han er en kar som snakker rett fra levra, og det er ikke alltid enkelt å takle all responsen. I tillegg har han vært en fraværende far. Men vi har fått et tett forhold de siste årene, sier han.

Pappa Per Sandberg fortalte VG i forrige uke at han har dårlig samvittighet for at han ikke har tilbrakt mer tid sammen med barn og barnebarn. Men sier også at Kim er nå hans beste kamerat, og at han er stolt og gleder seg til plateutgivelsen.

Plata er imidlertid noe 34-åringen har skapt helt selv, uten hjelp fra far.

- Det er litt kjedelig at når man gjør noe eget, så blir fokuset på ham. Men jeg skjønner at det blir sånn. Han er faren min, og det er jeg glad for. Han har vært en stor støttespiller. Men jeg håper at jeg etter hvert kan bli selvstendig og at dette er starten på min reise, sier sønnen.

Her kan du høre låta «Desponed» fra det nye albumet

Selvmordstanker

«Higher than the sun» har blitt til på både godt og vondt. Kim Sandberg var en glad gutt fram til han flyttet til Danmark ved tusenårsskiftet. Der skjedde det noe som skadet ham både fysisk og psykisk, og førte til at han slet med angst, depresjoner og selvmordstanker da han kom hjem til Norge. Han var positiv utad og klarte seg fint i jobben i Næringsbygg i Trondheim, men korthuset falt sammen da han kom hjem.

- Jeg begynte å stenge meg inne og følte at jeg mislyktes i alt. Det jeg gjorde på jobben betydde ingenting. Og bare det at jeg glemte å bestille en pakke skruer på jobb ble for mye, sier han.

I 2013 overmannet tankene ham. Han gikk ned 20 kilo, drakk mye alkohol og følte at han ikke ville leve lenger. En kveld bestemte han seg for å gjøre det slutt.

- Det siste jeg husker er at jeg satt på sengekanten og hadde gjort alt klart til å avslutte livet mitt. Plutselig begynte jeg å tenke på moren min og brast sammen i gråt. Av en eller annen grunn ringte jeg arbeidsgiveren min, og dagen etter ble jeg hentet og fraktet til akuttmottaket på Lade, forteller Sandberg.

Etter sammenbruddet måtte han ha folk hjemme hos seg i en måned. De måtte hjelpe han med å ta på seg klær, siden han var stiv i alle ledd og så vidt fikk til å røre lillefingeren.

Les også: Charlotte Audestad gjør som Madonna (Pluss)

Plateslipp

Musikken ble redningen, i tillegg til støtten fra familie og venner.

- Da jeg hadde det som verst satt jeg hjemme og spilte gitar mens jeg var lynforbannet, tømte Jack Daniels-flaska mens jeg laget melodilinjer jeg garantert ikke hadde fått til i dag. Musikken ble etter hvert som terapi, og jeg har brukt tankene jeg hadde den gang til å lage denne plata, sier han.

Tekstene i låtene er veldig direkte. Som i låta «Dead inside» som handler om hvor mye han hater seg selv, og «Higher than the sun» som forteller at han har forlatt denne jorda. Han håper likevel musikken kan gi håp til andre som sliter.

- Jeg håper folk setter seg ned og hører på tekstene og tenker at selv om alt ser svart ut, så finnes det håp.

Petter-Anton «P.A.» Stenersen (46) har vært på over 70 konserter med favorittbandet. Denne uka står han i salen når A-ha spiller i Heineken Music Hall i Amsterdam torsdag kveld og Zentih i Paris fredag. (Pluss)

Blekksprut-musikk

Sandbergs musikk er ifølge produsent Jon-Tore Dombu som en blekksprut. Rocken er kroppen og de åtte armene representerer sjangrene som blandes inn i musikken hans, som blues, elektronika og metal.

- Dette er det modigste bandet jeg har jobbet med. Kim tør å være utradisjonell og kommer unna med det. Musikken treffer all mulig slags folk fordi den har så mange element i seg, sier Dombu, som også spiller bass i bandet. Resten av bandet består av Tom Erik Watterud (gitar), Simon Kirk (piano) og Andreas Nergård (trommer).

Sandberg ser nå fram til plateslipp 15. april og konserter til høsten.

- Jeg drømmer om å bli musiker på heltid, og dra på turné og spille for folk. Det har alltid vært en fjern tanke, men den er ikke så fjern nå lenger, sier han.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Produsent Jon-Tore Dombu og Kim Sandberg har hatt et tett samarbeid siden februar i fjor. Dombu mener nørdtrønderen er den modigste musikeren han har jobbet med. Foto: Frank Lervik
Per Sandberg skriver i en sms til VG at sønnen Kim er hans beste kamerat, at han er stolt og gleder seg til plateutgivelsen.