39 år gamle Linda Trøan har et brennende engasjement for å stoppe mobbing i skolehverdagen til barn og unge. Hun har nemlig selv kjent på kroppen hva mobbing kan føre til.

- Jeg var litt overvektig, og det var mange slengbemerkninger. Jeg ble både psykisk og fysisk trakassert gjennom både barne- og ungdomsskolen. Det var en veldig alvorlig form for mobbing, sier hun til Adresseavisen.

4,8 prosent av trondheimselvene sier de blir mobbet flere ganger i måneden. Nå ber politikerne rådmannen om å lage bedre planer og tiltak på skolene for å få tallene ned. (Krever innlogging)

- Ble ufør av mobbingen

Hun forteller at hun klarte å gå på trondheimsskolene, men at det var svært tøffe skolehverdager.

- Mobbing var nesten ikke et tema da jeg gikk på skole. Nå har det fått store konsekvenser for meg. Jeg er ufør, og er ikke i jobb. Det går bra nå, men jeg synes det er viktig å understreke at å mobbe får ikke bare konsekvenser den dagen det skjer, men også resten av livet. Jeg unner ingen å oppleve det jeg opplevde, sier hun.

- Jeg tåler ikke å se at barn blir mobbet, og derfor brenner jeg veldig for dette, fortsetter Trøan.

For fem-seks år siden fikk Trøan strikkedilla. Den gang gikk hennes to døtre, Ida og Malin på Vikåsen skole.

- En dame som bodde et annet sted i landet hadde laget en strikkeoppskrift med luer med teksten «mot mobbing». Jeg strikket sånne luer, og ga til kontaktlærerne på Vikåsen.

Fikk hjelp av strikkekafeen

I mars i fjor flyttet familien til Kattem, og Trøan ville gi kontaktlærerne ved Åsheim barneskole en julegave. Men luene tok for lang tid å strikke, derfor ble det pannebånd.

- De ble godt mottatt, og jeg bestemte meg for å lage pannebånd til elevene som gikk i klasse med den yngste datteren min, forteller Trøan.

Men med 25 elever i klassen til Ida (9), ble dette en stor jobb, og Trøan måtte innhente hjelp. Hun jobber som frivillig på Kattem frivillighetssentral, og for ett år siden startet hun en populær strikkekafé ved frivillighetssentralen. Hun foreslo for deltakerne at de kunne strikke pannebånd med «mot mobbing» og responsen var overveldende.

- Omtrent alle kjente til eller hadde hørt om tilfeller av mobbing, og alle var veldig positive, forteller hun.

- Bruker dem ofte

For å unngå utlegg, spurte Trøan flere garnutsalg om de kunne være behjelpelige med noen garnnøster. Også her var tilbakemeldingen unison, og det var mange butikker som bidro med nøster.

I begynnelsen av mars hadde Trøan mer enn nok pannebånd, og da gikk turen til Åsheim barneskole.

- Elevene ble veldig glade, og jeg fikk også gitt til flere lærere og rektor på skolen, forteller hun.

Kontaktlærer Lasse Kvalvik ved 4. trinn ved Åsheim skole forteller at pannebåndene er veldig populære.

- Ungene går med disse pannebåndene stort sett hele tiden. Det forplikter at man går med noe sånt. Da får man økt bevisstheten om mobbing. Det er et tema vi snakker om gjennom hele skoleåret, og vi har flere tiltak for å hindre at det skjer, sier han.

Foreløpig er det 25 elever ved 4. trinn som har fått pannebånd, men Kvalvik mistenker at det er flere som vil få. I 4. trinn går det 75 elever.

Trøan bekrefter at planen er å strikke til alle 4. klasse-elevene.

Line Sommer Hoel (25) er kvinnen som tok opp kampen mot Malvik kommune etter tre år med mobbing på ungdomsskolen. Nå håper hun at hennes historie kan hjelpe andre mobbeoffer.

Har mobbeepisoder

Rektor Eystein Angen ved Åsheim skole synes det var en svært hyggelig gest av Linda og frivillighetssentralen.

- Vi har flere elever som har opplevd mobbing på andre skoler som søker seg til Åsheim barneskole. Foreldrene sier vi har et godt rykte for å legge til rette for et godt læringsmiljø, og at vi tar tak i mobbesaker når vi avdekker eller blir kjent med dem, forteller han.

Angen mener de ansatte jobber godt med å hindre mobbing, og de har også en fagleder som følger opp dette området tett.

- Likevel så har vi også episoder av mobbing, krenkelser og utøving av vold og trusler på Åsheim barneskole. Dette er noe vi jobber med og bruker store ressurser på, forteller han ærlig.

Han synes pannebåndene er et flott symbol på at elevene ikke aksepterer mobbing på sin skole.

- Jeg har også vært så heldig og fått et pannebånd, forteller han fornøyd.

Oppskrift på pannebånd:

Garn : merino x fine,sportsragg eller annet garn som ikke klør

Legg opp 112 masker med pinne nr 3

7 omganger, 2 rett, 2 vrang

bytt til pinne 4 og øk samtidig 2 masker

strikk mønsteret

fell 2 masker

bytt til pinne 3

strikk 8 omganger, 2 rett, 2 vrang

fell

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Linda Trøan og datteren Ida viser frem pannebåndene som viser at de tar avstand fra mobbing. Foto: PRIVAT
Pannebåndene er strikket av strikkekafeen som arrangeres hver mandag hos Kattem frivillighetssentral. Foto: PRIVAT
Pannebåndene blir strikket i flere fargerike farger. Flere garnbutikker har sponset garnnøster. Foto: privat
Linda Trøan håper flere skoler benytter seg av strikkeoppskriften og lager pannebånd eller luer med dette klare budskapet.